Bramboráčky (vegan)

 25 min.
doba přípravy
 
pro 1-2 osobu

Budete potřebovat
Brambory500g
Česnek5 stroužků
Hladká Mouka (Nebo Jíné Zahušťovadlo)
Majoránka
Kurkuma (Není Nutná)
Sůl (Ideálně Černá)
Řepkový Olej
Reklama
Bramboráčky (vegan)

Přirozeně veganská česká klasika z brambor, mouky, majoránky a česneku

Oloupané brambory nastrouháme na hrubém struhadle, osolíme (ideální je černá sůl, protože dodá vaječnou příchuť) a necháme 20 minut pustit vodu. K bramborám přidáme protlačený česnek, majoránku, můžeme přidat i špetku kurkumy (kvůli barvě) a přisypáváme hladkou mouku dokud nenasákne vodu z brambor a nevytvoří hustou hmotu. Použít lze i lahůdkové droždí, bezlepkovou mouku, hrašku nebo ve vodě rozmíchaný škrob. Nyní máme dvě možnosti:

1) Rozpečeme troubu na 250 °C. Plech vyložíme pečícím papírem a potřeme olejem. Naběračkou na plechu vytvoříme čtyři hromádky těsta, které pak naběračkou rozetřeme do krajů, a vložíme do trouby. Po 10 minutách plech vyndáme a bramboráky potřeme olejem. Po dalších 5 - 10 minutách bramboráky otočíme a potřeme olejem. Pečeme dalších 5 - 10 minut podle požadované křupavosti.

2) Na pánvi rozpálíme asi centimetr vysokou vrstvu řepkového oleje a pomocí naběračky vytváříme tenké placičky. Pokud máme pánev s pokličkou, je lepší pánev uzavřít. Po 1-2 minutách otočíme a opečeme z druhé strany. Po osmažení bramboráky osušíme papírovými ubrousky.

Pro obzvláštnění lze místo části brambor přidat kysané zelí nebo cuketu.

Vyzkoušeli jste recept?

Hodnocení receptu:
(5)
Vytisknout  

Související články

Hlíva ústřičná s česnekem
Hrášková polévka
Dršťková polévka z hlívy ústřičné
No Internet Connection