Čočka má tolik dobrých vlastností, že vypsat je by bylo vážně na dlouho. Věřte ale, že takovým jednoduchým jídlem jako je čočková polévka toho pro své tělo uděláte opravdu hodně.
Čočku dáme do studené vody, necháme hodinu namáčet a poté slijeme. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a osmahneme do zlatova. Poté přidáme čočku, zalijeme vroucí vodou, vhodíme kostku zel. bujónu, pepř, majoránku, mletý kmín a vaříme za občasného míchání. Po 5 minutách přidáme na kostičky nakrájené brambory, protlačený česnek a po dalších 10 minutách mrkev, celer a petržel na malé kostičky či proužky. Vaříme dalších 10 minut a nakonec zahustíme vyjmutím a rozmačkáním několika kostiček brambor nebo jíškou. Okyselíme octem a po odstavení z ohně přisypeme čerstvou petrželku.
Pokud máme čočku již předem uvařenou (např. čočku na kyselo z předchozího dne), stačí ji vhodit do hrnce až ke konci vaření.