#alternativy


Zakázat veganským firmám používat názvy mléko a sýr je protiústavní, implikuje nový právní spor

27. 11. 2022

Montrealská firma Rawesome žaluje dvě úrovně kanadské vlády kvůli pravidlům týkajícím se užívání výrazů „mléko“ a „sýr“, které se dle kanadských zákonů vztahují jen na produkty...


Je sójové maso méně zdravé? Nový výzkum říká, že ne.

11. 11. 2022

Nová studie zpochybnila názor, že veganské maso vyrobené ze zpracované sóji není výživné, a dokázala, že toto přesvědčení je mylné.


Biotechnologie by mohla přinést ekologicky přívětivější variantu bílkového proteinu

01. 03. 2022

Vaječný bílek je jednou z nejdůležitějších proteinových komponent potravinářské výroby. První hodnocení environmentálních dopadů výroby bílkového proteinu - ovalbuminu - s pomocí vláknité houby...


Technologie buněčné kultivace by mohla způsobit revoluci v produkci mléka, ale odstraní zvířata z výrobní rovnice?

14. 01. 2022

(SURGE) U příležitosti vydání našeho nejnovějšího videa – Pravda o...


Veganská daň: Australané si připlácejí dvojnásobek za rostlinné výrobky

06. 12. 2021

Spotřebitelská společnost Choice provedla průzkum u tisíce Australanů a zjistila, že jeden z deseti zvažuje stát se veganem v příštích pěti letech. I když je z čeho vybírat, výzkum...


Mark Cuban investuje do rostlinných bílkovin pro zvířata

28. 11. 2021

Rostlinné alternativy masných výrobků se dostaly do supermarketů, restaurací i do domácností z velké části díky společnostem Beyond Meat a Impossible Foods. Dnes najdete rostlinné...


Fermentace: Převrat ve výrobě alternativních proteinů?

28. 06. 2021

Maso, vejce a mléčné výrobky — primárněz velkochovů — byly pro lidi


Produkce masa v Německu klesla, poptávka po rostlinných alternativách trhá rekordy

02. 06. 2021

Produkce masa v Německu poklesla, zatímco nabídka po rostlinných alternativách stále stoupá. Čtěte také:


Evropská unie odmítla cenzuru rostlinných alternativ

26. 05. 2021

Návrh 171 měl znemožnit označovat rostlinné produkty výrazy, které jakkoliv odkazují k živočišnému mléku. Evropská unie jej ale zamítla, jak informuje organizace ProVeg....


Bývalá mléčná farma přešla na produkci veganského ovesného mléka

13. 04. 2021

Jay a Katja Wilde z anglické farmy Bradley Nook Farm, o kterých byl natočen veganský dokumentární film 73 Cows, nyní vyrábějí ovesné mléko prodávané v opakovaně použitelných...


Startup vyrábí bez porážky první kuřecí bílkovinu pro psy a kočky

21. 03. 2021

Bio-technologická společnost Bond Pet Foods si od svého prototypu slibuje, že v roce 2023 odstartuje komerční prodej bezmasých krmiv pro domácí mazlíčky. Bio-technologický...


20 nejlepších rostlinných alternativ vajec

01. 03. 2021

Existuje široký výběr možností, jak při pečení a vaření nahradit vejce. Není tedy důvod nadále podporovat vaječný průmysl. Můžete si sami vyzkoušet, jak jednoduché je vejce nahradit.


Lobby mlékárenského průmyslu chystá další cenzuru rostlinných alternativ

21. 01. 2021

Ve středu 27. ledna 2021 se bude v Evropské unii rozhodovat o návrhu 171, který by ještě více posílil cenzuru alternativ mléčných výrobků. Organizace ProVeg spolu se společnostmi...


Britové snižují svou spotřebu masa: v Londýně otevírá zcela veganské řeznictví

04. 11. 2020

Téměř 13 milionů Britů v anketě uvedlo, že během lockdownu na začátku roku snížilo spotřebu masa. Spolu s tím, jak miliony Britů omezují spotřebu masa, se v Londýně otevírá...


EU rozhodla: Veganské burgery se přejmenovávat nemusí

23. 10. 2020

Evropský parlament v pátek hlasoval o navrhovaném zákazu označovat jako burgery či klobásy produkty, které neobsahují maso.  Kdy už burger není burgerem? Když v něm...


Britská továrna na veganské potraviny slibuje vznik 300 nových pracovních míst

02. 10. 2020

Heather Mills, veganská podnikatelka a mediální osobnost, oznámila, že v následujících měsících plánuje otevřít novou továrnu na rostlinné produkty, která umožní vznik 300 nových...


Polská mlékárenská společnost přešla na plně rostlinnou výrobu

24. 07. 2020

Polská mlékárenská společnost Jogurty Magda, která působí na trhu od roku 1991, přešla kompletně na rostlinnou výrobu. Rodinná firma, která se zabývala výrobou klasických...


Rostlinné náhražky masa mají dávný původ v čínské kuchyni

18. 05. 2020

Seitanové „kuřecí“ burgery a veganské párky se možná jeví jako fenomén současné doby, ale rostlinné náhražky masa ve...


Šéfkuchaři nerozeznali rostlinné maso od živočišného

07. 02. 2019

Dokáží profesionální šéfkuchaři rozlišit maso živočišného a rostlinného původu? Cityline TV vyzvala dva zkušené šéfkuchaře k účasti na chuťovém testu. A výsledek? Ani jeden z nich nedokázal s...


Veganský burger v supermarketu předčil v prodeji hovězí

18. 05. 2018

V nedávném rozhovoru s Forbes odhalil Ethan Brown, zakladatel a výkonný ředitel firmy Beyond Meat, že jejich populární veganský Beyond Burger za období 5 týdnů předčil v prodeji...