#studie


Argumenty ve prospěch jezení masa jsou předvídatelné a špatné

05. 06. 2025

Konzumace příliš velkého množství masa škodí našemu zdraví,


Vliv živočišného průmyslu na nutriční výzkum - 2. část

20. 05. 2025

Výživa není otázkou pouze osobní volby, ale i síly globálních zájmů. Čím je utvářeno naše přesvědčení o jídle, které máme na talíři, a jak hluboce zasahuje vliv živočišného průmyslu...


Štvou vás vegani? Vědci vědí proč. Jejich odpověď vás ale nepotěší

06. 05. 2025

Diskuse o rostlinných alternativách masa často vyvolávají silné reakce, včetně nenávisti, zejména od těch, kteří preferují živočišné produkty. Sójové párky, fazolové burgery ani...


Rostlinnou stravou k lepšímu sexuálnímu životu

06. 03. 2025

Podle nového výzkumu mohou mít vegansky se stravující muži lepší sexuální život a méně problémů s erekcí než muži, kteří konzumují živočišné potraviny. Nová studie ukázala,...


Jak je to s rizikem zlomenin u veganů?

16. 12. 2024

Při detailním pohledu na metodiku se u hojně medializované vědecké studie, která předpovídá veganům výrazně vyšší riziko zlomenin, objevují zásadní chyby ve statistické analýze...


Jak cítí zvířata a hmyz? Vědci znají odpovědi

02. 12. 2024

Podle odborníků by se desetiletí bádání o vnímání zvířat mělo promítnout do jejich právního postavení. Na jaře letošního roku představila skupina vědců, filosofů a dalších...


Vítězství sóji nad steakem? Nejnovější průzkum mění pohled na rostlinnou stravu

27. 11. 2024

Nejnovější průzkum organizace ProVeg International odhaluje, že rostlinné alternativy...


Studie potvrdila, že i zpracované veganské potraviny jsou pro planetu lepší než živočišné

18. 03. 2024

Nejen základní potraviny rostlinného původu jsou pro životní prostředí lepší než maso a mléčné výrobky. Nová studie ukazuje, že ze srovnání vychází lépe dokonce i průmyslově...


Vědec na sobě provedl experiment, aby porovnal dopady veganského a neveganského stravování. Zde jsou výsledky.

20. 02. 2024

„Podle některých studií bývají vegani zdravější a štíhlejší, ale mají častější sklony k depresím a jsou méně oblíbení. Přesto mi veganství vyhovuje.“ Eric Robinson se...


Vliv živočišného průmyslu na nutriční výzkum

22. 05. 2023

Akademický lékařský časopis Annals of Internal Medicine v roce 2019 publikoval kontroverzní metastudii nezávislé společnosti NutriRECS(1) se závěrem, že lidé z hlediska zdravotních...


Překážky rostlinného stravování v Evropě

09. 03. 2023

Rostlinné potraviny jsou zdravější a šetrnější k životnímu prostředí, ale spotřebitelé je často přijímají pomalu. Nedávná studie evropských spotřebitelů zjišťuje...


Jak v médiích vznikají zavádějící informace o veganství

15. 02. 2022

Možná jste zaznamenali článek Lesk a bída veganství od Časopisu 100+1, který měl řadu výhrad k rostlinnému stravování. Rozhodli jsme se posvítit si na jeho zdroje a uvést některá...


Těchto 13 významných odborných institucí schvaluje veganství

12. 06. 2021

Soukromé i veřejné zdravotnické a dietetické organizace světového formátu se shodují na tom, že dobře sestavená rostlinná strava je bezpečná a některé z nich ještě dodávají, že může být...


Kozy jsou stejně tak milující a inteligentní jako psi, říkají ohromení vědci

15. 07. 2020

Asi by nás nenapadlo, že by koza mohla být nejlepším přítelem člověka, ale vědci dokázali, že kozy by ve vytváření citového pouta se svými majiteli mohly konkurovat...


Vegani dle montrealského výzkumu překonávají konzumenty masa ve vytrvalostních testech

10. 06. 2020

Montreal – Navzdory běžným otázkám, odkud berou vegani bílkoviny,


Ryby mohou cítit bolest stejně jako lidé, tvrdí výzkum (The Independent)

22. 10. 2019

Podle přední bioložky vodních živočichů cítí ryby bolest obdobným způsobem jako lidé. Výzkum vedený Dr. Lynne Sneddon, odbornicí na biologii zvířat, prokázal, že ryby mohou po...


Vědci vyzývají ke „globální zemědělské revoluci“ a „dietě“ pro záchranu života na Zemi

24. 09. 2019

Zatímco vědci pokračují ve výzvách k okamžitému vyřazení fosilních paliv z globálního trhu, aby se zamezilo klimatické katastrofě, mezinárodní tým expertů v lednu představil návrh...


Akrasia a paradox masa

04. 01. 2019

Mnoho lidí se nachází ve spárech toho, co vědci nazývají jako „paradox masa“. Ve svém záběru člověk uznává zvířata za individuální živočichy, ale zároveň konzumuje jejich maso. Rozpor je to...


Snížení dopadu potravy na životní prostředí: vliv spotřebitelů a výrobců (Science)

14. 12. 2018

Pokud nám skutečně záleží na životním prostředí, musíme změnit způsob produkce potravin a zaměřit se na takový druh stravy, který není podmíněn chovem a zabíjením zvířat. Ochránci...


Proč biologové popírají existenci zvířecího vědomí?

07. 11. 2018

Nedávno jsem se rozhodl přinést domu dva malé papoušky. Jsou to papoušíčci šedokřídlí, původem z Ekvádoru a Peru, jeden z nejmenších druhů papoušků, který může žít ve společnosti lidí....