Ministerstvo zemědelství ČR připravuje diskriminaci označování rostlinných potravin

Ministerstvo zemědelství ČR připravuje diskriminaci označování rostlinných potravin

Ministerstvo zemědělství ČR připravuje novelizaci vyhlášky, která negativně ovlivní označování rostlinných alternativ masných výrobků. Nezisková organizace ProVeg Česko a Svaz obchodu a cestovního ruchu (SOCR ČR) vyjádřily znepokojení nad tímto diskriminačním zásahem, který se přímo dotkne českých výrobců rostlinných alternativ a českého spotřebitelstva.

Novelizace vyhlášky č. 69/2016 Sb. by dle dostupných informací praděpodobně vedla k zákazu používání konkrétních „masných“ názvů jako „paštika“, „špekáček“, „slanina“, „šunka“, nebo dokonce „řezník“, „uzenář“ a pod., za účelem ochrany spotřebitelstva. Dle otevřeného dopisu ale spotřebitelstvo není mateno výrazy jako „sójový párek“ či „rostlinný řízek“. 

Naopak, novelizace vyhlášky by vedla k zákazu výrazů, které spotřebitelstvu usnadňují určit způsob používání a přípravu rostlinných výrobků v kuchyni. Přijetí popisného nově vymyšleného „nemasného“ názvosloví jako „sójové plátky“ pro produkty, kde je jejich označování léta známé a ustálené, brání informované volbě při nákupu potravin.

Jednalo by se o dodatečnou restrikci v ČR, která jde nad rámec evropské legislativy v oblasti označování potravin a mohla by diskriminovat české výrobce. Otevřený dopis také upozorňuje na precedenty z jiných evropských zemí, jako je Francie, Belgie a Polsko, kde podobné snahy byly zastaveny nebo zamítnuty po kritice ze strany výrobců a spotřebitelstva. 

Přílišné regulace potlačují inovace na trhu a komplikují situaci zvlášť menším českým výrobcům, což by se mohlo odrazit na vyšší ceně výrobku a následně ovlivnit i volbu spotřebitelstva.  „Rostlinné alternativy nejsou pro Česko hrozbou, ale příležitostí. Je důležité, aby stát ponechal lidem v České republice možnost informované volby potravin a podpořil naše výrobce,“ řekla Lucia Milec, Public Affairs specialistka ProVeg Česko.

Pro český kontext bude klíčové rozhodnutí Soudního dvora EU ve věci francouzské vyhlášky o označování masných rostlinných alternativ, které může ukázat, že podobné národní vyhlášky chránící „masové“ termíny nejsou v souladu s právem EU.

„Bitvě o tzv. vžité názvy masných výrobků, které potřebují ochranu, nerozumíme. Navrhované úpravy povedou pouze k matení spotřebitele, výsledkem budou nesrozumitelné názvy typu sójová tyčinka s drůbeží příchutí namísto veganského párku, což negativně dopadne až na 23 % zákazníků, kteří již nyní rostlinné alternativy masa nakupují, ale především zhorší orientaci nových zákazníků, kteří o nákupu rostlinných alternativ uvažují.” uvedla Romana Nýdrle, Ředitelka pro obchod, Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR.

„Opakované změny a nejistota v označování rostlinných potravin představují navíc pro obchodníky i výrobce nemalé náklady při úpravách obalů, likvidace těch starých a výroba navíc zvyšuje ekologickou zátěž,“ dodala Nýdrle.

ProVeg Česko a SOCR ČR proto apelují na Ministerstvo zemědelství ČR, aby zvážilo potřeby českých výrobců rostlinných alternativ a aby počkalo na rozhodnutí Soudního dvora EU, které se očekává začátkem roku 2025.

Otevřený dopis ProVeg Česko a Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR ČR) naleznete zde.

 

Zdroj: tisková zpráva ProVeg.

Líbil se vám článek? Sdílejte!

Vytisknout  

Podpořte Soucitně

 

Související články

Nezisková organizace Good Food Institute vyzývá k rozsáhlé veřejné podpoře výzkumu a vývoje alternativních zdrojů bílkovin
Evropské politické strany volají po udržitelnějších potravinách a zemědělství
Společnost Planted Foods vyrábí veganské kuřecí maso za prosklenými zdmi
No Internet Connection