Žampionový krém

 20 min.
doba přípravy
 
pro 2 osoby

Budete potřebovat
Cibule1 větší kus
Česnek5 stroužků
Žampiony5-7 kusů
Tymián3 špetky
Pepřpodle chuti
Hladká Mouka/ Škrob1-2 lžíce
Rostlinné Mléko (Nejlépe Ovesné)0,5 l
Nebo Rostlinná Smetana180 ml
Zeleninový Vývar
Reklama
Žampionový krém

Žampiony jsou klasika! A žampionový krém je výborná polévka, která vás zasytí a zahřeje, což se hodí obzvláště na podzim a na zimu.

Žampiony opláchneme a nakrájíme na drobné plátky. Cibuli a česnek nakrájíme na kostičky a vhodíme do oleje v rozpáleném hrnci. Po pár minutách přisypeme nakrájené žampiony a smažíme, dokud neztmavnou. Ke konci přidáme tři špetky tymiánu, trochu pepře a pak můžeme poprášit hladkou moukou. Když jsou žamipony opečené, tak zalijeme rostlinným mlékem (nebo vodou a smetanou), vhodíme kostku zeleninového bujónu a vaříme do zahuštění. Pokud nepoužíváme mouku, můžeme zahustit škrobem rozmíchaným v troše studené vody. Poté odstavíme z ohně, vyjmeme pár opčených hub na ozdobu a rozmixujeme. Polévku před podáváním znovu zahřejeme a můžeme ozdobit rostlinnou smetanou. Podáváme s chlebem nebo krutony.

TIP: během letních dní doporučujeme žampiony před vařením vystavit na hodinu na přímé slunce - získáte skvělý zdroj vitaminu D. Více info zde.

Vyzkoušeli jste recept?

Hodnocení receptu:
(2)
Vytisknout  

Související články

Omeleta (vegan)
Hlíva ústřičná s česnekem
Veganské chlebíčky (10 druhů)
No Internet Connection