Hummus

Hummus
 20 min.
doba přípravy

Budete potřebovat
cizrna2 hrnky
citronová šťáva
tahini2 lžíce
olivový olej4 lžíce
Voda z vaření cizrny (tzv. aquafaba)100 ml
římský kmín2 - 3 lžičky
česnek3 stroužky
sůl
pepř
Reklama

Hummus, pocházející ze Středního východu, jsme si oblíbili i v Evropě, především proto, že je výživově a chuťově opravdu bohatý.

Šálek cizrny přes noc namočíme do studené vody (zdvojnásobí objem). Druhý den jí co nejdéle vaříme v mírně osolené vodě doměkka (případně ještě můžeme odebrat slupky, které při vaření vyplavou) a trochu vody necháme stranou. Pokud koupíme vařenou cizrnu v nálevu, tak necháme stranou trochu vody z konzervy a cirznu krátce povaříme. Do mixéru vložíme cizrnu, na malé kousky nakrájený česnek, šťávu z citronu, tahini, olivový olej, vodu od vaření cizrny, římský kmín, sůl, pepř (případně ještě trochu petržele) a mixujeme dohladka. Pokud je směs příliš hustá, zředíme vodou z cirzny. Jednotlivé porce pokapeme olivovým olejem, ozdobíme petrželkou a podáváme s arabským nebo pita chlebem (pomazánku můžeme namazat na chléb nebo jej do ní namáčet).

 

Vyzkoušeli jste recept?

Hodnocení receptu:
(4)
Vytisknout  

Související články

Červená čočka s kokosovým mlékem (čočkarí)
Řepné karbanátky
Thajské kari
No Internet Connection