Česká klasika, do které vůbec není potřeba dávat vejce.
Nejprve v malé misce rozdrobíme půl kostky droždí, posypeme trochou cukru, zalijeme vlažnou vodou a necháme na suchém místě vykvasit. Používáme-li droždí v pytlíčku, stačí jej zamíchat k mouce. Ve velké míse vypracujeme z mouky, burisonů, soli, sodovky a kvásku vláčné těsto. Nemáme-li burisony, nakrájíme si 2 housky (či rohlík) na malé kostičky, zlehka je opečeme na troše oleje a po vychladnutí přidáme do těsta. Pečlivě těsto hněteme (klidně i 10 minut), dokud není celistvé a necháme minimálně 5 minut odpočinout. Poté z těsta mokrýma rukama tvarujeme 2 šišky, vložíme do většího hrnce s vroucí vodou a vaříme přibližně 25 minut (na začátku je třeba šišky opatrně odlepit ode dna a poté je dobré je občas obrátit). Pozor - knedlíky téměř zdvojnásobí objem, proto volte opravdu větší hrnec. Po vyndání knedlíky ihned nakrájíme a podáváme. Chcete-li knedlíky nažloutlé, přidejte špetku kurkumy.
V následujícím videu se můžete podívat, jak se tyto knedlíky pokouším představit americkému serveru HappyCow.net :-)