#budoucnost


Kdyby byli všichni vegani, byla by potřeba jen čtvrtina současné orné půdy

25. 07. 2023

Většina půdy se v současnosti používá k pěstování rostlin pro krmení zvířat. „Veganuary“ (tzv. měsíční veganská výzva; v Česku funguje např.


Biotechnologie by mohla přinést ekologicky přívětivější variantu bílkového proteinu

01. 03. 2022

Vaječný bílek je jednou z nejdůležitějších proteinových komponent potravinářské výroby. První hodnocení environmentálních dopadů výroby bílkového proteinu - ovalbuminu - s pomocí vláknité houby...


Mark Cuban investuje do rostlinných bílkovin pro zvířata

28. 11. 2021

Rostlinné alternativy masných výrobků se dostaly do supermarketů, restaurací i do domácností z velké části díky společnostem Beyond Meat a Impossible Foods. Dnes najdete rostlinné...


Přechod na veganství: Může přechod na rostlinnou stravu skutečně chránit planetu?

03. 05. 2021

Britský ministr průmyslu a obchodu Kwasi Kwarteng zvažuje jako jednu možnost řešení změny klimatu „plně veganskou stravu“ a uvádí, že lidé budou muset změnit svůj životní...


Startup vyrábí bez porážky první kuřecí bílkovinu pro psy a kočky

21. 03. 2021

Bio-technologická společnost Bond Pet Foods si od svého prototypu slibuje, že v roce 2023 odstartuje komerční prodej bezmasých krmiv pro domácí mazlíčky. Bio-technologický...


Moje stravování změnil pan Spock

04. 10. 2020

Proč je veganství logické, humánní a jednodušší než kdy dřív Autorka:


Do roku 2030 je očekáván kolaps masného a mléčného průmyslu

21. 09. 2020

Zpráva, kterou vydal nezávislý think tank RethinkX, předpovídá, že do roku 2030 moderní potraviny svou kvalitou překonají ty současné a budou...


Můžeme další pandemii předejít tím, co jíme?

03. 05. 2020

Až se do historie zapíše COVID-19, přikloníme se k tomu, že hlavní příčinou byla...


Pět způsobů, jak koronavirus možná lidstvu pomůže přežít ekologickou krizi

02. 04. 2020

Pandemie koronaviru je dalším alarmujícím znamením, že musíme provést radikální změny. Mnoho bezpečnostních opatření s ní spojených pomáhá i planetě.


The Guardian: Přestaňme jíst ryby a zachraňme mořský život

19. 01. 2020

Jde o tu nejzásadnější zprávu, jakou kdy lidstvo obdrželo: celkový úpadek života na Zemi. Nedávný vyčerpávající posudek o celkovém stavu přírody dokládá, že život na naší planetě je ve vážném...


Vědci vyzývají ke „globální zemědělské revoluci“ a „dietě“ pro záchranu života na Zemi

24. 09. 2019

Zatímco vědci pokračují ve výzvách k okamžitému vyřazení fosilních paliv z globálního trhu, aby se zamezilo klimatické katastrofě, mezinárodní tým expertů v lednu představil návrh...


The Guardian: Zdanění červeného masa by dle výzkumu zachránilo mnohé životy

14. 01. 2019

Zdanění červeného masa by podle nového výzkumu ušetřilo mnohé životy a přivedlo miliardy do zdravotnictví. Dle výzkumu by se cena slaniny a párků zdvojnásobila, kdyby byly brány v potaz škodlivé...


Veganství začíná být všeobecně přijímáno (Forbes)

28. 12. 2018

Ve čtvrtek 1. listopadu si vegani po celém světě připomínají vznik slova začínajícího písmenem „v“.


Pomůže nám dobytek zachránit svět? Metoda Allana Savoryho pod lupou

21. 08. 2018

Na cestě k udržitelnějším a ohleduplnějším způsobům výroby potravin leží řada překážek. Jednou z nich je názor, že udržitelnosti můžeme dosáhnout pouhou modifikací současných praktik živočišné...


Stravovací zařízení Harvardské Univerzity se účastní veganského školení

11. 07. 2018

Nejstarší národní univerzitní stravovací zařízení, Harvard University Dining Services (HUDS) se učí nové veganské recepty a postupy. Na začátku května se šéfkuchaři Harvardského stravovacího...


The Guardian: Nejúčinnější způsob, jak snížit svůj dopad na Zemi, je veganská strava

29. 06. 2018

Aktuálně největší analýza odhalila obrovskou ekologickou stopu hospodářských zvířat – poskytují pouze 18 % kalorií, ale zabírají až 83 % zemědělské plochy.  Vyhýbání se masu a mléčným...


Greenpeace volá po 50% snížení konzumace živočišných výrobků

07. 03. 2018

Organizace Greenpeace International zveřejnila tento týden oznámení, v němž apeluje ke snížení globální živočišné výroby a spotřeby o 50 % do roku 2050, aby se zabránilo hrozícím...


Instituce jako WHO hrají klíčovou roli v hnutí za stravování bez zvířat

18. 02. 2018

[HuffPost] Více než 200 vědců, akademiků a odborníků podepsalo otevřený dopis adresovaný příštímu generálnímu řediteli Světové zdravotnické organizace, aby během svého působení zařadil...


Živočišný průmysl dusí Zemi a ohrožuje naše zdraví. Musíme začít jednat

14. 02. 2018

[The Guardian / James Cameron & Suzy Amis Cameron] Pokud chceme uchovat majestátní národní parky, čistý vzduch a vodu pro příští generace, musíme zatlačit na lídry, aby mluvili o dopadu jídla...


Trh s bezmléčnými produkty má do roku 2024 dosáhnout 35 miliard dolarů.

08. 01. 2018

Studie vypracovaná společností Grand View Research, Inc. zjistila, že světový trh s alternativami mléčných výrobků, jež zahrnují rostlinná mléka, sýry, zmrzliny a jogurty, by měl vzrůst do roku...

Strana 1 z 3