02. 12. 2024
Podle odborníků by se desetiletí bádání o vnímání zvířat mělo promítnout do jejich právního postavení. Na jaře letošního roku představila skupina vědců, filosofů a dalších...
27. 11. 2024
Nejnovější průzkum organizace ProVeg International odhaluje, že rostlinné alternativy...
18. 03. 2024
Nejen základní potraviny rostlinného původu jsou pro životní prostředí lepší než maso a mléčné výrobky. Nová studie ukazuje, že ze srovnání vychází lépe dokonce i průmyslově...
20. 02. 2024
„Podle některých studií bývají vegani zdravější a štíhlejší, ale mají častější sklony k depresím a jsou méně oblíbení. Přesto mi veganství vyhovuje.“ Eric Robinson se...
22. 05. 2023
Akademický lékařský časopis Annals of Internal Medicine v roce 2019 publikoval kontroverzní metastudii nezávislé společnosti NutriRECS(1) se závěrem, že lidé z hlediska zdravotních...
09. 03. 2023
Rostlinné potraviny jsou zdravější a šetrnější k životnímu prostředí, ale spotřebitelé je často přijímají pomalu. Nedávná studie evropských spotřebitelů zjišťuje...
15. 02. 2022
Možná jste zaznamenali článek Lesk a bída veganství od Časopisu 100+1, který měl řadu výhrad k rostlinnému stravování. Rozhodli jsme se posvítit si na jeho zdroje a uvést některá...
12. 06. 2021
Soukromé i veřejné zdravotnické a dietetické organizace světového formátu se shodují na tom, že dobře sestavená rostlinná strava je bezpečná a některé z nich ještě dodávají, že může být...
15. 07. 2020
Asi by nás nenapadlo, že by koza mohla být nejlepším přítelem člověka, ale vědci dokázali, že kozy by ve vytváření citového pouta se svými majiteli mohly konkurovat...
10. 06. 2020
Montreal – Navzdory běžným otázkám, odkud berou vegani bílkoviny,
22. 10. 2019
Podle přední bioložky vodních živočichů cítí ryby bolest obdobným způsobem jako lidé. Výzkum vedený Dr. Lynne Sneddon, odbornicí na biologii zvířat, prokázal, že ryby mohou po...
24. 09. 2019
Zatímco vědci pokračují ve výzvách k okamžitému vyřazení fosilních paliv z globálního trhu, aby se zamezilo klimatické katastrofě, mezinárodní tým expertů v lednu představil návrh...
04. 01. 2019
Mnoho lidí se nachází ve spárech toho, co vědci nazývají jako „paradox masa“. Ve svém záběru člověk uznává zvířata za individuální živočichy, ale zároveň konzumuje jejich maso. Rozpor je to...
14. 12. 2018
Pokud nám skutečně záleží na životním prostředí, musíme změnit způsob produkce potravin a zaměřit se na takový druh stravy, který není podmíněn chovem a zabíjením zvířat. Ochránci...
07. 11. 2018
Nedávno jsem se rozhodl přinést domu dva malé papoušky. Jsou to papoušíčci šedokřídlí, původem z Ekvádoru a Peru, jeden z nejmenších druhů papoušků, který může žít ve společnosti lidí....
18. 10. 2018
17. 07. 2018
Ačkoliv jsou krávy lidmi využívány po tisíciletí, stále nemáme dostatečné povědomí o tom, jak ohromně citlivá a inteligentní zvířata to jsou. Krávy patří k nejběžnějším a...
19. 06. 2018
Kvůli většímu počtu hospodářských zvířat ve více regionech stoupá množství metanu ve vzduchu rychleji, než předpovídala zastaralá data. Dle vědců jsou emise skleníkových plynů spojené s chovem...
02. 06. 2018
Ryby cítí bolest. Přečtěte si tu větu ještě jednou: Ryby cítí bolest. Myšlenka, že ryby mohou trpět, jde téměř proti všemu, co se Američané o mořských tvorech kdy učili. Že jejich mozek...
03. 05. 2018
Představte si následující: jste polní myška žijící v poli pšenice. Jako myš máte skvělý sluch, takže snadno zachytíte zvuky, které lidé ani nemohou slyšet. Díky svým fouskům a malému vzrůstu jste...
Strana 1 z 4