#studie


Ryby mohou cítit bolest stejně jako lidé, tvrdí výzkum (The Independent)

22. 10. 2019

Podle přední bioložky vodních živočichů cítí ryby bolest obdobným způsobem jako lidé. Výzkum vedený Dr. Lynne Sneddon, odbornicí na biologii zvířat, prokázal, že ryby mohou po...


Vědci vyzývají ke „globální zemědělské revoluci“ a „dietě“ pro záchranu života na Zemi

24. 09. 2019

Zatímco vědci pokračují ve výzvách k okamžitému vyřazení fosilních paliv z globálního trhu, aby se zamezilo klimatické katastrofě, mezinárodní tým expertů v lednu představil návrh...


Akrasia a paradox masa

04. 01. 2019

Mnoho lidí se nachází ve spárech toho, co vědci nazývají jako „paradox masa“. Ve svém záběru člověk uznává zvířata za individuální živočichy, ale zároveň konzumuje jejich maso. Rozpor je to...


Snížení dopadu potravy na životní prostředí: vliv spotřebitelů a výrobců (Science)

14. 12. 2018

Pokud nám skutečně záleží na životním prostředí, musíme změnit způsob produkce potravin a zaměřit se na takový druh stravy, který není podmíněn chovem a zabíjením zvířat. Ochránci...


Proč biologové popírají existenci zvířecího vědomí?

07. 11. 2018

Nedávno jsem se rozhodl přinést domu dva malé papoušky. Jsou to papoušíčci šedokřídlí, původem z Ekvádoru a Peru, jeden z nejmenších druhů papoušků, který může žít ve společnosti lidí....



Cesta do hlubin kraví mysli

17. 07. 2018

Ačkoliv jsou krávy lidmi využívány po tisíciletí, stále nemáme dostatečné povědomí o tom, jak ohromně citlivá a inteligentní zvířata to jsou. Krávy patří k nejběžnějším a...


The Guardian: Emise metanu z chovu skotu jsou o 11 % vyšší, než bylo odhadováno

19. 06. 2018

Kvůli většímu počtu hospodářských zvířat ve více regionech stoupá množství metanu ve vzduchu rychleji, než předpovídala zastaralá data. Dle vědců jsou emise skleníkových plynů spojené s chovem...


The Washington Post: Ryby cítí bolest, říkají vědci

02. 06. 2018

Ryby cítí bolest. Přečtěte si tu větu ještě jednou: Ryby cítí bolest. Myšlenka, že ryby mohou trpět, jde téměř proti všemu, co se Američané o mořských tvorech kdy učili. Že jejich mozek...


Proč pěstování plodin nezabíjí víc divokých zvířat než pastevní chov dobytka

03. 05. 2018

Představte si následující: jste polní myška žijící v poli pšenice. Jako myš máte skvělý sluch, takže snadno zachytíte zvuky, které lidé ani nemohou slyšet. Díky svým fouskům a malému vzrůstu jste...


Polovina konzumentů mléčných výrobků v USA používá i rostlinné alternativy

06. 04. 2018

Nedávná studie od amerického zemědělského giganta Cargill zjistila, že polovina Američanů, kteří konzumující mléčné výrobky, používají i jejich veganské alternativy. Anketa zjišťovala, zda a jak...


Naše touha po mase ničí Zemi (The Guardian)

14. 11. 2017

Přetrvávající obliba jedení masa má zničující dopad na životní prostředí. Hospodářská zvířata totiž vyžadují obrovské množství krmiva. Na tento fakt upozorňuje nová studie Světového fondu na...



Jsou vegani opravdu lepší v posteli?

12. 03. 2017

Zdá se, že před tímhle rozhodnutím se ocitne nakonec každý masožravec: maso, nebo sex? Dát si rychlýho burgra, nebo spíš rychlovku? Slintat nad roštěnou, nebo nad roštěnkou? Pohrávat si s prsíčky...


Proč se většina lidí stává vegany - australský průzkum (2016)

04. 03. 2017

Nejednoho člověka napadne, co vlastně nejčastěji vede lidi k tomu, že se rozhodnou se stát vegany. Stejná myšlenka zaujala i mne, a jelikož jsem na internetu na tuto otázku nenašel uspokojivou...


Myslící drůbež: inteligentní, pečující a složitá (ScienceDaily)

06. 02. 2017

Drůbež není tak hloupá, jak si lidé myslí. Jako všichni ptáci mají jedinečné osobnosti a zkoušejí se třeba navzájem přechytračit. Znají své místo v hierarchii a jsou schopni uvažovat pomocí...



Rostlinné burgery zasytí víc než masové

04. 01. 2017

Výzkumníci na Kodaňské univerzitě nedávno provedli studii srovnávající míru nasycenosti po konzumaci rostlinného burgeru a burgeru z masa. Tři skupiny strávníků byly složeny ze 48 zdravých mužů,...


The Guardian: Expert OSN volá po zdanění masa

27. 12. 2016

Podle odborníka OSN by vlády měly zavést zdanění produkce masa za účelem zastavení globálního nárůstu jeho spotřeby a


Miliony lidí netuší, že krávy se sníženou dojivostí čekají jatka, zjistila studie

16. 12. 2016

Z nové studie vyplývá, že miliony lidí nemají tušení, jak se vyrábí jídlo, které jedí. Šest z deseti respondentů nevědělo, že kráva musí být nejprve březí, aby produkovala mléko. I...