Až se vám podaří vyklíčit mungo fazole (je to vážně snadné!), není nic lepšího, než si je udělat se zeleninou na kari. Jednoduché, výborné a díky mungo fazolím i opravdu výživově bohaté.
Jak klíčit MUNGO
Mungo fazole dejte do skleněné misky s vodou (voda musí být několik centimetrů nad fazolemi, jelikož část vody vstřebají) a vložte na noc do lednice. Ráno vodu slejte a nechte při pokojové teplotě. Dvakrát denně pomocí sítka proplachujte, aby vzniklé klíčky neuschly. Dostatečně naklíčené bývají po třech dnech.
Cibuli, celer, mrkev nakrájíme na kostičky. V pánvi rozpustíme rostlinné máslo (případně olej), orestujeme cibuli a po chvíli přihodíme celer a mrkev. Poprášíme kari kořením (asi 3 lžičky) a několik minut smažíme. Poté podlijeme vodou, přidáme kostku bujónu a vaříme asi 10 min. Zahustíme rostlinnou smetanou, dochutíme kari, solí a pepřem a vaříme, dokud omáčka nezhoustne. Pak přidáme mungo fazole (3 - 4 hrsti) a směs krátce prohřejeme, ale nevaříme (kvůli znehodnocení výživových látek). Podáváme s rýží (např. jasmínovou či basmati).