#ekologie


Jezme méně masa: Zpráva OSN o změně klimatu volá po změnách ve stravování.

13. 05. 2020

Pokud nedojde k drastickým změnám ve způsobu využívání půdy, zemědělství a lidských stravovacích návycích, budou snahy o potlačení emisí skleníkových plynů a následků globálního oteplování značně...


Vyhozené rybářské vybavení způsobuje největší znečištění oceánů plasty, tvrdí studie

04. 05. 2020

Greenpeace vyzývá k celosvětové reakci ohledně vyhozených rybářských sítí, pastí a vlasců, které jsou smrtící pro mořské živočichy. Ztracená a svému osudu ponechaná rybářská...


Pět způsobů, jak koronavirus možná lidstvu pomůže přežít ekologickou krizi

02. 04. 2020

Pandemie koronaviru je dalším alarmujícím znamením, že musíme provést radikální změny. Mnoho bezpečnostních opatření s ní spojených pomáhá i planetě.


The Guardian: Joaquin Phoenix vyzývá lidi, aby se stali vegany

03. 02. 2020

Kandidát na Oscara a Bafta (filmová cena Britské Akademie) se připojil k protestu organizace Animal Equality  v centru Londýna. Spolu s dalšími aktivisty spustil z ikonického mostu Tower...


The Guardian: Přestaňme jíst ryby a zachraňme mořský život

19. 01. 2020

Jde o tu nejzásadnější zprávu, jakou kdy lidstvo obdrželo: celkový úpadek života na Zemi. Nedávný vyčerpávající posudek o celkovém stavu přírody dokládá, že život na naší planetě je ve vážném...


Vědci vyzývají ke „globální zemědělské revoluci“ a „dietě“ pro záchranu života na Zemi

24. 09. 2019

Zatímco vědci pokračují ve výzvách k okamžitému vyřazení fosilních paliv z globálního trhu, aby se zamezilo klimatické katastrofě, mezinárodní tým expertů v lednu představil návrh...


The Guardian: Zdanění červeného masa by dle výzkumu zachránilo mnohé životy

14. 01. 2019

Zdanění červeného masa by podle nového výzkumu ušetřilo mnohé životy a přivedlo miliardy do zdravotnictví. Dle výzkumu by se cena slaniny a párků zdvojnásobila, kdyby byly brány v potaz škodlivé...


Snížení dopadu potravy na životní prostředí: vliv spotřebitelů a výrobců (Science)

14. 12. 2018

Pokud nám skutečně záleží na životním prostředí, musíme změnit způsob produkce potravin a zaměřit se na takový druh stravy, který není podmíněn chovem a zabíjením zvířat. Ochránci...


Pomůže nám dobytek zachránit svět? Metoda Allana Savoryho pod lupou

21. 08. 2018

Na cestě k udržitelnějším a ohleduplnějším způsobům výroby potravin leží řada překážek. Jednou z nich je názor, že udržitelnosti můžeme dosáhnout pouhou modifikací současných praktik živočišné...


The Guardian: Nejúčinnější způsob, jak snížit svůj dopad na Zemi, je veganská strava

29. 06. 2018

Aktuálně největší analýza odhalila obrovskou ekologickou stopu hospodářských zvířat – poskytují pouze 18 % kalorií, ale zabírají až 83 % zemědělské plochy.  Vyhýbání se masu a mléčným...


The Guardian: Emise metanu z chovu skotu jsou o 11 % vyšší, než bylo odhadováno

19. 06. 2018

Kvůli většímu počtu hospodářských zvířat ve více regionech stoupá množství metanu ve vzduchu rychleji, než předpovídala zastaralá data. Dle vědců jsou emise skleníkových plynů spojené s chovem...


Greenpeace volá po 50% snížení konzumace živočišných výrobků

07. 03. 2018

Organizace Greenpeace International zveřejnila tento týden oznámení, v němž apeluje ke snížení globální živočišné výroby a spotřeby o 50 % do roku 2050, aby se zabránilo hrozícím...


Živočišný průmysl dusí Zemi a ohrožuje naše zdraví. Musíme začít jednat

14. 02. 2018

[The Guardian / James Cameron & Suzy Amis Cameron] Pokud chceme uchovat majestátní národní parky, čistý vzduch a vodu pro příští generace, musíme zatlačit na lídry, aby mluvili o dopadu jídla...


Naše touha po mase ničí Zemi (The Guardian)

14. 11. 2017

Přetrvávající obliba jedení masa má zničující dopad na životní prostředí. Hospodářská zvířata totiž vyžadují obrovské množství krmiva. Na tento fakt upozorňuje nová studie Světového fondu na...


Sbohem a šáteček živočišnému zemědělství

07. 11. 2017

[The Guardian] Až budou budoucí generace hodnotit naši éru, co budou asi vnímat jako největší ohavnosti, kterých jsme se dopustili? Když my dnes přemýšlíme o otroctví, nerovnoprávnosti žen,...


New York Times: Zdravotnictví se musí zaměřit na hrozby velkochovů

28. 10. 2017

[New York Times] Tento týden se Světová zdravotnická organizace (WHO), jejímž cílem je mimo jiné celosvětové zlepšování lidského zdraví, setká v Ženevě, kde bude zvolen nový generální ředitel....


The Economist: Proč vyšší konzumace zeleniny prospívá životnímu prostředí

21. 09. 2017

Hovězí steak ze svíčkové patří v mnoha restauracích mezi nejdražší jídla. Ne vždy si však zákazníci uvědomují skutečnou cenu, kterou za něj naše planeta zaplatí. Maso poskytuje 17 % celosvětového...


10 potravin, co nejvíc škodí klimatu

08. 08. 2017

Americká Rada pro ochranu přírodních zdrojů (NRDC) právě zveřejnila zprávu o potravinách, které mají největší dopad na klimatické změny. A je to špatná zpráva pro všechny “všežravce”:


The Guardian: Expert OSN volá po zdanění masa

27. 12. 2016

Podle odborníka OSN by vlády měly zavést zdanění produkce masa za účelem zastavení globálního nárůstu jeho spotřeby a


10 potravin s největší ekologickou stopou

13. 12. 2016

Když jíte hamburger nebo lososa, přemýšlíte někdy nad tím, jaký dopad zanechalo vaše jídlo na životním prostředí, než se k vám dostalo? Možná byste měli. Globální oteplování je čím dál větší...