Falafel (základní recept)

Falafel (základní recept)
 30 min.
doba přípravy
 
pro 4 osoby

Budete potřebovat
Sušená cizrna1 šálek
Cibule1 šálek
Petrželka1/2 šálku
Česnek4 stroužky
Mletý římský kmín (ne obyčejný!)1 lžíce
Sůl2 lžičky
Pepř1/2 lžičky
Chillivětší špetka
(Volitelně: větší špetka koriandru)
Reklama

Lahodné a voňavé cizrnové placičky egyptského původu.

1 šálek cizrny namočíme na 12-20 hodin (zdvojnásobí objem) a poté slijeme. Nevaříme!!! Do mixéru dáme cizrnu, nasekanou cibuli, petrželku, na menší kusy nasekaný česnek a vše rozmixujeme.* Přendáme do mísy, osolíme, přidáme koření a dáme na 20 minut do lednice. Poté tvarujeme kuličky či placičky (3-4 cm v průměru) a důkladně je mačkáme, aby držely pohromadě. V arabských obchodech seženete i speciální tvořítko (viz foto níže). Nyní máme dvě možnosti:

a) Pečeme na 220 °C dozlatova na pečícím papíru ve střední části trouby. Po 20 minutách otočíme a potřeme olejem z obou stran (pozor, falafely hnědnou odspoda a pokud otočit vůbec nejdou, jsou málo upečené).

b) Smažíme ve velké vrstvě oleje (2 cm) na středním plameni. Do zhnědnutí se jich nedotýkáme, aby se nerozpadly, pak otočíme. Smažené placičky necháme okapat na ubrousku.

Podávat můžeme v pita chlebu podobně jako gyros, v pšeničné tortille, s cous cous salátem tabouleh nebo s hranolkami a zeleninou. Vhodnou přílohou je též sojový jogurt s česnekem, hummus nebo sladká chilli omáčka.

* TIP: Místo mixéru lze použít šnekový odšťavovač. Nasypeme do něj cizrnu, na větší kusy nakrájenou cibuli, nekrájený česnek a listy petržele. Po "odšťavení" do tekuté části přidáme sůl a koření, aby se to hezky rozmíchalo a nakonec k tomu přimícháme i tuhou část. Aby těsto nebylo příliš jemné a falafel hezky křupal, je dobré dát předem třetinu namočené cirzny stranou a rozmixovat ji nahrubo (např. tyčovým mixérem s nádobou).

Vyzkoušeli jste recept?

Hodnocení receptu:
(60)
Vytisknout  

Související články

Červená čočka s kokosovým mlékem (čočkarí)
Řepné karbanátky
Thajské kari
No Internet Connection