Vegani dle montrealského výzkumu překonávají konzumenty masa ve vytrvalostních testech

Vegani dle montrealského výzkumu překonávají konzumenty masa ve vytrvalostních testech

Montreal – Navzdory běžným otázkám, odkud berou vegani bílkoviny, nová montrealská studie tvrdí, že vegani podávají lepší vytrvalostní výkony než konzumenti masa.

Ve světě, kde mnoho lidí věří, že konzumace živočišných produktů je synonymem síly, vědci z Univerzity v Montrealu zjišťovali, jestli veganská strava ohrožuje svalovou sílu a výkonnost, jak se lidé domnívají.

Je to známé přesvědčení, kterému nevěřím, a proto jsme se rozhodli provést studii,“ říká v rozhovoru pro CTV News Guy Hajj Boutros, nositel magisterského titulu v oblasti fyziologie, docent Univerzity v Montrealu a výzkumník McGillovy univerzity, který je spoluautorem studie.

Všimli jsme si, že na toto téma nebylo provedeno mnoho studií,“ říká Hajj Boutros. „Pokud nějaké jsou, zaměřují se spíše na vegetariány než na vegany.“

Vědci zaznamenali nedávný vzestup popularity veganství díky nižšímu výskytu kardiovaskulárních onemocnění u veganů.

Mezi širokou veřejností je však stále rozšířené přesvědčení, že veganská strava může být spojena s nižším fyzickým výkonem kvůli nedostatku některých živin, jako jsou bílkoviny, kreatin, vitamin B12 a vitamin D,“ uvádí studie zveřejněná v časopise Nature Research Journal na začátku dubna.

Studie zjistila, že u mladých, fyzicky aktivních žen veganství neohrožuje svalovou sílu nebo výkonnost – ve skutečnosti veganky dopadly lépe.

Vědci zkoumali 28 žen, které byly vegankami nejméně dva roky, a 28 žen, které jedly živočišnou stravu, s podobnou stavbou těla. Silové a vytrvalostní testy provedli poté, co ženy sepsaly svůj jídelníček za poslední tři dny.

Hajj Boutros uvedl, že se rozhodli použít tyto testy, protože se snadno provádějí a umožňují přesně stanovit sílu a vytrvalost, což je obecně velmi důležité k měření výkonu. 

Jeden z vytrvalostních testů je navržen tak, aby bylo zřejmé, jak dlouho může člověk cvičit, než si dá pauzu.

Je to vyčerpávající test,“ řekl Hajj Boustros. „A veganky si vedly lépe.“

Důvodem, proč si veganky vedly lépe, by mohl být jejich příjem sacharidů, uvedl Hajj Boutros.

Když jíte více sacharidů, zvýšíte tím hladinu cukru ve svalu. Když příjem navýšíte, máte lepší vytrvalostní kapacitu.“

Hajj Boustros řekl, že navzdory populárnímu přesvědčení, vegani skutečně přijímají všechny živiny, které potřebují, aby byli zdraví a že příjem bílkovin není problém.

Musíte pochopit, že nepotřebujete tolik bílkovin, jak každý tvrdí,“ říká a dodává, že i když jsou důležité, lidé mají v této oblasti tendenci přehánět. „Všeobecně jí lidé mnohem více bílkovin, než potřebují.“

Když lidé chtějí poradit ohledně svého stravování, jestli mají nebo nemají jíst vegansky, nebo jestli by měli jíst vejce, konečná volba záleží jen na nich, uvádí Hajj Boutros.

Prostě udělejte něco, díky čemu se budete cítit lépe,“ říká. „A když to zkusíte (být veganem) a budete se cítit lépe, tak v tom pokračujte.

Zdroj: CTV News, Překlad: Jana Štěpánková, Korektura: Petra Valešková, Ilustrační foto: Fiona Oakes

 

Líbil se vám článek? Sdílejte!

Vytisknout  

Podpořte Soucitně

 

Související články

Kozy jsou stejně tak milující a inteligentní jako psi, říkají ohromení vědci
Nové vydání Vegan for Life – průvodce stravou
Wuhan právě zakázal pojídání i lov divokých zvířat
No Internet Connection