Chilli červená čočka s fazolemi

Chilli červená čočka s fazolemi
 50 min.
doba přípravy

Budete potřebovat
cibule1 větší ks
olivový (ne panenský) nebo řepkový olej
loupaná červená čočkahrnek
červené fazole1 plechovka
rajče1 ks
voda4 hrnky
hladká mouka
koření chilli con carne (nebo mexické bylinky)
sladká paprika
sůl
sójová omáčka
případně zel. bujón

Rostlinná obdoba známého mexického pokrmu chilli con carne. Směs napěchovaná bílkovinami pro milovníky pálivého.

Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku do zlatova až hněda, přisypeme podle chuti koření: chilli con carne (nebo mexické bylinky), papriku (poměr chilli a papriky zhruba 1:1, případně upravíme podle toho, jestli preferujeme jídlo více pálivé), krátce jej osmahneme, aby ztmavlo, ale nezhořklo. Poté ještě lehce zaprášíme hladkou moukou, zamícháme a zalijeme 4 hrnky vařící vody. Do ní přidáme 1 hrnek červené čočky, osolíme a jakmile začne čočka nabývat, je třeba ji pravidelně tu a tam zamíchat, aby se nepřipalovala. Zhruba po půlhodině by se měla čočka začít rozpadat a utvořit hustou kaši, podle chuti ještě přidáme sójovou omáčku nebo kousek sypkého zeleninového bujónu (pokud chceme jídlo pikantnější, můžeme přidat i rozetřený česnek), přidáme fazole, necháme za občasného míchání ještě zhruba pět minut obě chutě spojit. Nakonec přidáme nadrobno nakrájené rajče a ještě chvilku povaříme (dostane tak příjemně nakyslou chuť). Ideální příloha je jasmínová rýže nebo celozrnné pečivo.

Vyzkoušeli jste recept?

Hodnocení receptu:
(5)
Vytisknout  

Související články

Gazpacho
Červená čočka s kokosovým mlékem (čočkarí)
Fazole s rýží a kokosovým mlékem
No Internet Connection