Opravdu luxusní a přitom nenáročný recept, který si oblíbí celá rodina. Ideální k nedělnímu obědu. Slaný tempeh, hořká rukola a sladkokyselá zálivka tvoří vskutku harmonickou kombinaci.
Protlačený česnek dáme na středně rozpálený olivový olej a necháme na středním plameni zpěnit. Poté přidáme na kostičky nakrájený uzený tempeh, tři špetky tymiánu a za stálého míchání smažíme asi 10 minut. Můžeme přidat i jemně nakrájené houby (sušené dáme předtím na hodinu do vody) a ještě chvíli smažíme. Zalijeme rostlinnou smetanou (nebo 250 ml rost. mléka - pak je třeba déle vyvařovat vodu), přidáme půl kostky zel. bujónu (ne více, aby jídlo nebylo příliš slané) a mícháme dokud nezhoustne. Nakonec ještě přidáme trochu tymiánu a zakapeme limetkovou nebo citronovou šťávou.
Nemáme-li kupovanou balzamikovou redukci (Balsamic Glaze), vytvoříme si vlastní: do malého kastrůlku dáme lžíci balzamikového octa, vody a cukru (poměr 1:1:1), povaříme a necháme vychladnout. Konzistence by po vychladnutí měla připomínat sirup (jinak přidáme cukr a znovu povaříme a necháme vychladnout).
Podáváme s placatými nudlemi a hrstí rukoly, kterou jemně pokapeme olivovým olejem a balzamikovou zálivkou.
Když neseženeme rukolu, lze použít jiný listový salát (ledový, hlávkový, lollo rosso apod).
Kde koupit uzený tempeh: zdravé výživy, supermarkety Billa.