#studie


Studie potvrdila, že i zpracované veganské potraviny jsou pro planetu lepší než živočišné

18. 03. 2024

Nejen základní potraviny rostlinného původu jsou pro životní prostředí lepší než maso a mléčné výrobky. Nová studie ukazuje, že ze srovnání vychází lépe dokonce i průmyslově...


Vědec na sobě provedl experiment, aby porovnal dopady veganského a neveganského stravování. Zde jsou výsledky.

20. 02. 2024

„Podle některých studií bývají vegani zdravější a štíhlejší, ale mají častější sklony k depresím a jsou méně oblíbení. Přesto mi veganství vyhovuje.“ Eric Robinson se...


Vliv živočišného průmyslu na nutriční výzkum

22. 05. 2023

Akademický lékařský časopis Annals of Internal Medicine v roce 2019 publikoval kontroverzní metastudii nezávislé společnosti NutriRECS(1) se závěrem, že lidé z hlediska zdravotních...


Překážky rostlinného stravování v Evropě

09. 03. 2023

Rostlinné potraviny jsou zdravější a šetrnější k životnímu prostředí, ale spotřebitelé je často přijímají pomalu. Nedávná studie evropských spotřebitelů zjišťuje...


Jak v médiích vznikají zavádějící informace o veganství

15. 02. 2022

Možná jste zaznamenali článek Lesk a bída veganství od Časopisu 100+1, který měl řadu výhrad k rostlinnému stravování. Rozhodli jsme se posvítit si na jeho zdroje a uvést některá...


Těchto 13 významných odborných institucí schvaluje veganství

12. 06. 2021

Soukromé i veřejné zdravotnické a dietetické organizace světového formátu se shodují na tom, že dobře sestavená rostlinná strava je bezpečná a některé z nich ještě dodávají, že může být...


Kozy jsou stejně tak milující a inteligentní jako psi, říkají ohromení vědci

15. 07. 2020

Asi by nás nenapadlo, že by koza mohla být nejlepším přítelem člověka, ale vědci dokázali, že kozy by ve vytváření citového pouta se svými majiteli mohly konkurovat...


Vegani dle montrealského výzkumu překonávají konzumenty masa ve vytrvalostních testech

10. 06. 2020

Montreal – Navzdory běžným otázkám, odkud berou vegani bílkoviny,


Ryby mohou cítit bolest stejně jako lidé, tvrdí výzkum (The Independent)

22. 10. 2019

Podle přední bioložky vodních živočichů cítí ryby bolest obdobným způsobem jako lidé. Výzkum vedený Dr. Lynne Sneddon, odbornicí na biologii zvířat, prokázal, že ryby mohou po...


Vědci vyzývají ke „globální zemědělské revoluci“ a „dietě“ pro záchranu života na Zemi

24. 09. 2019

Zatímco vědci pokračují ve výzvách k okamžitému vyřazení fosilních paliv z globálního trhu, aby se zamezilo klimatické katastrofě, mezinárodní tým expertů v lednu představil návrh...


Akrasia a paradox masa

04. 01. 2019

Mnoho lidí se nachází ve spárech toho, co vědci nazývají jako „paradox masa“. Ve svém záběru člověk uznává zvířata za individuální živočichy, ale zároveň konzumuje jejich maso. Rozpor je to...


Snížení dopadu potravy na životní prostředí: vliv spotřebitelů a výrobců (Science)

14. 12. 2018

Pokud nám skutečně záleží na životním prostředí, musíme změnit způsob produkce potravin a zaměřit se na takový druh stravy, který není podmíněn chovem a zabíjením zvířat. Ochránci...


Proč biologové popírají existenci zvířecího vědomí?

07. 11. 2018

Nedávno jsem se rozhodl přinést domu dva malé papoušky. Jsou to papoušíčci šedokřídlí, původem z Ekvádoru a Peru, jeden z nejmenších druhů papoušků, který může žít ve společnosti lidí....



Cesta do hlubin kraví mysli

17. 07. 2018

Ačkoliv jsou krávy lidmi využívány po tisíciletí, stále nemáme dostatečné povědomí o tom, jak ohromně citlivá a inteligentní zvířata to jsou. Krávy patří k nejběžnějším a...


The Guardian: Emise metanu z chovu skotu jsou o 11 % vyšší, než bylo odhadováno

19. 06. 2018

Kvůli většímu počtu hospodářských zvířat ve více regionech stoupá množství metanu ve vzduchu rychleji, než předpovídala zastaralá data. Dle vědců jsou emise skleníkových plynů spojené s chovem...


The Washington Post: Ryby cítí bolest, říkají vědci

02. 06. 2018

Ryby cítí bolest. Přečtěte si tu větu ještě jednou: Ryby cítí bolest. Myšlenka, že ryby mohou trpět, jde téměř proti všemu, co se Američané o mořských tvorech kdy učili. Že jejich mozek...


Proč pěstování plodin nezabíjí víc divokých zvířat než pastevní chov dobytka

03. 05. 2018

Představte si následující: jste polní myška žijící v poli pšenice. Jako myš máte skvělý sluch, takže snadno zachytíte zvuky, které lidé ani nemohou slyšet. Díky svým fouskům a malému vzrůstu jste...


Polovina konzumentů mléčných výrobků v USA používá i rostlinné alternativy

06. 04. 2018

Nedávná studie od amerického zemědělského giganta Cargill zjistila, že polovina Američanů, kteří konzumující mléčné výrobky, používají i jejich veganské alternativy. Anketa zjišťovala, zda a jak...


Naše touha po mase ničí Zemi (The Guardian)

14. 11. 2017

Přetrvávající obliba jedení masa má zničující dopad na životní prostředí. Hospodářská zvířata totiž vyžadují obrovské množství krmiva. Na tento fakt upozorňuje nová studie Světového fondu na...