#budoucnost


The Guardian: Přestaňme jíst ryby a zachraňme mořský život

19. 01. 2020

Jde o tu nejzásadnější zprávu, jakou kdy lidstvo obdrželo: celkový úpadek života na Zemi. Nedávný vyčerpávající posudek o celkovém stavu přírody dokládá, že život na naší planetě je ve vážném...


Vědci vyzývají ke „globální zemědělské revoluci“ a „dietě“ pro záchranu života na Zemi

24. 09. 2019

Zatímco vědci pokračují ve výzvách k okamžitému vyřazení fosilních paliv z globálního trhu, aby se zamezilo klimatické katastrofě, mezinárodní tým expertů v lednu představil návrh...


The Guardian: Zdanění červeného masa by dle výzkumu zachránilo mnohé životy

14. 01. 2019

Zdanění červeného masa by podle nového výzkumu ušetřilo mnohé životy a přivedlo miliardy do zdravotnictví. Dle výzkumu by se cena slaniny a párků zdvojnásobila, kdyby byly brány v potaz škodlivé...


Veganství začíná být všeobecně přijímáno (Forbes)

28. 12. 2018

Ve čtvrtek 1. listopadu si vegani po celém světě připomínají vznik slova začínajícího písmenem „v“.


Pomůže nám dobytek zachránit svět? Metoda Allana Savoryho pod lupou

21. 08. 2018

Na cestě k udržitelnějším a ohleduplnějším způsobům výroby potravin leží řada překážek. Jednou z nich je názor, že udržitelnosti můžeme dosáhnout pouhou modifikací současných praktik živočišné...


Stravovací zařízení Harvardské Univerzity se účastní veganského školení

11. 07. 2018

Nejstarší národní univerzitní stravovací zařízení, Harvard University Dining Services (HUDS) se učí nové veganské recepty a postupy. Na začátku května se šéfkuchaři Harvardského stravovacího...


The Guardian: Nejúčinnější způsob, jak snížit svůj dopad na Zemi, je veganská strava

29. 06. 2018

Aktuálně největší analýza odhalila obrovskou ekologickou stopu hospodářských zvířat – poskytují pouze 18 % kalorií, ale zabírají až 83 % zemědělské plochy.  Vyhýbání se masu a mléčným...


Greenpeace volá po 50% snížení konzumace živočišných výrobků

07. 03. 2018

Organizace Greenpeace International zveřejnila tento týden oznámení, v němž apeluje ke snížení globální živočišné výroby a spotřeby o 50 % do roku 2050, aby se zabránilo hrozícím...


Instituce jako WHO hrají klíčovou roli v hnutí za stravování bez zvířat

18. 02. 2018

[HuffPost] Více než 200 vědců, akademiků a odborníků podepsalo otevřený dopis adresovaný příštímu generálnímu řediteli Světové zdravotnické organizace, aby během svého působení zařadil...


Živočišný průmysl dusí Zemi a ohrožuje naše zdraví. Musíme začít jednat

14. 02. 2018

[The Guardian / James Cameron & Suzy Amis Cameron] Pokud chceme uchovat majestátní národní parky, čistý vzduch a vodu pro příští generace, musíme zatlačit na lídry, aby mluvili o dopadu jídla...


Trh s bezmléčnými produkty má do roku 2024 dosáhnout 35 miliard dolarů.

08. 01. 2018

Studie vypracovaná společností Grand View Research, Inc. zjistila, že světový trh s alternativami mléčných výrobků, jež zahrnují rostlinná mléka, sýry, zmrzliny a jogurty, by měl vzrůst do roku...


Konzumace vepřového v Německu je rekordně nízká

13. 12. 2017

Nový výzkum Informační společnosti pro zemědělský trh (Agricultural Market Information Company, dále jen AMI) zjistil, že Němci v posledních letech stále více omezují konzumaci vepřového. Německo...


Trh s masem bez masa v roce 2020 dosáhne 5,2 mld.$

17. 11. 2017

Dle předpovědí společností zabývajících se průzkumem trhu budou rostlinné alternativy masa v následujících čtyřech letech na raketovém vzestupu. Nová zpráva od Allied Market Research předpovídá,...


Sbohem a šáteček živočišnému zemědělství

07. 11. 2017

[The Guardian] Až budou budoucí generace hodnotit naši éru, co budou asi vnímat jako největší ohavnosti, kterých jsme se dopustili? Když my dnes přemýšlíme o otroctví, nerovnoprávnosti žen,...


The Economist: Proč vyšší konzumace zeleniny prospívá životnímu prostředí

21. 09. 2017

Hovězí steak ze svíčkové patří v mnoha restauracích mezi nejdražší jídla. Ne vždy si však zákazníci uvědomují skutečnou cenu, kterou za něj naše planeta zaplatí. Maso poskytuje 17 % celosvětového...


Světový trh s rostlinným mlékem v roce 2018 překročí hodnotu 350 miliard korun

02. 07. 2017

Podle odhadů společnosti Innova Market Insights se celosvětová hodnota trhu s rostlinným mlékem v roce 2018 vyšplhá na částku 16,3 miliardy dolarů (375 miliard korun). V roce 2010 přitom...


Kampaň za proměnu potravinového systému: Velkochovy patří do muzea

15. 06. 2017

[The Guardian] Autor knihy Farmagedon a ředitel mezinárodní nevládní organizace Compassion in World Farming (CIWF) Philip Lymbery u příležitosti zahájení globální kampaně Stop the Machine řekl,...


Dánští politici si vyzkoušejí veganství v rámci opatření proti klimatickým změnám

08. 06. 2017

(Metro UK) Skupina dánských poslanců se rozhodla vyzkoušet 22denní veganskou výzvu podobnou té, kterou absolvovala před dvěma lety Beyoncé. Zástupci Červeno-zelené aliance a Alternativní strany...


CNN: Jsou Němci revolucionáři na poli veganství?

24. 05. 2017

Když se řekne typické německé jídlo, většině se pravděpodobně vybaví dvě jídla: klobása a řízek. Obě patří mezi tradiční jídla, připravovaná z telecího, hovězího nebo vepřového, a někdy i z...


Studenti veteriny budou ve výuce používat náhradu opravdových zvířat

15. 05. 2017

Studenti veteriny na Texaské univerzitě A&M mají nyní možnost trénovat chirurgické zákroky na umělých zvířecích tělech, namísto živých. Katedra veterinárních disciplín z Texaské A&M jako...