Kdo by neznal rajčatovou omáčku! Je to klasika, která se hodí ke všem těstovinám i houskovému knedlíku. Místo masa můžete zvolit např. seitan, robi, ďobáčky, sojové maso nebo veganské mleté..
Rozehřejeme na pánvi olej, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a za stálého míchání ji opékáme. Když cibule zesklovatí, přidáme koření (nové koření, pepř, tymián, bobkový list), můžeme poprášit hl. moukou a krátce osmahneme. Poté zalijeme horkou vodou, přidáme kostku zel. bujónu a vaříme za občasného míchání alespoň 30 minut. Pokud jsme nepoužili mouku na zahuštění, tak přidáme bramborový nebo kukuřičný škrob rozmíchaný v troše studené vody a ještě pět minut povaříme. Osladíme dle chuti, případě osolíme, přidáme rajský protlak (nebo passatu) nebo čerstvá rajčata (ty je třeba ještě alespoň 15 minut povařit) a propasírujeme přes síto. Do hotové omáčky zamícháme jedno balení ďobáčků (chlazený polotovar v podobě marinovaných sojových nudliček od firmy Kalma) nebo jiný zdroj bílkovin dle libosti. Podáváme s těstovinami nebo houskovými knedlíky.