Ekologická organizace tvrdí, že jediným způsobem, jak zachránit planetu, je zmenšení produkce masa a mléčných výrobků na polovinu do roku 2050.
Organizace Greenpeace International zveřejnila tento týden oznámení (zprávu v češtině si můžete přečíst zde - pozn. red.) v němž apeluje ke snížení globální živočišné výroby a spotřeby o 50 % do roku 2050, aby se zabránilo hrozícím klimatickým změnám způsobeným tímto průmyslovým odvětvím.
„V našem potravinovém systému je něco velmi špatně“, prohlásila výkonná ředitelka Greenpeace International, Bunny McDiarmid. "Vlády nadále podporují masivní produkci masa a mléčných výrobků, což vede k jejich stále větší spotřebě a ohrožuje to naše zdraví, zdraví našich dětí i zdraví naší planety. Místo toho by měly podporovat rostoucí počet zemědělců, kteří se zaměřují na ekologickou produkci zdravých potravin, a pomáhat lidem zpřístupnit zdravá rostlinná jídla."
Tato zpráva varuje, že pokud bude zemědělský průmysl i nadále fungovat ve stejném rozsahu jako tomu bylo doteď, bude v příštích desetiletích produkovat 52 % z celosvětových emisí skleníkových plynů – kdy 70 % z toho bude připadat na masný a mlékárenský průmysl. "Rozvíjí se nové, rozmanité globální hnutí: člověk lační po kvalitnějším způsobu stravování a výrobě jídla, které je v souladu s námi a životním prostředím," řekla McDiarmid.
"Společnými silami můžeme pomoci dostat náš potravinový systém z pevného sevření živočišného průmyslu a vybudovat zdravější svět pro naši generaci a ty další." Organizace vyzvala vlády, aby přestaly podporovat ničivý masný a mlékárenský průmysl, a namísto toho se zaměřily na podporu rostlinných produktů. "To, co se rozhodneme jíst jako jednotlivci i jako společnost, je jedním z nejsilnějších nástrojů, které máme v boji proti změně klimatu a ničení životního prostředí," uzavřela McDiarmid.
Zdroj: VegNews, Překlad: Petra Musilová, Korektura: Monika Zápotocká, Ilustrační foto: Jo-Anne McArthur / Djurrattsalliansen