Dle předních evropských vědeckých konzultantů by se měly finanční prostředky přesunout ze živočišného zemědělství k „produktům a činnostem s nižšími emisemi“.
Evropský vědecký poradní panel pro změnu klimatu to uvedl v nové zprávě nazvané „Směrem ke klimatické neutralitě EU“.
Konkrétně rada doporučuje „lépe koordinovat společnou zemědělskou politiku EU s ambicemi EU v oblasti klimatu“.
Společná zemědělská politika (SZP) je klíčovou součástí Evropské unie (EU) od roku 1962. SZP v současnosti představuje přibližně třetinu rozpočtu EU. Většina jde na dotace pro farmáře.
Lucia Hortelano, seniorní strategická manažerka pro EU z ProVeg International se pro Plant Based News (PBN) vyjádřila takto: „Souhlasíme se zprávou, dotace pro intenzivní živočišnou výrobu by měly být směřovány k produkci potravin rostlinného původu, které jsou pro klima příznivější. Proaktivní změna vytvoří cestu k něčemu, co budoucí generace hluboce ocení.“
Chov zvířat brzdí pokrok EU
Foto: Diego San (Unsplash)
Zpráva Evropského vědeckého poradního panelu si nestanovuje žádné nové cíle. Místo toho opravuje některé nedodělky z předchozích dokumentů.
Jedním z bílých míst je maso a mléčné výrobky. Živočišná výroba je zodpovědná za přibližně 16,5 procenta globálních emisí skleníkových plynů. I přesto politici po léta ignorovali možné řešení skrze změnu potravinového systému. Na COP28 Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) zmínila benefity snižování spotřeby masa v bohatých zemích, ale nedostala se už k výzvě k přechodu na rostlinný potravinový systém.
Volání po rostlinném potravinovém systému je stále silnější. V nedávném dopise 250 vědců a expertů naléhalo na ministra zemědělství USA, aby se „zabýval výrobou i spotřebou potravin živočišného původu“. Rostoucí počet koncilů a vlád po celém světě přijímá Plant-Based Treaty.
Přední evropští klimatologové teď uznali, že živočišná výroba brzdí pokrok v oblasti změny klimatu.
„Upřednostněním financování aktivit šetrných ke klimatu můžeme přispět ke zdravější planetě, čistějším vodním tokům a lepším životním podmínkám bezpočtu zvířat. EU je v roli, ve které může jít zbytku světa velkým příkladem tím, že nasměruje své finance do výzkumu a vývoje, produkce a vývozu rostlinných potravin,“ dodala Hortelano.
Dotace na rostlinnou transformaci
Foto: Rasa Kasparaviciene (Unsplash)
Zpráva zmiňuje nedostatek finančních pobídek pro zemědělce k přechodu na rostlinné potraviny jako klíčový problém, který je třeba řešit.
Autoři zprávy upozorňují na potřebu „posílit opatření na podporu zdravější, rostlinnější stravy“ a „vytvořit strategii pro spravedlivý přechod na potravinový systém v souladu s klimatickou neutralitou“.
To znamená aktualizovat SZP tak, aby podporovala zemědělce v upuštění od vysoce emisního chovu zvířat. Jinde ve zprávě jsou vědci ještě přímější. EU potřebuje „konkrétní opatření pro zajištění udržitelného potravinového systému, snížení plýtvání potravinami a podporu zdravé, rostlinné stravy,“ píší.
Navzdory silným závěrům zprávy zůstávají někteří aktivisté a politici přesvědčení, že to v praxi k ničemu nepovede. Anna Spurek, COO z Green REV Institute, řeklaPBN, že Evropská komise „utrácí veřejné peníze na reklamní kampaně na maso a mléčné výrobky a odkládá návrh o udržitelném potravinovém systému“.
„Byly zahájeny přípravy Společné zemědělské politiky po roce 2027. Ale neděláme si iluze. Bohužel klimatická krize a planeta nepočkají – je čas SZP veganizovat,“ dodala dále Spurek.
Zdroj: Plant Based News, překlad: Zuzana Jamaris, korektura: Karolína Kučerová