Míchaná tofíčka


Budete potřebovat
Cibule1
Česnek6 stroužků
Řepkový Olej2-3 lžíce
Tofu Natural200g
Kurkuma (Případně Kari Koření)1/2 lžičky
Černá Sůl1 lžička
Římský Kmín (Není Nutný)1/2 lžičky
Sojová Omáčka1 lžíce
Sušené Lahůdkové Droždí (Není Nutné)2 lžíce
Pepřšpetka
Bylinky1-2 hrsti
Zelenina Na Ozdobu
Reklama
Míchaná tofíčka

Rozmačkané tofu díky černé soli a sypkému lahůdkovému droždí získá chuť blízkou míchaným vejcím

Na pánvi rozehřejeme řepkový olej*, osmažíme na něm nadrobno nakrájenou cibuli a oloupané stroužky česneku podélně přepůlené (doporučuji vyříznout zelený klíček uprostřed). Tofu v misce nebo na prkénku rozmačkáme vidličkou a přihodíme k cibuli, aby se také opeklo. Poté přidáme kurkumu (kvůli barvě), můžeme dát i trochu římského kmínu a pečlivě promícháváme. Přidáme černou sůl (ta způsobí, že jídlo chutná i voní jako vejce) a trochu sojové omáčky. Kvůli zvýraznění chuti můžeme přidat ještě dvě polévkové lžíce lahůdkového droždí, trochu citronové šťávy a pepř. Chceme-li tofíčka řidčí, přidáme ke konci trochu vody či rostlinného mléka a za stálého míchání necháme trochu vyvařit.

Nakonec odstavíme z ohně, vsypeme bylinky a podáváme s opečeným chlebem. Zdobíme čerstvou zeleninou dle sezóny (ředkvičky, rajčata, okurky, papriky).

Když tofíčka rozmixujete do hladka, získáte lahodnou ne-vajíčkovou pomazánku :)

*Poznámka: Z hlediska doporučené výživy pro vegetariány a vegany je lepší na smažení používat řepkový místo slunečnicového oleje. Je tomu tak kvůli vhodnějšímu poměru omega6 vůči omega3 masným kyselinám (slunečnicový olej obsahuje poměr 20:1 zatímco řepkový 2:1). Olivový olej je velmi zdravý, ale není vhodný pro tepelnou úpravu.

Vyzkoušeli jste recept?

Hodnocení receptu:
(2)
Vytisknout  

Související články

Knedlo zelo sojo
Omeleta (vegan)
Veganské chlebíčky (10 druhů)
No Internet Connection