Hrášková polévka

Hrášková polévka
 45 min.
doba přípravy
 
pro 2 osoby

Budete potřebovat
mražený hrášek (nebo ještě lépe čerstvě vyloupaný)350 g
řepkový olejna smažení
větší cibule1 ks
1 větší brambora nebo lžíce hl.mouky
sůl
zel. bujón
pepř
majoránka
česnek3 - 4 stroužky
krutonky z chleba
rostlinná smetana (není nutná)1 lžíce
Reklama

Sytá a chutná polévka, kterou máte raz dva hotovou z ingrediencí, co máte v mrazáku a ve špajzu.

Hrášek dáme do hrnce s vařící vodou, aby se rozpustil a pak vyjmeme 4 lžíce hrášku, které dáme stranou. Zbytek vaříme asi půl hodiny, dokud není dostatečně měkký (doléváme vodu, která se odpařuje). K hrachu můžeme přidat 1-2 oloupané a nakrájené brambory na zahuštění, nechceme-li zahušťovat moukou. Po uvaření hrášek (včetně brambor) ve vodě rozmixujeme do hladka.

Na rozpáleném oleji osmahneme nakrájenou cibulku. Chceme-li zahustit moukou, tak poprášíme lžící hl. mouky a vytvoříme jíšku (zahustíme-li bramborou, mouka není potřeba). Cibulovou jíšku vhodíme do polévky, přidáme vyjmutý hrášek, protlačený česnek, sůl nebo kostku bujónu, pepř, majoránku a ještě povaříme. Podáváme posypané pečivovými krutonky - chléb nakrájený na kostičky a osmažený na troše oleje nebo opečený v topinkovači a pak nakrájený.

Při servírování ještě můžeme každou porci ozdobit rostlinnou smetanou - osobně mám nejraději ovesnou od Oatly, ale skvělá je i sojová smetana od Alpro, kterou seženete v každé drogerii DM.

Vyzkoušeli jste recept?

Hodnocení receptu:
(10)
Vytisknout  

Související články

Hlíva ústřičná s česnekem
Dršťková polévka z hlívy ústřičné
Falafel (základní recept)
No Internet Connection