Křupavé sojové kostky, které se skvěle hodí k balkánské paprikové pastě ajvar.
Sojové kostky dáme do hrnce, nasypeme na ně lžičku zeleninového bujónu, kvalitní sojovou omáčku (ne ze sojového hydrolyzátu), zalijeme vařící vodou a 10 minut vaříme na mírném plameni. Poté je přendáme na síto, vidličkou vymačkáme přebytečnou vodu a necháme dostatečně okapat.
Na teflonové pánvi na středním plameni rozehřejeme malou trošku oleje, zprudka orestujeme sojové kostky, po opečení přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, nakrájený česnek (ne protlačený), na větší kostky nakrájené papriky, dostatečné množství koření (kari, chilli, pepř) a za stálého míchání smažíme. Aby se směs nepřipalovala (především cibule a česnek), tak po chvilce mírně podlijeme trochou vody, přidáme sojovou omáčku a dusíme pod pokličkou, aby papriky změkly. Ke konci pokličku odendáme a necháme odpařit přebytečnou omáčku. V případě potřeby osolíme. Sojové maso by mělo mít na konci hnědou barvu.
Podáváme s hranolky připravenými v troubě a s paprikovou pastou ajvar příp. s kečupem.