Česká a zdravá klasika. Hodí se kdykoliv, nejen na Nový rok! Její příprava je opravdu jednoduchá.
Čočku namočíme na dvě hodiny a poté slijeme. Dáme vařit do hrnce s vodou (minimálně 1 cm nad čočku) a vaříme minimálně půl hodiny. V jiném hrnci rozehřejeme trochu oleje, osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli, po chvíli můžeme (ale nemusíme) poprášit lžičkou mouky a promícháme. Opečenou cibuli přidáme k čočce, zamícháme, osolíme, přidáme majoránku, protlačený česnek, špetku cukru a okyselíme lžící octa.
Podáváme s kys. okurkou a pokud máme, tak s rostlinnou uzeninou opečenou na oleji (např. cibuláčky, Kalma párky nebo párky ze sítě drogerií DM). Výborné je také tofujce (recept zde).
Pokud vám čočka zbyde na další dny, doporučujeme ji použít na čočkovou polévku (recept zde).