Čočka na kyselo

Čočka na kyselo
 30 min.
doba přípravy
 
pro 2 osoby

Budete potřebovat
sušená zelená čočka1 hrnek (200 g)
řepkový olejna smažení
cibule1 - 2 ks
sůl
majoránka
česnek1 stroužek
cukr
ocet1 lžíce
kyselé okurky
rostlinná uzenina (není nutná)
Reklama

Česká a zdravá klasika. Hodí se kdykoliv, nejen na Nový rok! Její příprava je opravdu jednoduchá.

Čočku namočíme na dvě hodiny a poté slijeme. Dáme vařit do hrnce s vodou (minimálně 1 cm nad čočku) a vaříme minimálně půl hodiny. V jiném hrnci rozehřejeme trochu oleje, osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli, po chvíli můžeme (ale nemusíme) poprášit lžičkou mouky a promícháme. Opečenou cibuli přidáme k čočce, zamícháme, osolíme, přidáme majoránku, protlačený česnek, špetku cukru a okyselíme lžící octa.

Podáváme s kys. okurkou a pokud máme, tak s rostlinnou uzeninou opečenou na oleji (např. cibuláčky, Kalma párky nebo párky ze sítě drogerií DM). Výborné je také tofujce (recept zde).

Pokud vám čočka zbyde na další dny, doporučujeme ji použít na čočkovou polévku (recept zde).

Vyzkoušeli jste recept?

Hodnocení receptu:
(5)
Vytisknout  

Související články

Gazpacho
Červená čočka s kokosovým mlékem (čočkarí)
Fazole s rýží a kokosovým mlékem
No Internet Connection