#živočišný průmysl



Agrární komora má strach z veganských produktů. Vytvořila dezinformační kampaň za 4 miliony

22. 11. 2022

Agrární komora ČR spustila manipulativní kampaň, ve které vyzdvihuje benefity konzumace masa a očerňuje rostlinné alternativy živočišných produktů. Kampaň s rozpočtem 4 047 107 Kč...


Dlouho očekávaný film Svědectví o životech zvířat v českých chovech vstoupil do digitální distribuce

09. 03. 2022

Ve středu 2. 3. 2022 byl na platformách DAFilms, O2 TV, Aerovod, Starmax, SupremeXP a webových stránkách sledujsvedectvi.cz uveden celovečerní dokument Svědectví. Do kin film...


Rozhovor: „Natáčet peklo pro nás byla naděje“

29. 10. 2021

Přinášíme rozhovor s jednou ze spoluautorek očekávaného dokumentárního filmu Svědectví, který 1. listopadu na Světový den veganství vstupuje do českých kin.


Pomůže nám dobytek zachránit svět? Metoda Allana Savoryho pod lupou

21. 08. 2018

Na cestě k udržitelnějším a ohleduplnějším způsobům výroby potravin leží řada překážek. Jednou z nich je názor, že udržitelnosti můžeme dosáhnout pouhou modifikací současných praktik živočišné...


Kampaň Bílé minus informuje o stinné stránce mléčného průmyslu

09. 04. 2018

[tisková zpráva] Organizace Otevři oči, z.s. v pondělí 9. dubna spouští outdoorovou informační kampaň o stinné stránce fungování mléčného průmyslu. Na několika reklamních plochách v blízkosti...


Naše touha po mase ničí Zemi (The Guardian)

14. 11. 2017

Přetrvávající obliba jedení masa má zničující dopad na životní prostředí. Hospodářská zvířata totiž vyžadují obrovské množství krmiva. Na tento fakt upozorňuje nová studie Světového fondu na...


Sbohem a šáteček živočišnému zemědělství

07. 11. 2017

[The Guardian] Až budou budoucí generace hodnotit naši éru, co budou asi vnímat jako největší ohavnosti, kterých jsme se dopustili? Když my dnes přemýšlíme o otroctví, nerovnoprávnosti žen,...


New York Times: Zdravotnictví se musí zaměřit na hrozby velkochovů

28. 10. 2017

[New York Times] Tento týden se Světová zdravotnická organizace (WHO), jejímž cílem je mimo jiné celosvětové zlepšování lidského zdraví, setká v Ženevě, kde bude zvolen nový generální ředitel....


The Guardian: Expert OSN volá po zdanění masa

27. 12. 2016

Podle odborníka OSN by vlády měly zavést zdanění produkce masa za účelem zastavení globálního nárůstu jeho spotřeby a


10 potravin s největší ekologickou stopou

13. 12. 2016

Když jíte hamburger nebo lososa, přemýšlíte někdy nad tím, jaký dopad zanechalo vaše jídlo na životním prostředí, než se k vám dostalo? Možná byste měli. Globální oteplování je čím dál větší...


Ano, populační krize existuje. Ale ne taková, jakou asi čekáte

30. 11. 2016

Tento sloupek bude o populační krizi. O množení, které likviduje biosféru planety. Nicméně nebude o populační krizi, kterou si zřejmě právě teď představujete. Bude o trochu jiné, o které se zdá...


Zdaňme maso a mléko, abychom snížili emise a úmrtnost obyvatel, nabádá studie

18. 11. 2016

Z první celosvětové analýzy v této oblasti vyplývá, že zvýšení daní na maso a mléko by mělo za následek obrovské a životně důležité snížení emisí skleníkových plynů a snížení úmrtnosti obyvatel o...


The Washington Post: Maso je hrozný

09. 10. 2016

Maso nám sice může chutnat, ale postupně se hromadí důkazy, že maso (zejména červené) má katastrofální dopady na životní prostředí - a našemu zdraví taky zrovna neprospívá. Současná zemědělská...


Spotřeba vody v živočišné výrobě: Případová studie z Rakouska

02. 09. 2016

Chování zvířat pro potravu má kromě zřejmých etických důsledků i bolestivý dopad na životní prostředí. Znečištění vody a vzduchu, odlesňování a úbytek přírodních zdrojů jsou pouze střípky tohoto...


Stát bude dotovat utrpení zvířat a planety

11. 07. 2016

Mléčný a vepřový průmysl jsou v celé Evropské unii prý v krizi, a to kvůli nadprodukci. Česká republika by mohla této příležitosti využít a motivovat zemědělce k přechodu na rostlinnou výrobu....


Tajemství udržitelnosti

07. 03. 2015

Na počátku listopadu zveřejnil mezivládní klimatický panel (IPCC) shrnutí své páté hodnotící zprávy, podle které je jasným viníkem nezpochybnitelných klimatických změn člověk a jejich hlavní...