Studie potvrdila, že i zpracované veganské potraviny jsou pro planetu lepší než živočišné

Studie potvrdila, že i zpracované veganské potraviny jsou pro planetu lepší než živočišné

Vegan Food & Living

Nejen základní potraviny rostlinného původu jsou pro životní prostředí lepší než maso a mléčné výrobky. Nová studie ukazuje, že ze srovnání vychází lépe dokonce i průmyslově zpracované veganské výrobky. 

Studii „Sustainability benefits of transitioning from current diets to plant-based alternatives or whole-food diets in Sweden“ (Výhody přechodu ze současného stravování k rostlinným alternativám ve Švédsku z hlediska udržitelnosti –⁠⁠⁠⁠⁠ pozn. překl.) zveřejnil vědecký časopis Nature Communications.  

Studie přinesla zjištění, že zahrnutí bohatého množství rostlinných alternativ, jakými jsou například veganské burgery a ovesné mléko, do jídelníčku je „pro životní prostředí podstatně lepší než strava složená z masa, ryb a mléka“. 

Švédsko bylo do studie vybráno „z důvodu vysoké konzumace masa, ryb a mléka a zároveň zvětšujícího se trhu s rostlinnými alternativami“. Tyto podmínky jsou dle studie srovnatelné se Spojeným královstvím a severní Evropou. Celkový závěr studie zní, že „konzumace těchto rostlinných alternativ snižuje emise skleníkových plynů až o 52 % a využití půdy až o 45 %”. 

vegan burger likemeat unsplash

Foto: LikeMeat (Unsplash)

Výhody zpracovaných veganských potravin

Ve vyjádření pro Vegan Food & Living okomentoval spoluautor studie doktor Michael Clark, vedoucí studijního programu Potravinářství na Oxford Smith School of Enterprise and the Environment, možné dopady studie.

Výsledky tohoto výzkumu opět ukazují, že snížení konzumace masa v zemích, kde je jeho konzumace vysoká, by mělo na planetu pozitivní dopad. Tato změna zahrnuje jak nahrazení masa základními potravinami, jako jsou například fazole, tak rostlinnými náhražkami masa, tedy například vegan burgery. V neposlední řadě také vidíme, že strava by při této změně zůstala stejně výživově hodnotná, aniž by se zvýšily náklady pro strávníky.“

Důvod spočívá v tom, že dle výsledků studie je rostlinná strava lepší pro zdraví i v případě, že se musíte spoléhat na rostlinné náhražky masa a mléčných výrobků: „Rostlinná strava zlepšuje příjem železa, vlákniny, kyseliny listové, hořčíku a polynenasycených tuků z jídelníčku a zároveň redukuje příjem nasycených tuků,“ uzavírá studie.

Jsou zpracované potraviny nezdravé? 

Kromě zmíněných benefitů rostlinné stravy objevili výzkumníci také jeden problém zpracovaných veganských potravin a tím je vysoký obsah soli. Studie také zmiňuje, že „pro tělo je vstřebávání živin (například železa) z rostlinných zdrojů těžší než ze zdrojů živočišných“. 

Nicméně, hlavní autorka studie a výzkumnice ze Stockholmské univerzity Anne Charlotte Bunge uvedla, že tento problém, stejně jako vysoký obsah soli, je řešitelný dalším výzkumem a rozvojem produktů. 

Momentálně jsme svědky intenzivní práce na vývoji nové generace rostlinných alternativ, například s použitím nových fermentačních technik, které zvýší podíl vstřebatelných živin. Máme důvod věřit, že tyto alternativy budou ještě zdravější a udržitelnější než ty současné,“ sdělila Bunge.

Zdroj: Vegan Food & Living, překlad: Karolína Kučerová, korektura: Petra Valešková

Líbil se vám článek? Sdílejte!

Vytisknout  

Podpořte Soucitně

 

Související články

Evropské politické strany volají po udržitelnějších potravinách a zemědělství
Česká média podceňují dopad zemědělství na klimatickou krizi   
Přesuňte financování z živočišného zemědělství, požaduje Vědecká rada EU
No Internet Connection