#ekologie


The Economist: Proč vyšší konzumace zeleniny prospívá životnímu prostředí

21. 09. 2017

Hovězí steak ze svíčkové patří v mnoha restauracích mezi nejdražší jídla. Ne vždy si však zákazníci uvědomují skutečnou cenu, kterou za něj naše planeta zaplatí. Maso poskytuje 17 % celosvětového...


10 potravin, co nejvíc škodí klimatu

08. 08. 2017

Americká Rada pro ochranu přírodních zdrojů (NRDC) právě zveřejnila zprávu o potravinách, které mají největší dopad na klimatické změny. A je to špatná zpráva pro všechny “všežravce”:


The Guardian: Expert OSN volá po zdanění masa

27. 12. 2016

Podle odborníka OSN by vlády měly zavést zdanění produkce masa za účelem zastavení globálního nárůstu jeho spotřeby a


10 potravin s největší ekologickou stopou

13. 12. 2016

Když jíte hamburger nebo lososa, přemýšlíte někdy nad tím, jaký dopad zanechalo vaše jídlo na životním prostředí, než se k vám dostalo? Možná byste měli. Globální oteplování je čím dál větší...


Ano, populační krize existuje. Ale ne taková, jakou asi čekáte

30. 11. 2016

Tento sloupek bude o populační krizi. O množení, které likviduje biosféru planety. Nicméně nebude o populační krizi, kterou si zřejmě právě teď představujete. Bude o trochu jiné, o které se zdá...


Zdaňme maso a mléko, abychom snížili emise a úmrtnost obyvatel, nabádá studie

18. 11. 2016

Z první celosvětové analýzy v této oblasti vyplývá, že zvýšení daní na maso a mléko by mělo za následek obrovské a životně důležité snížení emisí skleníkových plynů a snížení úmrtnosti obyvatel o...


The Washington Post: Maso je hrozný

09. 10. 2016

Maso nám sice může chutnat, ale postupně se hromadí důkazy, že maso (zejména červené) má katastrofální dopady na životní prostředí - a našemu zdraví taky zrovna neprospívá. Současná zemědělská...


Investoři vyzývají potravinářské společnosti, aby přešly od masa k rostlinám

29. 09. 2016

Skupina 40 investorů spravující aktiva ve výši 1,25 bilionu dolarů spustila kampaň, kterou vyzývají 16 celosvětových potravinářských firem, aby změnily zdroje bílkovin ve svých výrobcích, a...


Přidal jsem se k veganům, abych zmírnil svůj dopad na svět

07. 09. 2016

Pokud chceme pečovat o naši planetu, měli bychom vyloučit z jídelníčku maso, vejce a mléčné výrobky. Svět může zvládnout sedm až deset miliard lidí. Ale jen tehdy, když přestaneme jíst maso....


Spotřeba vody v živočišné výrobě: Případová studie z Rakouska

02. 09. 2016

Chování zvířat pro potravu má kromě zřejmých etických důsledků i bolestivý dopad na životní prostředí. Znečištění vody a vzduchu, odlesňování a úbytek přírodních zdrojů jsou pouze střípky tohoto...


Deset nedávných studií, které mohou ne-vegany přimět k zamyšlení

14. 06. 2016

V poslední době byl vydán nespočet vegetariánských a veganských studií, které poukazují na velké množství různorodých výhod rostlinné stravy. Níže najdete seznam těch nejzajímavějších, které by...


Veganská strava může omezit environmentální dopady produkce potravin, ukazuje nová studie

23. 03. 2016

Výzkumníci došli k závěru, že kdyby lidé jedli méně masa a více ovoce a zeleniny, ve světovém měřítku by to vedlo ke snížení počtu úmrtí do roku 2050 o několik milionů, k podstatnému poklesu...


James Cameron vysvětluje, jak i vy můžete zachránit svět

27. 09. 2015

Oscarový režisér James Cameron propaguje nový způsob boje proti klimatickým změnám - vyřazení masa a mléčných výrobků z jídelníčků. Když hollywoodský scenárista, režisér a producent James Cameron...


Přechod k veganství sníží uhlíkovou stopu stravy na polovinu

27. 06. 2015

New Scientist: Když přestanete konzumovat maso, snížíte tím množství emisí CO2, které má na svědomí vaše strava, i na méně než polovinu. Toto číslo představuje mnohem vyšší podíl, než jaký...


Tajemství udržitelnosti

07. 03. 2015

Na počátku listopadu zveřejnil mezivládní klimatický panel (IPCC) shrnutí své páté hodnotící zprávy, podle které je jasným viníkem nezpochybnitelných klimatických změn člověk a jejich hlavní...



Populace a deštné pralesy - ukázky z filmu Cowspiracy

11. 08. 2014

Film Cowspiracy, ze kterého pochází následující dvě ukázky, se zabývá otázkou, proč se velké ekologické organizace vyhýbají tématu živočišné výroby, přestože je jednou z hlavních příčin...




Lidstvo se bude muset kvůli nedostatku vody obejít bez masa, varují vědci

28. 11. 2013

Přední vědci vydali jedno z nejvážnějších varování. Podle nich by se téměř celá lidská populace měla během čtyřiceti let přeorientovat na vegetariánství, jinak se nepodaří zabránit...