Tempeh na smetaně

Tempeh na smetaně
 30 min.
doba přípravy
 
pro 2 osoby

Budete potřebovat
Tempeh uzený190 g
olivový olej (ne panenský - nehodí se na smažení)1 lžíce
česnek4 stroužky
tymián3 špetky
zel. bujónpůl kostky
rostlinná smetana100 - 150 ml
čerstvá rukoladvě hrsti
Balsamic Glaze (nebo balzamikový ocet a cukr)
široké nudle (Tagliatelle, Fettuccine)5 - 6 hnízd (120 g)

Opravdu luxusní a přitom nenáročný recept, který si oblíbí celá rodina. Ideální k nedělnímu obědu. Slaný tempeh, hořká rukola a sladkokyselá zálivka tvoří vskutku harmonickou kombinaci.

Protlačený česnek dáme na středně rozpálený olivový olej a necháme na středním plameni zpěnit. Poté přidáme na kostičky nakrájený uzený tempeh, tři špetky tymiánu a za stálého míchání smažíme asi 10 minut. Můžeme přidat i jemně nakrájené houby (sušené dáme předtím na hodinu do vody) a ještě chvíli smažíme. Zalijeme rostlinnou smetanou (nebo 250 ml rost. mléka - pak je třeba déle vyvařovat vodu), přidáme půl kostky zel. bujónu (ne více, aby jídlo nebylo příliš slané) a mícháme dokud nezhoustne. Nakonec ještě přidáme trochu tymiánu a zakapeme limetkovou nebo citronovou šťávou.

Nemáme-li kupovanou balzamikovou redukci (Balsamic Glaze), vytvoříme si vlastní: do malého kastrůlku dáme lžíci balzamikového octa, vody a cukru (poměr 1:1:1), povaříme a necháme vychladnout. Konzistence by po vychladnutí měla připomínat sirup (jinak přidáme cukr a znovu povaříme a necháme vychladnout).

Podáváme s placatými nudlemi a hrstí rukoly, kterou jemně pokapeme olivovým olejem a balzamikovou zálivkou.

Když neseženeme rukolu, lze použít jiný listový salát (ledový, hlávkový, lollo rosso apod).

Kde koupit uzený tempeh: zdravé výživy, supermarkety Billa.

Vyzkoušeli jste recept?

Hodnocení receptu:
(20)
Vytisknout  

Související články

Špagety s omáčkou z červené řepy
Gazpacho
Knedlo zelo sojo
No Internet Connection