Rajská omáčka

Rajská omáčka
 60 min.
doba přípravy
 
pro 2 osoby

Budete potřebovat
olej1 - 2 lžíce
cibule2 -3 ks
cukr2 lžíce
nové koření5 kuliček
pepř celý5 kuliček
tymián3 špetky
bobkový list2 ks
zel. bujón1 kostka
rajský protlak nebo passata150 g
hl. mouka nebo bram. škrob (není nutné)1 lžička
ďobáčky nebo sojové maso, seitan, tofu apod.
Reklama

Kdo by neznal rajčatovou omáčku! Je to klasika, která se hodí ke všem těstovinám i houskovému knedlíku. Místo masa můžete zvolit např. seitan, robi, ďobáčky, sojové maso nebo veganské mleté..

Rozehřejeme na pánvi olej, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a za stálého míchání ji opékáme. K cibuli přidáme cukr a dále opékáme, aby zkaramelizoval. Když cibule zezlátne, přidáme koření (nové koření, pepř, tymián, bobkový list) a krátce osmahneme. Poté zalijeme horkou vodou, přidáme kostku zel. bujónu a vaříme za občasného míchání alespoň 30 minut. Pokud dáme dost cibule, není třeba omáčku zahušťovat, ale v případě potřeby můžeme vmíchat mouku či škrob (bramborový či kukuřičný) rozmíchaný v troše studené vody a ještě pět minut povaříme. Poté buď z omáčky vyndáme velké kusy koření (bobkový list a nové koření) a rozmixujeme tyčovým mixérem nebo koření necháme a propasírujeme omáčku přes síto.

Nakonec přidáme rajský protlak (nebo passatu) nebo čerstvá rajčata (ty je třeba ještě alespoň 15 minut povařit). Do hotové omáčky zamícháme jedno balení ďobáčků (chlazený polotovar v podobě marinovaných sojových nudliček od firmy Kalma) nebo jiný zdroj bílkovin dle libosti (např. na menší plátky nakrájené a na oleji osmahnuté tofu). Podáváme s těstovinami, gnocchi nebo houskovými knedlíky.

Vyzkoušeli jste recept?

Hodnocení receptu:
(20)
Vytisknout  

Související články

Nezisková organizace Good Food Institute vyzývá k rozsáhlé veřejné podpoře výzkumu a vývoje alternativních zdrojů bílkovin
Špagety s omáčkou z červené řepy
Gazpacho
No Internet Connection