Autor: Adam Vaughan (profil)
Překlad: Tereza Vandrovcová
Podle odborníka OSN by vlády měly zavést zdanění produkce masa za účelem zastavení globálního nárůstu jeho spotřeby a environmentálních škod, které jsou s tím spojené.
Svět bude čelit vážným ekologickým problémům pokud ekonomiky jako je Čína začnou napodobovat Američany a Evropany v množství zkonzumovaného masa, sdělil Environmentálnímu shromáždění OSN (United Nations Environment Assembly, UNEA) v Nairobi prof. Maarten Hajer, jeden z hlavních autorů zprávy "Food Systems and Natural Resources" o souvislostech mezi potravinovou produkcí a životním prostředím.
"Pokud všichni okopírujeme stravovací návyky Severní Ameriky či Evropy [co se týká masa], planeta bude ve velkých potížích," dodal.
Hajer nevyzývá ke zdanění masa na úrovni supermarketů a obchodů, ale říká, že by lidé měli být od konzumace masa odrazováni zvýšením ceny na vyšší příčce dodavatelského řetězce.
"Domníváme se, že je lepší a jednodušší navýšit cenu masa na začátku řetězce. Je sice přitažlivé danit na úrovni spotřebitele, ale ne tak efektivní," uvedl Hajer, který je členem Mezinárodního panelu pro zdroje (International Resource Panel, IRP), který tvoří 34 předních vědců a 30 vlád.
Zpráva IRP, která byla zveřejněna ve středu, odhaduje, že v následujících pěti letech dojde k 20% nárůstu konzumace kuřat a mléčných výrobků a 14% zvýšení konzumace vepřového a hovězího masa. Autoři vyzývají vlády, aby přiměli své občany jíst méně masa, aby se zabránilo přidruženým "nepřiměřeným ztrátám na životním prostředí", ačkoliv zpráva samotná neobhajuje žádná konkrétní politická řešení.
Zjistilo se, že produkce a transport jídla k nasycení 7 miliard lidí jsou odpovědné za 24 % emisí skleníkových plynů a za 60% ztrátu živočišných druhů po celém světě. "Tato zpráva ukazuje, že se současný potravinový systém musí změnit, protože není udržitelný," říká Hajer.
"Ovlivňování jednánní zákazníků je extrémně citlivé téma, ale musíme se s tím nějak vyrovnat, protože jinak přijdou následky," uvedl Janez Potočník, spolupředseda IRP a bývalý evropský komisař pro životní prostředí. "Přichází čas, kdy už to nebudeme moci jednoduše zamést pod koberec."
Henk Westhoek, který je spoluautorem zprávy, uvedl, že by vlády neměly zůstat jediným subjektem, který lidi povzbudí, aby z ekologických důvodů jedli méně masa. Zapojit by se měly i supermarkety a velké potravinářské firmy. "Jakmile nabídnou lepší alternativy, nejen v nabídce masových alternativ, ale také v menu restaurací, podaří se jim snížit konzumaci masa v západních zemích," uvedl.
Zpráva upozorňuje na data, která s výhledem do roku 2020 odhadují zvyšující se konzumaci prasečího masa v Číně a velký nárůst konzumace drůbeže v Indonésii, Evropské Unii a Severní Americe.
Co se týká subsaharské Afriky, tak tam se očekává, že celková spotřeba masa zůstane stabilní, stejně jako v Indii, kde je předpokládán pouze malý nárůst kvůli kulturním a náboženským důvodům.
IPR předložil sérii doporučení vládám, aby učinily produkci potravin více udržitelnou, což zahrnuje snížení konzumace masa, omezení plýtvání potravinami a znovupropojení městských obyvatel s farmami a dalšími místy, kde je pěstováno jídlo, které jedí.
Zdroj: The Guardian, Srhnutí studie (PDF) Foto: Griszka Niewiadomski