Hollywoodské zapečené fazolky

Hollywoodské zapečené fazolky
 40 min.
doba přípravy

Budete potřebovat
sterilizované bílé fazole v rajčatovém nálevu (možno i chilli nálev)450 g
bílé zelí500 g
vařené brambory3 větší ks
cibule1
rostlinné máslo či olej4 lžíce
hladká mouka2 lžíce
rostlinná smetana1 hrnek
chilli1 lžička
mletý pepř
sůl
strouhaný Veganline nebo uzený tavenýr (veganský sýr)100 g

Netradiční, ale přesto výborné pojetí fazolí se zeleninou a „sýrem“.

Zelí nakrájíme na větší kusy (5cm), ve větším množství osolené vody povaříme asi 3 minuty, scedíme a necháme okapat. Vařené brambory oloupeme, pokrájíme na silnější plátky, osolíme a opepříme. V kastrůlku rozehřejeme 2 lžíce rostlinného másla (či oleje), krátce na něm osmahneme mouku a za stálého míchání pomalu přiléváme sojovou smetanu. Zahříváme, dokud omáčka nezhoustne, pak ji osolíme, opepříme a odstavíme. V jiné nádobě rozehřejeme lžíci rostlinného másla (nebo oleje), osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli, pak přidáme chilli a konzervované fazole i s nálevem a vše důkladně prohřejeme. Zapékací misku vymažeme zbylým máslem, vyložíme spařenými listy zelí a na ně rozprostřeme fazole. Na fazole položíme vrstvu plátků brambor, zalijeme smetanovou omáčkou a posypeme strouhaným tavenýrem. Nemůžeme-li sehnat tavenýr, můžeme posypat strouhaným uzeným tofu, ale není to ono. V horké troubě zapečeme asi 25 minut, až se tavenýr rozteče a zezlátne. 

Vyzkoušeli jste recept?

Hodnocení receptu:
(3)
Vytisknout  

Související články

Bramborové plátky s vegan mozzarellou
Červená čočka s kokosovým mlékem (čočkarí)
Fazole s rýží a kokosovým mlékem
No Internet Connection