Žampionový krém

Žampionový krém
 20 min.
doba přípravy
 
pro 2 osoby

Budete potřebovat
cibule1 větší kus
česnek5 stroužků
žampiony5-7 kusů
tymián3 špetky
pepřpodle chuti
hladká mouka/ škrob1-2 lžíce
rostlinné mléko (nejlépe ovesné)0,5 l
NEBO rostlinná smetana180 ml
zeleninový vývar

Žampiony jsou klasika! A žampionový krém je výborná polévka, která vás zasytí a zahřeje, což se hodí obzvláště na podzim a na zimu.

Žampiony opláchneme a nakrájíme na drobné plátky. Cibuli a česnek nakrájíme na kostičky a vhodíme do oleje v rozpáleném hrnci. Po pár minutách přisypeme nakrájené žampiony a smažíme, dokud neztmavnou. Ke konci přidáme tři špetky tymiánu, trochu pepře a pak můžeme poprášit hladkou moukou. Když jsou žamipony opečené, tak zalijeme rostlinným mlékem (nebo vodou a smetanou), vhodíme kostku zeleninového bujónu a vaříme do zahuštění. Pokud nepoužíváme mouku, můžeme zahustit škrobem rozmíchaným v troše studené vody. Poté odstavíme z ohně, vyjmeme pár opčených hub na ozdobu a rozmixujeme. Polévku před podáváním znovu zahřejeme a můžeme ozdobit rostlinnou smetanou. Podáváme s chlebem nebo krutony.

TIP: během letních dní doporučujeme žampiony před vařením vystavit na hodinu na přímé slunce - získáte skvělý zdroj vitaminu D. Více info zde.

Vyzkoušeli jste recept?

Hodnocení receptu:
(3)
Vytisknout  

Související články

Bramborové plátky s vegan mozzarellou
Gazpacho
Řepné karbanátky
No Internet Connection