Produkce masa v Německu poklesla, zatímco nabídka po rostlinných alternativách stále stoupá.
Čtěte také:
Britové snižují svou spotřebu masa: v Londýně otevírá zcela veganské řeznictví
Podle zpráv federálního statistického úřadu byla celková hodnota masných výrobků v Německu v loňském roce 46,8 miliard dolarů. Ve srovnání s rokem 2019 to znamená pokles o čtyři procenta.
Rostlinné náhražky
Rostlinné alternativy masa ovšem v roce 2020 zaznamenaly meziroční růst o 39 procent. Hodnota masových alternativ vystoupala z 272,8 milionu eur na ohromujících 374,9 milionu eur (9,54 miliardy korun).
Produkce masových alternativ navíc v roce 2020 prudce stoupla z 60 400 tun na bezmála 84 000 tun.
Vegani v Německu
Loňský průzkum ukázal, že se počet veganů v Německu za pouhé čtyři roky zdvojnásobil.
Průzkum provedl německý veganský supermarket a výrobce potravin Veganz a účastnilo se ho 2600 respondentů.
Studie byla zaměřená na stravovací návyky veganů a všežravců v sedmi evropských zemích, a to v Německu, Rakousku, Švýcarsku, Belgii, Francii, Portugalsku a Dánsku.
„Být vegan nebo vegetarián už není okrajový jev a je to v dnešní době už jen více než společensky přijímáno,“ uvedl řetězec Veganz.
„Veganský trend je nejsilnější v Německu. Výsledky našeho průzkumu odvozené ze současné populace 83,1 milionů lidí (červen 2020) ukazují, že vegany je 2,6 milionů lidí - okolo 3,2 procent populace - a vegetariány okolo 3,6 milionů (4,4 procent),“ dodal Veganz.
To podle Veganz znamená - pokud srovnáme výsledky se studií Skopos z roku 2016 - že se během čtyř let počet veganů přesně zdvojnásobil z 1,3 milionů (2016) na 2,6 milionů.
Zdroj: Plant Based News, Překlad: Marie Mrázová, Korektura: Silvestr Vandrovec-Špaček