Boršč

Boršč
 30 min.
doba přípravy

Budete potřebovat
cibule250 g
olej
rajčata500 g
česnek2 stroužky
červená řepa750 g
řapíkatý celer3 ks
brambory750 g
bílé zelí500 g
zel. vývar1 a 1/2 l
sůl
čerstvě mletý pepř
cukr1 špetka
citronová šťáva2 lžíce
petržel1 svazek
kopr2 snítky
sojový jogurt (např. Joya, Alpro, Sojade) či rostlinná kysaná smetana (není nutné)1 lžíce

Věděli jste, že boršč je historické jídlo ruské a ukrajinské národní kuchyně? To nám ale nebrání, abychom si jeho veganskou verzi zkusili i u nás v Česku!

Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Rajčata přelijeme vroucí vodou, necháme 1 minutu působit, stáhneme slupku a dužinu nakrájíme na kostky. Česnek oloupeme a na jemno nasekáme. Červenou řepu omyjeme, oloupeme a nastrouháme nahrubo. Celerové řapíky očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na středně veliké kostky. Bílé zelí očistíme a nakrájíme na tenké proužky. Cibuli podusíme na oleji do sklovita. Přidáme zeleninu a asi 15min dusíme na mírném plameni. Přilijeme vývar, okořeníme solí, pepřem, cukrem a citrónovou šťávou a necháme dalších 30min povařit. Zelené bylinky omyjeme, nahrubo nasekáme a část z nich odložíme stranou. Zbytek vmícháme do polévky.

Polévku můžeme ozdobit zbylými bylinkami a lžičkou sojového jogurtu (např. Joya, Alpro, Sojade) či rostlinné kysané smetany (např. Joya Cremese nebo Creme Vega od Dr. Oetker viz níže) a posypeme zbývajícími bylinkami.

kysana smetana vegan 2020
Joya Cremese a Creme Vega od Dr. Oetker seženete v hypermarketech či v obchodech se zdravou výživou (viz mapa)

Vyzkoušeli jste recept?

Hodnocení receptu:
(1)
Vytisknout  

Související články

Špagety s omáčkou z červené řepy
Gazpacho
Řepné karbanátky
No Internet Connection