Rostlinné burgery zasytí víc než masové

Rostlinné burgery zasytí víc než masové

Výzkumníci na Kodaňské univerzitě nedávno provedli studii srovnávající míru nasycenosti po konzumaci rostlinného burgeru a burgeru z masa. Tři skupiny strávníků byly složeny ze 48 zdravých mužů, z nichž každý dostal buď jeden ze dvou rostlinných burgerů lišících se obsahem bílkovin a vlákniny ve 100 gramech (jeden typ burgeru obsahoval 9 % bílkovin a 10 gramů vlákniny, druhý 19 % bílkovin a 25 gramů vlákniny), nebo masový burger (19 % bílkovin a 6 gramů vlákniny). Účastníci byli následně požádáni, aby nahlásili svou úroveň nasycenosti a spokojenosti. O tři hodiny později byla skupina požádána, aby k obědu zkonzumovala boloňské těstoviny a aby jedli, dokud se nebudou cítit plní.

Výsledky studie ukázaly, že účastníci, kteří konzumovali rostlinné burgery, nahlásili vyšší úroveň nasycenosti, včetně těch, jimž byly podány rostlinné burgery s nižším obsahem bílkovin. „Poněkud to odporuje rozšířené domněnce, že by člověk měl konzumovat velké množství bílkovin, protože to zvyšuje pocit nasycenosti,“ uvádí Anne Rabenová z Kodaňské univerzity a dodává: „(...) člověk může sníst pokrm bohatý na vlákninu a s menším obsahem bílkovin, a dosáhnout tak stejného pocitu sytosti.“ Rabenová podotýká, že je nutný další výzkum této problematiky, nicméně konstatovala, že „rostlinná jídla - zvláště ta založená na fazolích a hrášku - můžou představovat jak dlouhodobý základ pro hubnutí, tak i udržitelný stravovací návyk.

Zdroj: VegNews, Překlad: Lukáš Dohnal, Redakce: Silvestr Vandrovec Špaček, Ilustrační foto: Beyond Meat

Líbil se vám článek? Sdílejte!

Vytisknout  

Podpořte Soucitně

 

Související články

Vliv živočišného průmyslu na nutriční výzkum
„Ať jedí čočku“ velkochovy neukončí – musíme přijmout i náhražky masa
Natalie Portman investuje do start-upu na výrobu realistického veganského masa
No Internet Connection