#budoucnost


Konzumace vepřového v Německu je rekordně nízká

13. 12. 2017

Nový výzkum Informační společnosti pro zemědělský trh (Agricultural Market Information Company, dále jen AMI) zjistil, že Němci v posledních letech stále více omezují konzumaci vepřového. Německo...


Trh s masem bez masa v roce 2020 dosáhne 5,2 mld.$

17. 11. 2017

Dle předpovědí společností zabývajících se průzkumem trhu budou rostlinné alternativy masa v následujících čtyřech letech na raketovém vzestupu. Nová zpráva od Allied Market Research předpovídá,...


Sbohem a šáteček živočišnému zemědělství

07. 11. 2017

[The Guardian] Až budou budoucí generace hodnotit naši éru, co budou asi vnímat jako největší ohavnosti, kterých jsme se dopustili? Když my dnes přemýšlíme o otroctví, nerovnoprávnosti žen,...


The Economist: Proč vyšší konzumace zeleniny prospívá životnímu prostředí

21. 09. 2017

Hovězí steak ze svíčkové patří v mnoha restauracích mezi nejdražší jídla. Ne vždy si však zákazníci uvědomují skutečnou cenu, kterou za něj naše planeta zaplatí. Maso poskytuje 17 % celosvětového...


Světový trh s rostlinným mlékem v roce 2018 překročí hodnotu 350 miliard korun

02. 07. 2017

Podle odhadů společnosti Innova Market Insights se celosvětová hodnota trhu s rostlinným mlékem v roce 2018 vyšplhá na částku 16,3 miliardy dolarů (375 miliard korun). V roce 2010 přitom...


Kampaň za proměnu potravinového systému: Velkochovy patří do muzea

15. 06. 2017

[The Guardian] Autor knihy Farmagedon a ředitel mezinárodní nevládní organizace Compassion in World Farming (CIWF) Philip Lymbery u příležitosti zahájení globální kampaně Stop the Machine řekl,...


Dánští politici si vyzkoušejí veganství v rámci opatření proti klimatickým změnám

08. 06. 2017

(Metro UK) Skupina dánských poslanců se rozhodla vyzkoušet 22denní veganskou výzvu podobnou té, kterou absolvovala před dvěma lety Beyoncé. Zástupci Červeno-zelené aliance a Alternativní strany...


CNN: Jsou Němci revolucionáři na poli veganství?

24. 05. 2017

Když se řekne typické německé jídlo, většině se pravděpodobně vybaví dvě jídla: klobása a řízek. Obě patří mezi tradiční jídla, připravovaná z telecího, hovězího nebo vepřového, a někdy i z...


Studenti veteriny budou ve výuce používat náhradu opravdových zvířat

15. 05. 2017

Studenti veteriny na Texaské univerzitě A&M mají nyní možnost trénovat chirurgické zákroky na umělých zvířecích tělech, namísto živých. Katedra veterinárních disciplín z Texaské A&M jako...


Jednoho dne přijdeme na to, že maso je vražda (The Times)

06. 05. 2017

Před několika lety jsem na Harvardu vedl diskusi se Stevenem Pinkerem, autorem nejprodávanějších knih o evoluční psychologii. Oba jsme tou dobou psali optimisticky laděné knihy, jeho The Better...


Přestaňte bojovat s veganstvím, už vyhrálo

25. 04. 2017

Představte si na chvilku, že pracujete v oblasti zadávání veřejných zakázek a výroby v obřím supermarketu Sainsbury’s (jeden z největších britských řetězců - pozn. překl.). Nahlédnete do své...


Americká firma bude vyrábět 4 miliony veganských burgerů měsíčně

30. 03. 2017

Americká firma Impossible Foods, která se zabývá vývojem veganských produktů od svého vzniku v roce 2011, nashromáždila od investorů neuvěřitelných 182 milionů dolarů (4,5 miliardy korun). Nyní...


BBC odvysílalo komedii o veganské budoucnosti (video)

20. 03. 2017

Včera měl premiéru film britského komika Simona Amstella nazvaný Carnage (česky Masokr), který formou komediálně laděného fiktivního dokumentu (tzv.


The Guardian: Expert OSN volá po zdanění masa

27. 12. 2016

Podle odborníka OSN by vlády měly zavést zdanění produkce masa za účelem zastavení globálního nárůstu jeho spotřeby a


The Guardian: Bezmasý Turín? Recept na katastrofu?

07. 11. 2016

Je poledne a u stánků s masnými výrobky na turínském tržišti Porta Palazzo se shlukují lidé a se zájmem prohlížejí nabídku hovězího masa, salámů a šunky prosciutto. Nákupy masa jsou...


The Washington Post: Maso je hrozný

09. 10. 2016

Maso nám sice může chutnat, ale postupně se hromadí důkazy, že maso (zejména červené) má katastrofální dopady na životní prostředí - a našemu zdraví taky zrovna neprospívá. Současná zemědělská...


Investoři vyzývají potravinářské společnosti, aby přešly od masa k rostlinám

29. 09. 2016

Skupina 40 investorů spravující aktiva ve výši 1,25 bilionu dolarů spustila kampaň, kterou vyzývají 16 celosvětových potravinářských firem, aby změnily zdroje bílkovin ve svých výrobcích, a...


Přidal jsem se k veganům, abych zmírnil svůj dopad na svět

07. 09. 2016

Pokud chceme pečovat o naši planetu, měli bychom vyloučit z jídelníčku maso, vejce a mléčné výrobky. Svět může zvládnout sedm až deset miliard lidí. Ale jen tehdy, když přestaneme jíst maso....


Vynález z Oxfordu může znamenat konec pokusů na zvířatech

03. 09. 2016

Tenhle revoluční vynález z laboratoří CN Bio Innovations při Oxfordské univerzitě je možné „nakazit“ určitým onemocněním a pak ho „vyléčit“ pomocí nových léků. Tzv. „orgán na čipu“ bude reagovat...


Super Meat?

21. 07. 2016

Na trh se má brzy dostat nový produkt - Super Meat. Hodně zjednodušeně řečeno, jedná se o „maso vypěstované ve zkumavce,“ k jehož získání není potřeba zabít zvíře. Crowdfundingovou kampaň na...