Zítra odstartuje klimatický summit COP28, na kterém se bude historicky poprvé za 28 let jednání OSN o klimatu podávat převážně vegetariánské a veganské jídlo. Uznání role potravinových systémů při úsilí o zmírnění klimatických změn je patrné i z plánované celodenní agendy o potravinách, zemědělství a vodě.
Podle OSN směřuje svět k oteplení o tři stupně oproti době před průmyslovou revolucí. Globální potravinářský systém je v současnosti zodpovědný za třetinu emisí skleníkových plynů, přičemž potraviny živočišného původu mají na svědomí dvakrát více skleníkových plynů než potraviny rostlinného původu.
„Rostlinnější jídelníček na letošním summitu COP28 nejenže vytváří precedens pro budoucí summity, ale také signalizuje urgenci přejít k potravinovým systémům šetrnějším ke klimatu. Změna na převážně rostlinnou stravu je jedním z nejúčinnějších způsobů, jak snížit emise skleníkových plynů a využívání půdy ze zemědělství,” uvádí komunikační manažerka ProVeg Česko Eva Hemmerová.
Transformace potravinového systému je ústředním bodem Food4Climate Pavilionu, který usiluje o příklon k vyvážené rostlinné stravě, jejíž emise jsou přibližně poloviční oproti stravě s obsahem živočišných produktů.[1] Vyšší podíl rostlinných potravin v našich jídelníčcích navíc podporuje zdraví a vytváří prostor k ochraně práv zvířat.
Food4Climate Pavilion je vedený organizací ProVeg International, World Animal Protection, Upfield a dalšími a na COP28 si klade za cíl zvýšit povědomí o klimatických dopadech globálního potravinového systému mezi delegacemi z téměř 200 zemí. Ve státech, kde se potraviny živočišného původu konzumují v přebytku, patří přechod k rostlinnější stravě mezi ta nejúčinnější opatření ke zmírnění klimatické změny.
[1] Xu, X., P. Sharma, S. Shu, et al. (2021): Global greenhouse gas emissions from animal-based foods are twice those of plant-based foods. Nature Food 2(9), 724–732. doi:10.1038/s43016-021-00358-x