Jednoduchá alternativa české klasiky "slepice na paprice", která se skvěle hodí k placatým nudlím, ale i k rýži či houskovému knedlíku.
Varianta TOFU:
Tofu nakrájíme na malé kostičky, dáme do mísy, posypeme paprikou, pepřem a sypkým zel. bujonem (a la vegeta). Rozehřejeme olej, na to dáme tofu, pokapeme sojovou omáčkou a necháme dostatečně opéct. Podlijeme tochou vody, přidáme zel. bujón nebo trochu soli.
Varianta NEKUŘE:
Trhané nekuře (Chickened Out Chunks od Vegetarian Butcher) pokrájíme na menší kusy. Rozehřejeme olej, na to dáme nekuře a osmahneme. Poprášíme pepřem, sladkou i pálivou paprikou, přidáme půl kostku bujónu (nekuře je na rozdíl od tofu slané) a podlijeme trochou vody.
DALŠÍ POSTUP:
Necháme povařit, přidáme veganskou kysanou smetanu (např. Creme Vega od Dr. Oetkera, Sour Creamo od Plantonu, příp. bílý rostlinný jogurt). V případě nouze použijeme obyčejnou rostlinnou smetanu s rozmíchanou lžící hladké mouky a k ní lžíci octa. Nakonec ještě přidáme trochu soli, dostatek pálivé papriky a pepře (pikantnější chutná lépe). Pokud je omáčka příliš řídká, necháme vyvařit trochu vody nebo zahustíme škrobem (předem rozmíchaným ve troše vody) či instantní jíškou.
Podáváme s dlouhými placatými nudlemi (Tagliatelle či Fettuccine) - cca 3 hnízda na porci.