Červená čočka s kokosovým mlékem (čočkarí)

Červená čočka s kokosovým mlékem (čočkarí)
 30 min.
doba přípravy
 
pro 2 osoby

Budete potřebovat
řepkový olejna smažení
česnek6 stroužků
cibule1 větší ks
chilli paprička (není nutná)1 ks
mrkev1 větší kus
čočka1 hrnek (160 - 200 g)
kokosové mléko400 ml
kari pasta1 lžíce
sůlpodle chuti
cherry rajčata8 - 10 ks
čerstvý zázvor (lze vynechat)3 cm
paprika - kápie (lze vynechat)
bambusové výhonky (lze vynechat)
Reklama

Thajskou kuchyní inspirovaný recept je vydatný a skvěle chutná - i po vychladnutí.

Nejprve nakrájíme velkou cibuli na půlkolečka a osmahneme do sklovata na lžíci oleje (můžeme přidat též na malé kostičky či nudličky nakrájený zázvor). Poté oloupeme česnekové stroužky, které podélně přepůlíme a odstraníme případný zelený klíček a přihodíme k cibuli. Máme-li rádi pikantní, můžeme nakrájet také chilli papričku na proužky. Přidávat můžeme i další oblíbené ingredience jako na nudličky nakrájenou papriku (kápii) a na tenké plátky nakrájené bambusové výhonky. Přidáme lžíci kari pasty (možno též tymián a pepř) a rozmícháme. Pak vsypeme 1 hrnek pečlivě propláchnuté červené čočky, krátce osmahneme a pak zalijeme 1 hrnkem vroucí vody a kokosovým mlékem (400 ml plechovka nebo méně, pokud chcete méně tučné jídlo). Vaříme za občasného míchání 20 minut - kdo nechce čočku na kaši, stačí i cca 10 minut. Ochutnáme a pokud je čočka měkká, osolíme menší lžičkou soli a vhodíme přepůlená cherry rajčata. Krátce prohřejeme a podáváme s jasmínovou nebo celozrnnou rýží. Jednotlivé porce můžeme ozdobit čerstvým koriandrem.

Vyzkoušeli jste recept?

Hodnocení receptu:
(20)
Vytisknout  

Související články

Špagety s omáčkou z červené řepy
Fazole s rýží a kokosovým mlékem
Řepné karbanátky
No Internet Connection