Můžeme další pandemii předejít tím, co jíme?

Můžeme další pandemii předejít tím, co jíme?

Autorka: Zoe Weil M.A., M.T.S zoe weil

Překladatelka: Jana Štěpánková

Až se do historie zapíše COVID-19, přikloníme se k tomu, že hlavní příčinou byla posedlost pojídání zvířat, která vedla ke katastrofě s tak silným následkem?

Poučíme se z lekce mokrého trhu ve Wu-chanu, který je považován za původ vzniku COVID-19, že cpát divoká zvířata na trhy s masem může být nebezpečné? Spojíme si s touto lekcí také tu prvotní o prasečí chřipce H1N1 z roku 2009, která vzešla z velkovýkrmny vepřů v severní Karolíně? Spojíme si s těmito dvěma lekcemi také ptačí chřipku H5N1 z roku 1997, v rámci které vznikla další smrtelná nemoc na zvířecích farmách? Budeme se každý rok potýkat s desítkami milionů nemocí, které pocházejí z masa kontaminovaného bakteriemi? A dospějeme konečně k závěru, že každoroční věznění miliard zvířat na potencionálně smrtící pandemické a bakteriální půdě může mít vážné následky?

Když pečlivě srovnáme počet lidí, kteří zemřeli v USA v dubnu 2020 nejen na COVID-19, ale také na srdeční chorobu, zjistíme, že čísla jsou si velmi podobná, ale že právě ta jedna nemoc nás vedla k uzavření ekonomiky a utracení trilionů zdaněných dolarů, aby se zabránilo dalším úmrtím, zatímco ta druhá – srdeční choroba, u které data značně dokládají, že se jí dá předcházet snížením nebo odstraněním nadměrné konzumace masa a mléka – byla prohloubena kvůli živočišné výrobě dotované daněmi?

Budeme se divit, proč prodej masa vzrostl během období pandemie? Budeme oplakávat zaměstnance na jatkách, kteří zemřeli poté, co byly stovky nakaženy v přeplněných, nebezpečných podmínkách, které nenechaly prostor pro bezpečnou vzdálenost? Budeme truchlit nad těmi, kteří zemřeli poté, co byli vystaveni těmto nakaženým jedincům? Budeme také oplakávat samotná prasata (nebo jehňata, krávy, telata, kuřata a krůty), jejichž týrání bylo tak kruté, že každý, kdo se chová ke psovi nebo kočce stejně, by se provinil zločinem

Až si vzpomeneme na 50. výročí Dne Země, k němuž došlo během pandemie, všimneme si, jak málo bylo zmíněno o našem živočišném stravování, které bylo zodpovědné za zničení tolika deštných pralesů, znečištění vody a vyčerpání vodonosných vrstev a stejně tak mělo obrovský podíl na změnách ovzduší? Budeme stále pohrdat vegany, kteří jsou nyní v naší společnosti tak neoblíbení?

Možná se přihodí něco jiného v době, kdy se píše pandemická historie. Možná se konečně rozhodneme změnit své stravovací zvyky a návyky, abychom se ochránili před nějakou budoucí pandemií a dalšími chorobami, kterým lze předejít, stejně tak jako snížit globální oteplování. Možná se rozhodneme skoncovat s krutostí vůči zvířatům, která bude pravděpodobně šokovat budoucí generace.

Když se nás naše děti zeptají „Jak jsi mohl dělat takové věci?“, možná uznáme, že jsme příliš dlouho upřednostňovali naše chuťové pohárky před hroznými následky živočišného průmyslu. Možná budeme moci dodat, že když jsme se nakonec rozhodli změnit naše systémy, ukázalo se, že to není tak těžké. Popíšeme, jak i největší masné společnosti začaly produkovat rostlinné bílkoviny, které chutnaly v podstatě totožně jako živočišné maso, a tím se vyhnuly porážce zvířat a používání antibiotik v zemědělství, což přispělo k antibiotické rezistenci, která vážně ohrožovala lidské zdraví.

Řekneme jim, že jsme konečně změnili politické systémy, které umožňovaly, aby obchod se zvířaty ovlivňoval legislativu po tak dlouho dobu, a že jsme skoncovali s dotováním potravin, které škodily nám i naší planetě.

Poukážeme na udržitelné potravinové systémy, které jsme vytvořili a které bezpečně zajistily výživu miliardám lidí, a současně pomohly chránit jiné druhy, zastavit rychlost vyhynutí a zpomalit oteplování planety.

Připomeneme jim, co by už stejně věděly – že se náš vzdělávací systém (systém založený na všech ostatních) posunul a zajistil, aby se naučily, jak být „solucionáři“ – lidmi, kteří přicházejí s dobrou myslí a s velkými srdci, aby vydrželi řešit problémy skutečného světa způsoby, které umožňují prosperovat celý život.

Budeme moci našim dětem říct, že COVID-19 nás nakonec přiměl změnit to, co jsme si dávali do úst, abychom z toho získali živiny, a naše děti nám poděkují.

Zdroj: Psychology Today, Překlad: Jana Štěpánková, Korektura: Edita Šiborová, Ilustrační foto: Amirali Mirhashemian on Unsplash

Líbil se vám článek? Sdílejte!

Vytisknout  

Podpořte Soucitně

 

Související články

Wuhan právě zakázal pojídání i lov divokých zvířat
Pět způsobů, jak koronavirus možná lidstvu pomůže přežít ekologickou krizi
The Guardian: Přestaňme jíst ryby a zachraňme mořský život
No Internet Connection