Scone je mírně sladké pečivo původem z Británie, které se nejčastěji jí se smetanou nebo máslem a džemem.
Celému pokrmu (scones + smetana/máslo + džem + čaj) se říká cream tea. V hrabství Devon a Cornwall na jihozápadě Anglie se v cream tea tradičně používá clotted cream, tepelně upravená smetana s vysokým podílem tuku. Pro veganskou verzi se výborně hodí smetanový sýr Creme Vega od Dr.Oetkera nebo vynikající rostlinné máslo Vegan Block od Naturli’. Vyzkoušeno, 100% dobrota!
Postup:
-
Předehřejeme troubu na 220°C.
-
Ve velké míse smícháme všechny přísady.
-
Moukou lehce poprášíme pracovní plochu a vyválíme těsto o tloušťce 2 cm.
-
Na plech položíme pečící papír.
-
Kulatým vykrajovátkem vykrojíme 4 scones (můžeme použít hrnek, sklenici nebo plastový kelímek).
-
Vyválíme zbylé těsto a vykrojíme další scones. Opakujeme, dokud nezbyde žádné těsto.
-
Scones s rozestupy vyskládáme na plech.
-
Navrchu potřeme rostlinným mlékem.
-
Pečeme v troubě 15-20 minut dozlatova.
Tip na zdravější variantu:
Lze použít i celozrnnou a/nebo bezlepkovou mouku. Scones na obrázku obsahují ½ celozrnné špaldové, ⅙ pohankové, ⅙ jáhlové a ⅙ čirokové mouky (proto jsou tak tmavé).
Místo klasického cukru lze použít panelu nebo kokosový cukr.