#studie


Proč se většina lidí stává vegany - australský průzkum (2016)

04. 03. 2017

Nejednoho člověka napadne, co vlastně nejčastěji vede lidi k tomu, že se rozhodnou se stát vegany. Stejná myšlenka zaujala i mne, a jelikož jsem na internetu na tuto otázku nenašel uspokojivou...


Myslící drůbež: inteligentní, pečující a složitá (ScienceDaily)

06. 02. 2017

Drůbež není tak hloupá, jak si lidé myslí. Jako všichni ptáci mají jedinečné osobnosti a zkoušejí se třeba navzájem přechytračit. Znají své místo v hierarchii a jsou schopni uvažovat pomocí...



Rostlinné burgery zasytí víc než masové

04. 01. 2017

Výzkumníci na Kodaňské univerzitě nedávno provedli studii srovnávající míru nasycenosti po konzumaci rostlinného burgeru a burgeru z masa. Tři skupiny strávníků byly složeny ze 48 zdravých mužů,...


The Guardian: Expert OSN volá po zdanění masa

27. 12. 2016

Podle odborníka OSN by vlády měly zavést zdanění produkce masa za účelem zastavení globálního nárůstu jeho spotřeby a


Miliony lidí netuší, že krávy se sníženou dojivostí čekají jatka, zjistila studie

16. 12. 2016

Z nové studie vyplývá, že miliony lidí nemají tušení, jak se vyrábí jídlo, které jedí. Šest z deseti respondentů nevědělo, že kráva musí být nejprve březí, aby produkovala mléko. I...


10 potravin s největší ekologickou stopou

13. 12. 2016

Když jíte hamburger nebo lososa, přemýšlíte někdy nad tím, jaký dopad zanechalo vaše jídlo na životním prostředí, než se k vám dostalo? Možná byste měli. Globální oteplování je čím dál větší...


Zdaňme maso a mléko, abychom snížili emise a úmrtnost obyvatel, nabádá studie

18. 11. 2016

Z první celosvětové analýzy v této oblasti vyplývá, že zvýšení daní na maso a mléko by mělo za následek obrovské a životně důležité snížení emisí skleníkových plynů a snížení úmrtnosti obyvatel o...


Vynález z Oxfordu může znamenat konec pokusů na zvířatech

03. 09. 2016

Tenhle revoluční vynález z laboratoří CN Bio Innovations při Oxfordské univerzitě je možné „nakazit“ určitým onemocněním a pak ho „vyléčit“ pomocí nových léků. Tzv. „orgán na čipu“ bude reagovat...


Spotřeba vody v živočišné výrobě: Případová studie z Rakouska

02. 09. 2016

Chování zvířat pro potravu má kromě zřejmých etických důsledků i bolestivý dopad na životní prostředí. Znečištění vody a vzduchu, odlesňování a úbytek přírodních zdrojů jsou pouze střípky tohoto...


Deset nedávných studií, které mohou ne-vegany přimět k zamyšlení

14. 06. 2016

V poslední době byl vydán nespočet vegetariánských a veganských studií, které poukazují na velké množství různorodých výhod rostlinné stravy. Níže najdete seznam těch nejzajímavějších, které by...


Veganská strava může omezit environmentální dopady produkce potravin, ukazuje nová studie

23. 03. 2016

Výzkumníci došli k závěru, že kdyby lidé jedli méně masa a více ovoce a zeleniny, ve světovém měřítku by to vedlo ke snížení počtu úmrtí do roku 2050 o několik milionů, k podstatnému poklesu...




Ryby jsou emocionální bytosti, které cítí bolest

21. 12. 2015

Prof. Marc Bekoff v tomto eseji na serveru Psychology Today představuje kompilační etologickou publikaci prof. Browna, která se zaměřuje na vnímání a emocionální život ryb. Marc Bekoff je...


Psi a rostlinná strava - otázky a odpovědi

15. 11. 2015

„Proč vůbec někdo dává svému psovi veganské krmivo?“ Tzv. etičtí vegani nechtějí podporovat zbytečné trápení a smrt zvířat. Většina z nich bere všechny druhy zvířat...


Proč WHO trvalo tak dlouho prohlásit, že maso je zdraví škodlivé?

03. 11. 2015

Když jsem včera četla zprávu, že podle analýzy Světové zdravotnické organizace (WHO) červené maso a masné výrobky zvyšují riziko rakoviny, má první myšlenka byla: lékařská obec to už nějaký čas...


Falešná zpráva o vegetariánství pronikla do masmédií

16. 10. 2015

Neověřený průzkum o podroušených vegetariánech pojídajících maso se objevil v řadě více čí méně seriózních médií. Masové sdělovací prostředky jako Reflex nebo Novinky přetiskly původem...