Segedínský guláš

Segedínský guláš
 60 min.
doba přípravy
 
pro 2 osoby

Budete potřebovat
Sójové kostky100g
nebo balíček seitanu (speciál)
Olej2 polévkové lžíce
Cibule2 ks
Sladká paprika1 čajová lžička
Pálivá paprikapůl čajové lžíčky
Mletý kmín1 čajová lžička
Mletý pepř
Sůl
Zeleninový bujón2 kusy
Kysané zelí (pevný podíl)300g
Česnek2 stroužky
Hladká mouka (případně trocha veganského jogurtu či kysané smetany)
Reklama

Sgedín je oblíbené jídlo především v zimním období. Uvařte si tuto chutnou variantu ze snadno dostupných sójových kostek se zelím a knedlíky.

Nejprve připravíme sojové kostky: vložíme je do hrnce, zasypeme kořením (lžíčku od každého), zakapeme soj. omáčkou, přidáme kostku zeleninového bujónu, zalijeme vroucí vodou a mírně vaříme 10 minut. Poté je scedíme a vidličkou zbavíme přebytečné vody. Pokud používáme seitan, tak jej pouze nakrájíme na kostky. Na rozpálený olej dáme nadrobno nakrájenou cibuli, když zesklovatí, přihodíme kostky a restujeme do hněda. Po osmahnutí přidáme lžičku sladké, půl lžičky pálivé papriky, lžičku mletého kmínu, opepříme, a lehce poprášíme hl. moukou (kořením nešetříme). Zalijeme zel. vývarem (např. z kostky) a dusíme 15min. Kysané zelí zcedíme, dáme na síto a nakrájíme na menší kusy. Ke kostkám přidáme zelí a rozetřený česnek a krátce povaříme. Nakonec můžeme zahustit několika lžícemi kys. smetany či veganského bílého jogurtu a podáváme s houskovými knedlíky. Se seitanem je to lepší, sojové kostky jsou levnější. 

Vyzkoušeli jste recept?

Hodnocení receptu:
(11)
Vytisknout  

Související články

Veganská daň: Australané si připlácejí dvojnásobek za rostlinné výrobky
Mark Cuban investuje do rostlinných bílkovin pro zvířata
Produkce masa v Německu klesla, poptávka po rostlinných alternativách trhá rekordy
No Internet Connection