Burritos s guacamole

Burritos s guacamole
 420 min.
doba přípravy
 
pro 2 osoby

Budete potřebovat
Pinto fazole (sušené)1 menší hrnek
Pšeničné tortilly6 kusů
Větší cibule2 kusy
Česnek6 stroužků či více
Avokádo (zralé)2 kusy
Rajče (menší)2 kusy
Koriandr (čerstvý)2 trsy
Šťáva z limetkypůl limetky
Sůl 1 čaj. lžička
Pepřpůl lžičky
Oregáno1 pol. lžíce
Veganský sýr (lze vynechat)50-100 g
Jalapenos nebo chilli paprička1 kus

Oblíbená mexická dobrota z pinto fazolí, avokádové pasty a rostlinného sýra.

Menší hrnek pinto fazolí namočíme alespoň 6 hodin předem (zdvojnásobí objem). Poté vyměníme vodu, přivedeme k varu a vaříme alespoň 30 minut (ale jistější je 1 hodina) - ideálně v papiňáku. Poté osolíme. Používáme-li fazole z konzervy, slijeme je a vaříme rovnou (solit netřeba). Poté si nakrájíme 1 cibuli na kostičky, 3-4 stroužky česneku na malé kousky a přihodíme do vody k fazolím. Poté můžeme přidat pepř a oregáno. Vaříme střídavě s pokličkou nebo bez (voda by se neměla úplně vyvařit) ještě alespoň 20 minut dokud nejsou fazole úplně měkké (déle je lépe, aby člověk neměl zažívací problémy). Poté necháme trochu vychladnout a rozmixujeme do hladka.

Během vaření fazolí si připravíme guacamole: Oloupeme zralá avokáda, rajčata (ideální je je nechat krátce zpařit a oloupat), nakrájíme cibuli, protlačíme nebo utřeme 2 stroužky česneku, nakrájíme pálivou papričku dle uvážení, natrháme si několik snítků čerstvého koriandru, vše vložíme do mixéru a umixujeme do hladka. Směs nakonec osolíme, opepříme a okyselíme šťávou z poloviny limetky.

Na talíř rozprostřeme tortilu, potřeme v prostředn části 3 lžícemi fazolové kaše, poté 2-3 lžícemi guacamole, nakonec lze posypat nastrouhaným veganským sýrem (není nutný) a rozpečeme 1 minutu v mikrovlnné troubě. Poté tortilu zabalíme: Nejprve si otočíme 1 cm na každé straně, poté 1 cm dole a poté celou dolní část s 1cm záhybem zatočíme směrem nahoru až vytvoříme úhlednou ruličku (viz obrázky a fotky níže). Podáváme s guacamole ozdobené čerstvým koriandrem a nachos (kukuřičné chipsy). Lze podávat i v kukuřičné tortille jako tacos.

TIP: Zralé avokádo má tmavě zelenou barvu a je mírně měkké na stisk. V obchodem je však k dostání většinou avokádo nezralé, proto jej  vložte do papírového pytlíku a nechte pár dní dozrát při pokojové teplotě.

burritos nakres

IMG 1459

IMG 1466

IMG 1469

IMG 1472

IMG 1494

IMG 1496

IMG 1497

IMG 1500

IMG 1508b

Vyzkoušeli jste recept?

Hodnocení receptu:
(1)
Vytisknout  

Související články

Gazpacho
Červená čočka s kokosovým mlékem (čočkarí)
Fazole s rýží a kokosovým mlékem
No Internet Connection