Žampiony jsou klasika! A žampionový krém je výborná polévka, která vás zasytí a zahřeje, což se hodí obzvláště na podzim a na zimu.
Žampiony opláchneme a nakrájíme na drobné plátky. Cibuli a česnek nakrájíme na kostičky a vhodíme do oleje v rozpáleném hrnci. Po pár minutách přisypeme nakrájené žampiony a smažíme, dokud neztmavnou. Ke konci přidáme tři špetky tymiánu, trochu pepře a pak můžeme poprášit hladkou moukou. Když jsou žamipony opečené, tak zalijeme rostlinným mlékem (nebo vodou a smetanou), vhodíme kostku zeleninového bujónu a vaříme do zahuštění. Pokud nepoužíváme mouku, můžeme zahustit škrobem rozmíchaným v troše studené vody. Poté odstavíme z ohně, vyjmeme pár opčených hub na ozdobu a rozmixujeme. Polévku před podáváním znovu zahřejeme a můžeme ozdobit rostlinnou smetanou. Podáváme s chlebem nebo krutony.
TIP: během letních dní doporučujeme žampiony před vařením vystavit na hodinu na přímé slunce - získáte skvělý zdroj vitaminu D. Více info zde.