Jakože svíčková (vegan)

 90 min.
doba přípravy

Budete potřebovat
Olej Nebo Rostlinné Máslona smažení
Cibule2 ks
Mrkve4 ks
Petržel
Celer1/2 ks
Zel. Bujón Nebo Sůl
Sojový Jogurt (Nebo Rostlinná Smetana + Škrob + 1-2 Lžíce Octa)
Bobkový List2 ks
Tymián3 špetky
Nové Koření5 ks
Hřebíček5 ks
Skořice (Příp. 2 Lžíce Lahudkového Droždí)špetka
Cukr1 lžíce
Uzený Tempeh (Nebo Žampiony, Tofu Nebo Seitan)
Reklama
Jakože svíčková (vegan)

Tradiční omáčka je veganská sama o sobě, jde jen o to, vyměnit kravskou smetanu za rostlinnou.

Cibulku osmažíme na rostlinném másle či oleji, po pár minutách přihodíme nakrájenou zeleninu (mrkev, petržel, celer), okořeníme (bobkový list, tymián, nové koření, hřebíček, trošičku skořice) a promícháme. Podlijeme trochou vody, přidáme kostku zeleninového bujónu nebo lžičku soli a dusíme pod pokličkou až se to rozvaří skoro na kaši (cca za hodinu). Zahustíme a okyselíme jogurtem (nebo rostlinnou smetanou s octem a škrobem/hl. moukou). Propasírujeme přes sítko a podle potřeby dochutíme (osolíme, okyselíme octem a osladíme). Masové chuti umami v omáčce lze docílit přisypáním lahůdkového (sušeného) droždí. Na troše oleje osmažíme tempeh (žampiony či jinou bílkovinu) a přidáme používané koření. Poté přidáme do omáčky. Podáváme s houskovými knedlíky a brusinkami (možné též přidat plátek citrónu a rostlinnou šlehačku např. rýžovou Soyatoo).

Vyzkoušeli jste recept?

Hodnocení receptu:
(4)
Vytisknout  

Související články

Knedlo zelo sojo
Omeleta (vegan)
Hlíva ústřičná s česnekem
No Internet Connection