#zdraví



Základy veganské výživy

07. 01. 2016

Správně sestavená veganská strava je nejen zcela bezpečná, ale může vám též pomoci v prevenci či léčbě některých nemocí. Tak by se dal shrnout postoj předních...


Proč WHO trvalo tak dlouho prohlásit, že maso je zdraví škodlivé?

03. 11. 2015

Když jsem včera četla zprávu, že podle analýzy Světové zdravotnické organizace (WHO) červené maso a masné výrobky zvyšují riziko rakoviny, má první myšlenka byla: lékařská obec to už nějaký čas...


Mariňák a policejní kapitán ve výslužbě propaguje rostlinnou stravu

17. 08. 2015

Jsem docela typický americký tvrďák. Vyrůstal jsem na farmě v Iowě, kde jsem pomáhal své rodině chovat a zabíjet prasata a krávy a později jsme se přestěhovali do obce s padesáti obyvateli....




Rozhovor exvegana s veganským dietologem Jackem Norrisem

06. 05. 2015

Jack Norris a Matt Ball založili v roce 1993 organizaci Vegan Outreach, protože chtěli zaplnit tehdejší mezeru v oblasti aktivismu za zvířata. S pomocí dobrovolníků nyní ročně rozdají...


Rostlinné bílkoviny: Základ veganské stravy

27. 03. 2015

Lidem, kteří uvažují o přechodu na veganskou stravu, často dělají starosti bílkoviny. Jsou to koneckonců důležité živiny, které potřebujeme ve svalech, kostech, hormonech, trávicích enzymech, ke...




Masný průmysl bučí na navrhované výživové směrnice

16. 01. 2015

Minulý týden vydal Americký poradní výbor pro výživové směrnice návrh výživové politiky pro rok 2015, s kterou masný průmysl nesouhlasí – a the Washington Post ji nazývá...


Bielkoviny, vápnik a zdravie kostí z pohľadu dietológov

25. 11. 2014

Vegani zvyčajne mávajú nižší príjem vápnika ako vegetariáni a konzumenti mäsa. Do akej miery na tom ale záleží? Dlhšiu dobu už prevláda názor, že na tom vôbec nezáleží. Podľa hypotézy...




Nesuďme sóju předčasně

25. 08. 2014

Přistupoval jsem ke každému z témat spojených se sójou bez předsudků a snažil jsem se dobrat pravdy, aniž bych se přikláněl k jedné nebo druhé straně. Zcela jistě existuje určité maximální...


Rada od veganského kardiologa

09. 08. 2014

Kim A. Williams, který je kardiologem na chicagské Rush University a příštím (r. 2015) prezidentem American College of Cardiology, na svém blogu vysvětluje, proč se stal veganem a proč nyní...


Těchto 10 významných odborných institucí schvaluje veganství

12. 06. 2014

Soukromé i veřejné zdravotnické a dietetické organizace světového formátu se shodují na tom, že dobře sestavená rostlinná strava je bezpečná a některé z nich ještě dodávají, že může být...



Živiny a jejich zdroje

20. 02. 2014

BÍLKOVINY: Fazole, hrách a jiné luštěniny, houby, ořechy, sojové produkty (tofu, tempeh, veggie burgery, sojové maso), obiloviny (např. celozrnné pečivo a těstoviny, rostlinné maso seitan),...


Vitamin B12 - Často kladené otázky

27. 01. 2014

Jano Kupec ve spolupráci s dalšími dlouholetými vegany sestavil velmi praktický seznam často kladených otázek a odpovědí týkající se veganství a nutnosti doplňování vitaminu B12. Na základě...