Veganská vánočka

Veganská vánočka
 40 min.
doba přípravy

Budete potřebovat
Hladká Mouka300 g
Celozrnná Hladká Mouka300 g
Kvásek (1/2 Droždí + Hladká Mouka + Vlažná Voda)1/2 hrnku
Cukr200 g
Rostlinné Mléko1-1 1/2 hrnku
Šťáva Z 1 Citronu
Rozinky100 g
Tekutý Kokosový Tuk8 lžic

Sváteční pletenec bez násilí na zvířatech pro skutečnou atmosféru míru a lásky.

Droždí smícháme s vlažnou vodou a trochou hladké mouky, vytvoříme hustší kaši a necháme ho deset minut odstát, dokud nezdvojnásobí objem.

Mouku smícháme s cukrem a rozinkami. Přidáme vykynuté droždí, citronovou šťávu, kokosový tuk a postupně rostlinné mléko. Poctivě vypracováváme těsto. Pokud by bylo moc řídké, přidáme trochu mouky a pokud by se drolilo a nedrželo, přidáme trochu rostlinného mléka. Vymíchané těsto necháme kynout 1-2 hodiny dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Když je těsto vykynuté je na čase uplést vánočku (z uvedeného množství lze uplést jednu velkou nebo dvě menší vánočky). Těsto přendáme na pomoučený vál, rozdělíme ho na požadovaný počet kusů a každou část těsta pomoučíme, aby se s ní při pletení dobře pracovalo. Z každé části vytvoříme na pomoučené ploše "provaz" požadované délky a dle libosti spleteme vánočku.
Já pletu zjednodušenou vánočku jen se dvěmi, případně třemi patry přičemž spodní patro je ze tří pramenů spletených do jednoduchého copu, na něm vrtule ze dvou pramenů a občas nahoru dávam ještě jeden samostatný pramen. Nejlepší je plést vánočku už na podložce na pečení, nemusíte jí pak složitě přemisťovat.

Upletenou vánočku pečeme 20-30 minut při 180°C. Před vytažením z trouby do vánočky zapíchneme špejli - pokud je špejle po vytažení suchá, je hotovo.

Zdroj receptu: Veggie Fish

Vyzkoušeli jste recept?

Hodnocení receptu:
(1)
Vytisknout  

Související články

Rohlíky a housky
Štrůdl
Polomáčené sušenky
No Internet Connection