#ekologie


Veganská strava je o 44 % přívětivější pro životní prostředí než středomořská strava

26. 05. 2023

Spotřeba potravin je jednou z hlavních příčin změny klimatu a negativní zátěže na životní prostředí. Aktuálně přibývá stále víc důkazů o tom, že rostlinné potraviny jsou mnohem víc...


Dvaadevadesátiletý Clint Eastwood: Rostlinná strava je pro planetu rozhodující

04. 02. 2023

Nový dokumentární film „Why on Earth“* představuje v hlavní roli 92 letého herce Clinta Eastwooda, který vyjadřuje svou podporu rostlinné stravě v boji proti klimatické...


Rostlinná jídla jsou ekologičtější a přitom výživnější

25. 08. 2022

Studie, publikovaná v recenzovaném časopisu Proceedings of National Academy of Sciences (PNAS), stanovila pomocí nové metody zátěž na životní prostředí u 57 000 potravinových...


Biotechnologie by mohla přinést ekologicky přívětivější variantu bílkového proteinu

01. 03. 2022

Vaječný bílek je jednou z nejdůležitějších proteinových komponent potravinářské výroby. První hodnocení environmentálních dopadů výroby bílkového proteinu - ovalbuminu - s pomocí vláknité houby...


Kate Winslet provází novým dokumentem Projíme se k záhubě?

26. 11. 2021

Po letech plánování, výzkumu a spolupráce byl dnes uveden očekávaný dokumentární film Eating Our Way to Extinction (Projíme se k záhubě?). Film se zabývá dopadem potravinového...


Video: Greta Thunberg dává do souvislosti chov zvířat s ekologickou krizí a pandemiemi

28. 05. 2021

Environmentální aktivistka Greta Thunberg v novém videu poukazuje na souvislosti mezi chovem zvířat a ekologickou krizí.


Přechod na veganství: Může přechod na rostlinnou stravu skutečně chránit planetu?

03. 05. 2021

Britský ministr průmyslu a obchodu Kwasi Kwarteng zvažuje jako jednu možnost řešení změny klimatu „plně veganskou stravu“ a uvádí, že lidé budou muset změnit svůj životní...


Rostlinná strava je klíčová pro záchranu divokých zvířat, uvádí zpráva

05. 03. 2021

Zpráva podpořená OSN uvádí, že divokou přírodu nejvíc poškozuje bludný kruh levných a škodlivých potravin. Podle


I bio maso způsobuje klimatickou krizi, tvrdí studie

12. 02. 2021

Podle výzkumu jsou náklady na poškození klimatu způsobené produkcí bio masa stejně vysoké jako u toho běžného.


Jezme méně masa: Zpráva OSN o změně klimatu volá po změnách ve stravování.

13. 05. 2020

Pokud nedojde k drastickým změnám ve způsobu využívání půdy, zemědělství a lidských stravovacích návycích, budou snahy o potlačení emisí skleníkových plynů a následků globálního oteplování značně...


Vyhozené rybářské vybavení způsobuje největší znečištění oceánů plasty, tvrdí studie

04. 05. 2020

Greenpeace vyzývá k celosvětové reakci ohledně vyhozených rybářských sítí, pastí a vlasců, které jsou smrtící pro mořské živočichy. Ztracená a svému osudu ponechaná rybářská...


Pět způsobů, jak koronavirus možná lidstvu pomůže přežít ekologickou krizi

02. 04. 2020

Pandemie koronaviru je dalším alarmujícím znamením, že musíme provést radikální změny. Mnoho bezpečnostních opatření s ní spojených pomáhá i planetě.


The Guardian: Joaquin Phoenix vyzývá lidi, aby se stali vegany

03. 02. 2020

Kandidát na Oscara a Bafta (filmová cena Britské Akademie) se připojil k protestu organizace Animal Equality  v centru Londýna. Spolu s dalšími aktivisty spustil z ikonického mostu Tower...


The Guardian: Přestaňme jíst ryby a zachraňme mořský život

19. 01. 2020

Jde o tu nejzásadnější zprávu, jakou kdy lidstvo obdrželo: celkový úpadek života na Zemi. Nedávný vyčerpávající posudek o celkovém stavu přírody dokládá, že život na naší planetě je ve vážném...


Vědci vyzývají ke „globální zemědělské revoluci“ a „dietě“ pro záchranu života na Zemi

24. 09. 2019

Zatímco vědci pokračují ve výzvách k okamžitému vyřazení fosilních paliv z globálního trhu, aby se zamezilo klimatické katastrofě, mezinárodní tým expertů v lednu představil návrh...


The Guardian: Zdanění červeného masa by dle výzkumu zachránilo mnohé životy

14. 01. 2019

Zdanění červeného masa by podle nového výzkumu ušetřilo mnohé životy a přivedlo miliardy do zdravotnictví. Dle výzkumu by se cena slaniny a párků zdvojnásobila, kdyby byly brány v potaz škodlivé...


Snížení dopadu potravy na životní prostředí: vliv spotřebitelů a výrobců (Science)

14. 12. 2018

Pokud nám skutečně záleží na životním prostředí, musíme změnit způsob produkce potravin a zaměřit se na takový druh stravy, který není podmíněn chovem a zabíjením zvířat. Ochránci...


Pomůže nám dobytek zachránit svět? Metoda Allana Savoryho pod lupou

21. 08. 2018

Na cestě k udržitelnějším a ohleduplnějším způsobům výroby potravin leží řada překážek. Jednou z nich je názor, že udržitelnosti můžeme dosáhnout pouhou modifikací současných praktik živočišné...


The Guardian: Nejúčinnější způsob, jak snížit svůj dopad na Zemi, je veganská strava

29. 06. 2018

Aktuálně největší analýza odhalila obrovskou ekologickou stopu hospodářských zvířat – poskytují pouze 18 % kalorií, ale zabírají až 83 % zemědělské plochy.  Vyhýbání se masu a mléčným...


The Guardian: Emise metanu z chovu skotu jsou o 11 % vyšší, než bylo odhadováno

19. 06. 2018

Kvůli většímu počtu hospodářských zvířat ve více regionech stoupá množství metanu ve vzduchu rychleji, než předpovídala zastaralá data. Dle vědců jsou emise skleníkových plynů spojené s chovem...