Stravovací zařízení Harvardské Univerzity se účastní veganského školení

Stravovací zařízení Harvardské Univerzity se účastní veganského školení

Autorka: Tanya Flink

Překlad: Nathaniel Navarr

Nejstarší národní univerzitní stravovací zařízení, Harvard University Dining Services (HUDS) se učí nové veganské recepty a postupy. Na začátku května se šéfkuchaři Harvardského stravovacího zařízení zúčastnili kurzu veganského vaření, pod vedením Forward Food - iniciativy Humane Society of the United States.

Program Forward Food vznikl v harvardských kuchyních v roce 2015 a jeho zakladatelé, šéfkuchaři Wanda White a Ken Botts, se v letošním květnu vrátili zpět na kampus, aby v tomto programu pokračovali. Univerzitní kuchaři a manažeři se zapsali do dvoudenního intenzivního kurzu, kde zdokonalovali své kuchařské umění a naučili se víc o možnostech rostlinné stravy.

David Davidson, jednatel HUDS, v tiskové zprávě oznámil: “Tento kurz dává našim kuchařům šanci změnit jejich návyky. Hodně z nich je v oboru klasicky vzděláno tím stylem, že maso je nejdůležitější částí talíře, doslova jeho středem, a určuje chuť celého pokrmu.. Forward Food jim dává šanci objevit nové recepty, techniky a přísady.”

Martin Breslin, ředitel kulinářských činností na Harvardu, prohlásil: “Udělali jsme opravdu velký pokrok a již umíme udělat rostlinnou část stravy v našich jídlech více viditelnou. Tento rok jsme přidali rostlinný pokrm ke každému obědu a večeři… Změnili jsme poměry masa a zeleniny v nespočtu jídel a zavedli jsme možnosti, jak si studenti mohou opravdu “ušít jídlo na míru” tak, aby maso bylo pouze ochucovadlem a ne hlavním rysem.

Forward Food se tak před skoro třemi a půl lety stalo pro harvardské kuchaře jakýmsi odrazovým můstkem pro aktivity týkající se rostlinné stravy. Od doby ustanovení programu v harvardských stravovacích zařízeních již tato iniciativa provedla přes 160 kuchařských workshopů a proškolila více než 2400 kuchařů - profesionálů.

Každý ovšem potřebuje nějaký ten opakovací kurz, a mezitím, v této tříleté pauze, HUDS zaměstnalo další kuchaře, kteří ještě s rostlinnou stravou  nepřišli tolik do styku. Davidson podotýká: “Je úžasné sledovat náš team, jak si osvojuje nové způsoby myšlení. Učí se a ochutnávají nové recepty a jsou nadšeni všemi těmi možnostmi. Jsou díky tomu nadšeni a plni energie.”

I přesto, že počet studentů vegetariánů a veganů zůstal od doby spuštění programu víceméně na stejné úrovni, škola zaznamenala dramatickou změnu v tom, co studenti jí, nebo spíše v tom, co nejí. Vedoucí pracovníci si všimli snížení preferencí masa, jelikož studenti si jako základ svých jídel vybírají spíše rostlinné potraviny. Na základě posledního průzkumu spokojenosti 57 % respondentů uvádí, že je pro ně “velmi důležité” jíst zdravě, což zahrnuje nižší spotřebu masa a vyšší spotřebu zeleniny, celozrnných pokrmů a “zdravých” bílkovin..

HUDS denně vydá okolo 25000 jídel. Šéfkuchař Botts ještě dodává: “Harvard tvaruje a mění to, jak na jídlo studenti nahlíží a jaké jídlo jí a budou jíst. To co se děje v jídelnách může u každého jedince změnit přístup k jídlu pro celý zbytek života.”

Zdroj: livekindly, Překlad: Nathaniel Navarr, Korektura: Edita Šiborová, Foto: Shane Rounce

Líbil se vám článek? Sdílejte!

Vytisknout  

Podpořte Soucitně

 

Související články

Můžeme další pandemii předejít tím, co jíme?
Pět způsobů, jak koronavirus možná lidstvu pomůže přežít ekologickou krizi
VeganFest 2020 se přesouvá na říjen
No Internet Connection