Proč WHO trvalo tak dlouho prohlásit, že maso je zdraví škodlivé?

Proč WHO trvalo tak dlouho prohlásit, že maso je zdraví škodlivé?

Autorka: Aysha Akhtar, M.D., M.P.H. (neuroložka a specialistka na veřejné zdraví)

Překlad: Kryštof Meier

Když jsem včera četla zprávu, že podle analýzy Světové zdravotnické organizace (WHO) červené maso a masné výrobky zvyšují riziko rakoviny, má první myšlenka byla: lékařská obec to už nějaký čas ví.

Studie prokázaly už v 70. letech, že se riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku (kolorektální karcinom) zvyšuje s rostoucí spotřebou masa. V roce 2007 posoudil mezinárodní panel svolaný Světovým fondem pro výzkum rakoviny (WCRF) a Americkým ústavem pro výzkum rakoviny (AICR) stovku studií. (1) Důkazy o tom, že červené maso a masné výrobky způsobují kolorektální karcinom označila za „přesvědčivé“, což je nejvyšší stupeň jistoty. To byl nevyvratitelný důkaz v roce 2007. Otázka nezní, zda WHO má, nebo nemá pravdu. Otázka je, proč WHO trvalo přes 8 let, než s tímto oznámením přišla.

V současné silně polarizované atmosféře s nekončícím proudem soupeřících komentátorů jsou reakce na nález WHO, nikoli překvapivě, rozdílné. Mnoho výzkumníků tvrdí, že důkazy nejsou přesvědčivé a že riziko kolorektální rakoviny z jezení masa není zdaleka tak vysoké jako riziko rakoviny plic z kouření. Tato tvrzení jsou do určité míry správná.

Ale tento argument pomíjí jeden důležitý bod: prokázané spojení mezi masem a kolorektálním karcinomem možná není tak silné, protože byly posouzeny špatné studie.

Zdá se, že většina studií, které panel WHO hodnotil, především vyšetřovala riziko rakoviny u lidí, kteří jedli více červeného masa v porovnání s těmi, kteří ho jedli méně, ale stále konzumovali další živočišné výrobky. Druhá skupina hodnocených studií byly především pokusy na zvířatech. A u těchto studií nastávají následující problémy:

Zaprvé, lidské studie z velké části spoléhaly na to, aby jejich účastníci nahlásili, kolik masa zkonzumovali. Lidé jsou v hlášení tohoto typu informací notoricky špatní. Účastníci těchto studií si buď nemohou spolehlivě vybavit svoje stravovací návyky nebo je v hlášení upraví v nevědomé či vědomé snaze líčit svoje stravování jako zdravější než ve skutečnosti.

Zadruhé, a to je důležitější, lidské studie většinou posuzovaly míru konzumace všech druhů masa. Jedním z hlavních důvodů, proč byly důkazy rizika rakoviny plic u kuřáků v mnoha studiích tak silné je, že porovnávaná skupina byli nekuřáci. Takže ten rozdíl byl kontrastnější, kuřáci vs. nekuřáci. A účastníci těchto studií mohli mnohem přesněji prohlásit, zda kouří, či nikoliv, místo snahy o rozřazení podle množství vykouřených cigaret.

Když porovnáváte skupiny, které jsou ve zkoumaném bodu kontrastní, pomáhá to důkazy zjasnit a zesílit (ve všech ostatních ohledech by si měly být zkoumané skupiny co nejpodobnější). Rakovina je složitá a my o jejím vývoji dosud víme jen málo. Jídlo, které způsobuje jeden druh rakoviny, může hrát roli i ve vzniku dalších. Studie běžně ukazují, že veškeré živočišné výrobky – červené maso, masné výrobky, drůbež i mléčné výrobkyzvyšují riziko určitých druhů rakoviny.

Tudíž porovnávat dvě skupiny lidí, kteří všichni jedli maso, věc komplikuje. Kdyby panel WHO posuzoval výhradně studie porovnávající lidi, kteří jedli červené maso, s lidmi, kteří nejedli žádné živočišné výrobky, důkazy o riziku rakoviny u lidí, kteří maso jedí, by byly pravděpodobně o mnoho silnější.

Zatřetí, pokusy na zvířatech vám mohou dát jakýkoliv výsledek chcete. Chcete dokázat, že maso způsobuje rakovinu? Pokusy na zvířatech to prokážou. Chcete dokázat, že maso nezpůsobuje rakovinu? Jistě, pokusy na zvířatech vám to mohou dokázat také.

Pokusy na zvířatech je snadné zmanipulovat, a jak jsem zmínila v předchozím příspěvku, jsou velmi málo schopné předpovídat nálezy u lidí. Zpráva WCRF/AICR to zohledňuje a tvrdí, že omezením pokusů na zvířatech je „jejich umělost a skutečnost, že žádný nález u hlodavců, jakkoliv nezpochybnitelný, nemůže být předpokládán u lidí.“

Rakovina se vyvíjí dlouho, běžně desetiletí. Zatímco lidé jedí maso po staletí, my nyní žijeme déle, a to dává rakovině více času se projevit. Takže výsledek našich stravovacích návyků postavených na mase se konečně vynořuje: rakovina. Způsob stravování založený na rostlinách je nejen méně rizikový ohledně vzniku rakoviny, ale dokonce působí preventivně. Před vznikem rakoviny nás ochraňuje.

Zpráva WCRF/AICR prohlašuje, že většina druhů rakoviny není dědičná, ale je způsobena změnami a poškozením naší DNA. Rostlinná strava nejen chrání naši DNA před poškozením, ale dokonce podporuje její opravu. Ve zprávě stojí:

Jednotný přístup k těmto důkazům ukazuje, že většina způsobů stravování, které chrání před rakovinou, jsou především rostlinného původu.

Není překvapením, že jedno z hlavních doporučení této zprávy je pro snížení rizika mnoha druhů rakoviny konzumovat převážně rostlinnou stravu. Zatímco každá provedená studie má svá omezení, zde je postačující důkaz, že rostlinná strava je celkově nejzdravější.

Vezmeme-li v potaz vše, co o rakovině nevíme, měli bychom věnovat velkou pozornost tomu, co víme: maso způsobuje rakovinu.

Aysha Akhtar, M.D., M.P.H.
www.twitter.com/DrAyshaAkhtar, https://www.facebook.com/DrAyshaAkhtar

(1) World Cancer Research Fund / American Institute for Cancer Research.Food, Nutrition, Physical Activity, and the Prevention of Cancer: a Global Perspective. Washington DC: AICR, 2007

Zdroj: The Huffington Post

Líbil se vám článek? Sdílejte!

Vytisknout  

Podpořte Soucitně

 

Související články

Vliv živočišného průmyslu na nutriční výzkum
Překážky rostlinného stravování v Evropě
MUDr. Hurych: Kvalitní rostlinná strava má své výhody, k raw ale nevidím důvod
No Internet Connection