Dle předpovědí společností zabývajících se průzkumem trhu budou rostlinné alternativy masa v následujících čtyřech letech na raketovém vzestupu.
Nová zpráva od Allied Market Research předpovídá, že do roku 2020 dosáhne trh s alternativami masa 5,2 mld. dolarů. U producentů náhražek masa, jako jsou Amy’s Kitchen, Beyond Meat, Garden Protein International, Inc. (Gardein), Quorn a Morningstar Farms, kteří vyrábí např. tofu, sójové výrobky a čím dál víc také rostlinné proteiny, je dle projekcí očekávána složená roční míra růstu o výši 8,4 %.
Podle této zprávy patří mezi hlavní faktory vedoucí k růstu trhu s náhradami masa zvyšování povědomí o zdravém životním stylu, dále o udržitelnosti životního prostředí a o dobrých životních podmínkách zvířat. Zpráva také ukazuje, že zatímco Evropa a Severní Amerika jsou největšími konzumenty alternativ masa, nejvíce rostoucí trhy jsou v Asii a Tichomoří. Zatímco konzumenti se zaměřují na mražené bezmasé produkty, nejrychlejší růst se předpokládá u trhu se suchými produkty.
U trhu s alternativami masa bylv posledních letech zaznamenán dvouciferný nárůst a zpráva předpovídá, že rychlá občerstvení typu KFC, McDonald’s a Burger King budou posilovat svou produkci náhražek masa tak, aby vyhověli rostoucí poptávce. Jde o trend, kterému se již některé řetězce s rychlým občerstvením jako Wendy’s, Subway, Taco Bell nebo White Castle začaly přizpůsobovat zařazením nových veganských možností.
Zdroj: VegNews, Překlad: Nathaniel Navarr, Korektura: Monika Zápotocká