Tradiční omáčka je veganská sama o sobě, jde jen o to, vyměnit kravskou smetanu za rostlinnou.
Cibulku osmažíme na rostlinném másle či oleji, po pár minutách přihodíme nakrájenou zeleninu (mrkev, petržel, celer), okořeníme (bobkový list, tymián, nové koření, hřebíček, trošičku skořice) a promícháme. Podlijeme trochou vody, přidáme kostku zeleninového bujónu nebo lžičku soli a dusíme pod pokličkou až se to rozvaří skoro na kaši (cca za hodinu). Zahustíme a okyselíme jogurtem (nebo rostlinnou smetanou s octem a škrobem/hl. moukou). Propasírujeme přes sítko a podle potřeby dochutíme (osolíme, okyselíme octem a osladíme). Masové chuti umami v omáčce lze docílit přisypáním lahůdkového (sušeného) droždí. Na troše oleje osmažíme tempeh (žampiony či jinou bílkovinu) a přidáme používané koření. Poté přidáme do omáčky. Podáváme s houskovými knedlíky a brusinkami (možné též přidat plátek citrónu a rostlinnou šlehačku např. rýžovou Soyatoo).