29. 05. 2024
Nově zveřejněná zpráva Plant-based Politics: the EU Election Guide 2024 od Evropské vegetariánské unie (EVU) je největším průzkumem svého druhu, který shromáždil odpovědi od více než 50...
15. 05. 2024
Mediální analýza zpracovaná organizaci ProVeg ukazuje, že česká média přehlížejí dopady zemědělství na klimatickou změnu ve srovnání s energetikou. Ačkoliv zemědělství významně...
18. 03. 2024
Nejen základní potraviny rostlinného původu jsou pro životní prostředí lepší než maso a mléčné výrobky. Nová studie ukazuje, že ze srovnání vychází lépe dokonce i průmyslově...
05. 03. 2024
Dle předních evropských vědeckých konzultantů by se měly finanční prostředky přesunout ze živočišného zemědělství k „produktům a činnostem s nižšími emisemi“. Evropský...
11. 02. 2024
Veganská strava výrazně snižuje škody na životním prostředí způsobené výrobou potravin, vyplývá z dosud nejkomplexnější analýzy na toto téma. Analýza ukazuje, že veganská...
29. 11. 2023
Zítra odstartuje klimatický summit COP28, na kterém se bude historicky poprvé za 28 let jednání OSN o klimatu podávat převážně vegetariánské a veganské jídlo. Uznání role...
03. 08. 2023
Analýza dat ukazuje, že vlivu živočišné výroby na klima se systematicky nedostává patřičné pozornosti, a navrhuje řešení umožňující přesnější zpravodajství. Vliv živočišného...
25. 07. 2023
Většina půdy se v současnosti používá k pěstování rostlin pro krmení zvířat. „Veganuary“ (tzv. měsíční veganská výzva; v Česku funguje např.
26. 05. 2023
Spotřeba potravin je jednou z hlavních příčin změny klimatu a negativní zátěže na životní prostředí. Aktuálně přibývá stále víc důkazů o tom, že rostlinné potraviny jsou mnohem víc...
04. 02. 2023
Nový dokumentární film „Why on Earth“* představuje v hlavní roli 92 letého herce Clinta Eastwooda, který vyjadřuje svou podporu rostlinné stravě v boji proti klimatické...
25. 08. 2022
Studie, publikovaná v recenzovaném časopisu Proceedings of National Academy of Sciences (PNAS), stanovila pomocí nové metody zátěž na životní prostředí u 57 000 potravinových...
01. 03. 2022
Vaječný bílek je jednou z nejdůležitějších proteinových komponent potravinářské výroby. První hodnocení environmentálních dopadů výroby bílkového proteinu - ovalbuminu - s pomocí vláknité houby...
26. 11. 2021
Po letech plánování, výzkumu a spolupráce byl dnes uveden očekávaný dokumentární film Eating Our Way to Extinction (Projíme se k záhubě?). Film se zabývá dopadem potravinového...
28. 05. 2021
Environmentální aktivistka Greta Thunberg v novém videu poukazuje na souvislosti mezi chovem zvířat a ekologickou krizí.
03. 05. 2021
Britský ministr průmyslu a obchodu Kwasi Kwarteng zvažuje jako jednu možnost řešení změny klimatu „plně veganskou stravu“ a uvádí, že lidé budou muset změnit svůj životní...
05. 03. 2021
Zpráva podpořená OSN uvádí, že divokou přírodu nejvíc poškozuje bludný kruh levných a škodlivých potravin. Podle
12. 02. 2021
Podle výzkumu jsou náklady na poškození klimatu způsobené produkcí bio masa stejně vysoké jako u toho běžného.
13. 05. 2020
Pokud nedojde k drastickým změnám ve způsobu využívání půdy, zemědělství a lidských stravovacích návycích, budou snahy o potlačení emisí skleníkových plynů a následků globálního oteplování značně...
04. 05. 2020
Greenpeace vyzývá k celosvětové reakci ohledně vyhozených rybářských sítí, pastí a vlasců, které jsou smrtící pro mořské živočichy. Ztracená a svému osudu ponechaná rybářská...
02. 04. 2020
Pandemie koronaviru je dalším alarmujícím znamením, že musíme provést radikální změny. Mnoho bezpečnostních opatření s ní spojených pomáhá i planetě.
Strana 1 z 4