Tempeh na smetaně

 30 min.
doba přípravy
 
pro 2 osoby

Budete potřebovat
Tempeh Uzený
Olivový Olej (Ne Panenský - Nehodí Se Na Smažení)
Česnek4 stroužky
Tymián
Zel. Bujón
Rostlinná Smetana
Čerstvá Rukola
Balsamic Glaze (Nebo Balzamikový Ocet A Cukr)
Široké Nudle (Tagliatelle, Fettuccine)
Reklama
Tempeh na smetaně

Opravdu luxusní a přitom nenáročný recept, který si oblíbí celá rodina. Ideální k nedělnímu obědu.

Protlačený česnek dáme na středně rozpálený olivový olej a necháme na středním plameni zpěnit. Poté přidáme na kostičky nakrájený uzený tempeh, tři špetky tymiánu a za stálého míchání smažíme asi 10 minut. Můžeme přidat i jemně nakrájené houby (sušené dáme předtím na hodinu do vody) a ještě chvíli smažíme. Zalijeme rostlinnou smetanou (nebo rost. mlékem - pak je třeba déle vyvařovat vodu), přidáme půl kostky zel. bujónu (pozor, aby jídlo nebylo příliš slané) a mícháme dokud nezhoustne. Nakonec ještě přidáme trochu tymiánu a zakapeme limetkovou nebo citronovou šťávou.

Nemáme-li kupovaný Balsamic Glaze, vytvoříme si vlastní: do malého kastrůlku dáme lžíci balzamikového octa, vody a cukru (poměr 1:1:1), povaříme a necháme vychladnout. Konzistence by po vychladnutí měla připomínat sirup (jinak přidáme cukr a znovu povaříme a necháme vychladnout).

Podáváme s placatými nudlemi a několika lístky rukoly, které jemně pokapeme olivovým olejem a balzamikovou zálivkou.

Slaný tempeh, hořká rukola a sladkokyselá zálivka tvoří vskutku harmonickou kombinaci. Když neseženeme rukolu, lze použít listový salát (ledový, hlávkový, lollo rosso apod).

Kde koupit uzený tempeh: zdravé výživy, supermarkety Billa.

Vyzkoušeli jste recept?

Hodnocení receptu:
(1)
Vytisknout  

Související články

Velikonoční nádivka (vegan)
Omeleta (vegan)
Hrášková polévka
No Internet Connection