Jakože svíčková (vegan)

Jakože svíčková (vegan)
 90 min.
doba přípravy

Budete potřebovat
olej nebo rostlinné máslona smažení
cibule2 ks
mrkve4 ks
petržel
celer1/2 ks
zel. bujón nebo sůl
sojový jogurt (nebo rostlinná smetana + škrob + 1-2 lžíce octa)
bobkový list2 ks
tymián3 špetky
nové koření5 ks
hřebíček5 ks
skořice (příp. 2 lžíce lahudkového droždí)špetka
cukr1 lžíce
uzený tempeh (nebo žampiony, tofu nebo seitan)
Reklama

Tradiční omáčka je veganská sama o sobě, jde jen o to, vyměnit kravskou smetanu za rostlinnou.

Cibulku osmažíme na rostlinném másle či oleji, po pár minutách přihodíme nakrájenou zeleninu (mrkev, petržel, celer), okořeníme (bobkový list, tymián, nové koření, hřebíček, trošičku skořice) a promícháme. Podlijeme trochou vody, přidáme kostku zeleninového bujónu nebo lžičku soli a dusíme pod pokličkou až se to rozvaří skoro na kaši (cca za hodinu). Zahustíme a okyselíme jogurtem (nebo rostlinnou smetanou s octem a škrobem/hl. moukou). Propasírujeme přes sítko a podle potřeby dochutíme (osolíme, okyselíme octem a osladíme). Masové chuti umami v omáčce lze docílit přisypáním lahůdkového (sušeného) droždí. Na troše oleje osmažíme tempeh (žampiony či jinou bílkovinu) a přidáme používané koření. Poté přidáme do omáčky. Podáváme s houskovými knedlíky a brusinkami (možné též přidat plátek citrónu a rostlinnou šlehačku např. rýžovou Soyatoo).

Vyzkoušeli jste recept?

Hodnocení receptu:
(19)
Vytisknout  

Související články

Špagety s omáčkou z červené řepy
Gazpacho
Řepné karbanátky
No Internet Connection