Název mluví za vše - jedná se o pokrm, který mají rádi snad všichni. Těsto a rajčatový základ na pizzu jsou přirozeně veganské. Nespornou výhodou, když si ji připravíte doma je to, že zdobení můžete zvolit dle svých preferencí.
Těsto: Rozdrobíme kostku droždí do malé misky, zasypeme cukrem, zalijeme vlažnou vodou (max 40°C) a necháme pár minut při pokojové teplotě vzejít kvásek. Z kvásku, 2 lžic olivového oleje, vody, mouky a 1 lžičky soli zpracujeme těsto, které potřeme trochou oleje a ostrým nožíkem nakrojíme na povrchu těsta mělký kříž. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi dvě hodiny až zdvojnásobí objem.
Sugo: Mezitím dáme rajčata do hrnce, zalijeme vařící vodou z konvice a necháme 3 minuty stát. Poté vodu slijeme, počkáme až rajčata trochu vystydnou, oloupeme slupku a odstraníme tvrdou stopku (příp. i střední část). Používáme-li rajčata z plechovky, tak z nich slijeme vodu. Poté rajčata nakrájíme nadrobno a snažíme se zachytit i vzniklou šťávu. Na olivovém oleji osmahneme 1 nadrobno nakrájený stroužek česneku, poté přidáme rajčata a podusíme pod pokličkou doměkka (občas zamícháme). Poté poklici odklopíme a necháme odpařit přebytečnou vodou, dochutíme solí, špetkou sušené bazalky a cukrem.
Pizza: Do trouby na dolní rošt mezitím vložíme prázdný plech a předehřejeme ji na 220 °C (u plynové trouby nejvyšší stupeň). Dle velikosti plechu si vystřihneme stejně velký pečící papír, na který se nám vejdou dvě podlouhlé pizzy. Vykynuté těsto rozdělíme na dva bochánky a z každého naolejovanýma rukama vytvarujeme kolo na pomoučněném pečícím papíru (můžeme i klasicky vyválet). Asi 1 cm od okraje vytlačíme v těstu pomocí prstů kolo, které okraj lehce vyvýší a udrží ingredience uprostřed. Pizzu potřeme rajčatovou směsí: čím více, tím bude pizza šťavnatější. Cibuli nakrájíme na půlkolečka, olivy rozpůlíme či nakrájíme na plátky, papriku na tenké proužky, žampiony na osminky a česnek na tenké plátky, poklademe vše na pizzu a posypeme oreganem. S pomocí kolečka na pizzu můžeme v těstu lehce naznačit linie pro pozdější snazší krájení. Rozpálený plech vytáhneme z trouby na sporák a s pomocí asistence dalšího člověka na něj opatrně přeneseme natažený pečící papír i s pizzami a vložíme zpět na dolní rošt trouby. Pečeme přibližně 10 minut. Pokud máte veganský sýr Veganline, nastrouhejte jej a posypte jím pizzu kolem 5. minuty (ale pizza chutná dobře i zcela bez sýru). Pár minut ke konci pravidelně kontrolujeme, zda se nám těsto odspodu nepřipaluje (není třeba pizzu nadzvedávat, neboť to odhalí hnědnoucí okraje).