#etika


Moje stravování změnil pan Spock

04. 10. 2020

Proč je veganství logické, humánní a jednodušší než kdy dřív Autorka:


Je konzumace masa osobní volbou, kterou je třeba respektovat?

04. 09. 2020

„Jíst maso je moje volba, taky ti neříkám, co bys měl jíst”, „rozhodl jsem se tak, nevnucuj mi tvůj názor.” Tak zní často argumenty lidí, kteří se snaží obhájit konzumaci masa a...


Když vegani řeknou jen A, ale k B nedojdou aneb Proč jsou azyly pro zvířata nedílnou součástí cesty k veganskému světu

29. 07. 2020

Jako veganka občas slýchávám tu otázku: „Ale když se všichni stanou vegany, co bude s těmi zvířaty?“ Někteří vtipálci dodají: „Rozutečou se do krajiny, způsobí ekologickou...


Zpověď pracovnice jatek

07. 07. 2020

Každý měsíc je v Británii kvůli masu zabito 100 milionů zvířat, ale o lidech, kteří tuto činnost dělají, slyšet moc není. V tomto článku popisuje bývalá pracovnice jatek svoji práci...


Vychází Nesvoboda, kniha o zneužívání zvířat lidmi

01. 07. 2020

Na knižní trh se právě dostává nový titul od kolektivu autorů a autorek z organizace Zvířata nejíme. Tématem publikace jsou současné způsoby zneužívání zvířat; jde o první počin...


Historie vegetariánství v Evropě

19. 06. 2020

Od prvních antických náznaků etického vegetariánství nás dělí více než 2500 let, přesto je pro drtivou většinu evropské populace vegetariánství a veganství stále něčím přehlíženým a...


Jak mluvit o zvířatech, chceme-li dosáhnout společenské změny

04. 06. 2020

Může volba slov změnit naše uvažování o zvířatech? Z lingvistického a psychologického hlediska ano, jazyk totiž používáme k popisu světa kolem nás, je to živý mechanismus, který se neustále...


Zabíjet kapry na Vánoce znamená páchat násilí ve jménu míru

21. 12. 2019

Každý rok se opakuje stejný scénář. Týden před Vánoci se v českých městech objeví kádě s vodou, ulice se promění ve slavnostně vyzdobená jatka, kde absence zdí najednou nikomu nevadí, a za...


Akrasia a paradox masa

04. 01. 2019

Mnoho lidí se nachází ve spárech toho, co vědci nazývají jako „paradox masa“. Ve svém záběru člověk uznává zvířata za individuální živočichy, ale zároveň konzumuje jejich maso. Rozpor je to...


Je humanismus skutečně humánní? (The New York TImes)

02. 12. 2018

Tento článek představuje desátou část ze série dialogů s filozofy a kritickými teoretiky o otázce násilí. Rozhovor je veden s Cary Wolfem, ředitelem Centra pro kritickou a kulturní...


Mléko bez porážky coby humánní mléko budoucnosti? Ne tak docela

10. 10. 2018

Stále rostoucí počet spotřebitelů se vzdává mléčných produktů po zjištění, že neoddělitelnou součástí mlékárenského průmyslu je i porážka ‒ mladí býci jsou v mlékárnách poráženi pro telecí maso...


Jak při cestování nebýt hnusný ke zvířatům

26. 07. 2018

Explozivní zpráva odhalila, že v odvětví cestovního ruchu je po celém světě zotročováno více než půl milionu exotických zvířat. Turistické činnosti typu selfies stygry nebo jezdění na slonech...


Článek o potřebnosti „Deklarace zvířecích práv“ součástí francouzských maturit

23. 06. 2018

Zkouška z francouzštiny v rámci maturit typu S (naučná) a ES (ekonomicko-sociální) dává prostor ochraně zvířat a jejich právům, vychází přitom z textů Voltaira a Marguerity Yourcenar. Na...


Proč pěstování plodin nezabíjí víc divokých zvířat než pastevní chov dobytka

03. 05. 2018

Představte si následující: jste polní myška žijící v poli pšenice. Jako myš máte skvělý sluch, takže snadno zachytíte zvuky, které lidé ani nemohou slyšet. Díky svým fouskům a malému vzrůstu jste...


Kamerový systém problém neřeší – masný a mléčný průmysl musíme zastavit úplně

08. 09. 2017

[The Independent] Produkce masa nepoškozuje pouze zvířata, výrazný dopad má také na životní prostředí a naše zdraví – a to dokonce i pokud jsme vegany. Britská vláda v první polovině srpna...


Richard Dawkins: “Když vidím kamiony s dobytkem, vzpomenu si na vagony směřující do Osvětimi”

27. 06. 2017

Richard Dawkins uvažuje, zda se takhle cítili obyčejní lidé v nacistickém Německu. „Ve společnosti, kde jsou věci jednoduše přijímány, se objevuje jakási lenost. Lidé mohli mít...


Jednoho dne přijdeme na to, že maso je vražda (The Times)

06. 05. 2017

Před několika lety jsem na Harvardu vedl diskusi se Stevenem Pinkerem, autorem nejprodávanějších knih o evoluční psychologii. Oba jsme tou dobou psali optimisticky laděné knihy, jeho The Better...


Mléčná krize a násilí na krávách

01. 05. 2017

Za průmyslovým zpracováním mléka stojí drastické zacházení s krávami i telaty. „Kráva mléko nedává,/ lidé jí ho berou,“ těmito slovy začíná básnička, která...


Zemřel Tom Regan - průkopník práv zvířat

18. 02. 2017

Včera zemřel americký filosof a průkopník práv zvířat Tom Regan (1938-2017), emeritní profesor filosofie na North Carolina State University. Profesor Regan byl znám díky své práci ohledně...


Šťastné maso aneb Jak obhájit neobhajitelné

04. 12. 2016

Téma veganství čím dál více hýbe českou společností. Veganovi, kterého chtěli v 90. letech pomalu zavírat do blázince, se teď spíš vytýká, že „podléhá módní vlně“. Na co se dříve pohlíželo jako...