Pita falafel

Pita falafel
 10 min.
doba přípravy

Budete potřebovat
falafel
pita chléb
bílé zelí
salátová okurka
rajče
cibulka
citron. šťáva
olivový olej2 lžičky
sůl
pepř
sojový bílý jogurt
petrželka kundrnka
vegeta
česneku1 stroužek
citronová šťáva
Reklama

Pokrm známý ze stánků s arabským občerstvením je ve svém základu veganský! V tomto receptu jsme akorát obměnili kravský jogurt za rostlinný.

Nakrouháme bílé zelí, namačkáme, trochu osolíme a necháme odležet. Přidáme na tenoučké plátky nakrájenou okurku a rajčata, možno i trochu cibule, promícháme, zakapeme citrónovou šťávou, olivovým olejem, osolíme, opepříme. Zálivka - do veganského bílého jogurtu přidáme najemno utřený česnek se solí (není nutný), nadrobno nasekanou petrželku, vegetu (würzl), bylinky, opepříme a pokapeme citrónovou šťávou. Nemáme-li sojový jogurt, lze s trochou tolerance použít i sojanéza. Pita chléb rozkrojíme na půlky, vyložíme střídavě zeleninovou směsí, falafelem a přelijeme jogurtovou zálivkou. Jako pita chléb se někdy prodává i arabský chléb, ten ale není dutý a musí se přehýbat.

Pita chleba bývá menší, vypadá silnější a když se přepůlí, tak se dá naplnit. Pro vylepšení lze dno chlebů vymazat pomazánkou "hummus". Dobrý je falafel i jako "twister" v tortille.

Vyzkoušeli jste recept?

Hodnocení receptu:
(2)
Vytisknout  

Související články

Gazpacho
Červená čočka s kokosovým mlékem (čočkarí)
Řepné karbanátky
No Internet Connection