Natalie Portman investuje do start-upu na výrobu realistického veganského masa

Natalie Portman investuje do start-upu na výrobu realistického veganského masa

Vegan Food & Living

Natalie Portman se podílela na investici 12 milionů dolarů do vývoje veganského masa.

Bostonský veganský řetězec Tender Food získal obrovskou investici 12 milionů dolarů, na které se podílela i herečka Natalie Portman.

Tato investice bude použita na vývoj celé řady nových rostlinných produktů, podobných masu. Např. alternativ trhaného vepřového masa, steaku, nebo kuřecích prsou.

Tender Food byl spuštěn v roce 2020 a od začátku je jeho cílem výroba co nejrealističtějších rostlinných alternativ k masu.

Zakladatelé Christophe Chantre a Kevin Kit Parker vyvíjí tyto rostlinná masa s realistickou texturou pomocí patentované technologie z Harvardovy univerzity.

Tato technologie je podobná stroji na výrobu cukrové vaty. Produkt se na stroji roztočí, čímž se vytvoří vláknitá struktura podobná masu. Vzhledem k rychlosti a nenáročnosti výroby je pravděpodobné, že tato masa budou cenově velmi dobře dostupná.

Tender Food má jasný cíl, co nejvíce se přiblížit klasickému masu a tím se zaměřit na konzumenty masa a vytvořit hyperrealistickou alternativu k masu živočišného původu. Chtějí co nejvíce rozšířit nabídku produktů a tím narušit živočišnou výrobu.

Zhruba 6 miliard lidí konzumujících maso má na svědomí asi 15% celkových emisí uhlíku“, říká Chris Sacca, spoluzakladatel společnosti Lowcarbon Capital ve svém prohlášení pro VegNews.

Podporuji vegany, ale aby dostali na svou stranu všechny ostatní, potřebují steaky a kotlety z rostlin, které budou stejně chutné.

la vie instagram

Natalie Portman pokračuje v investování do veganského masa

Tender Food je už druhou letošní investicí Natalie Portman do rostlinného masa. Tou první byla výroba francouzské veganské slaniny La Vie.

La Vie získala investici 28,3 milionu dolarů, což je jedna z největších částek, které kdy byly do výroby veganského masa ve Francii investovány.

Zakladatelé měli za cíl vytvořit rostlinnou slaninu, která je co nejvíce podobná vepřové. Na trhu jsou od roku 2019.

Později vyvinuli ještě další dva produkty z veganských ingrediencí - slaninové chipsy a tzv. lardony, slaninu v kostičkách, která je oblíbená zejména v Anglii.

V současné době tato masa nabízí jeden z největších francouzských řetězců Carrefour a zároveň řada restaurací.

Díky takovému úspěchu má La Vie v úmyslu dále expandovat do Velké Británie a celé Evropy.

Natalie Portman je i nadále zastánkyní rostlinné stravy a tyto investice jsou odrazem jejího přesvědčení, že utrpení zvířat není nutné.

Zdroj: Vegan Food & Living, překlad: Denisa Osovska, korektura: Tereza Vandrovcová

Líbil se vám článek? Sdílejte!

Vytisknout  

Podpořte Soucitně

 

Související články

Mohl by být sýr z hrachu zdravou alternativou?
Přiznání Gordona Ramsaye v MasterChef: „Veganské jídlo vlastně miluji.“
Proč si někteří filozofové myslí, že byste měli přestat jíst maso?
No Internet Connection