Vitamin B12: zázračná pilulka, nebo Achillova pata veganství?

Vitamin B12: zázračná pilulka, nebo Achillova pata veganství?

Autorka: Ashley Capps

Přeložila: Veronika Powell

Zamyslete se nad následujícím scénářem. Představte si, že existuje zázračná pilulka, a kdyby ji každý bral, zabránilo by to odchytu milionů toulavých psů a koček, nikdo by je nezavřel do klecí a kotců a neskončili by vystrašení a zmatení na ocelovém stole, kde jejich život skončí poslední injekcí.

Kdyby každý bral tuhle pilulku, nebyli by žádní toulaví psi ani kočky a neexistovaly by útulky, kde zvířata prožijí často celé roky života v malých kotcích (situace v ČR - pozn. red.) nebo jsou rutinně utrácena (běžná praxe v USA, ale např. i na Slovensku - pozn. red.).

Kdyby tu pilulku brali jen někteří lidé, stále by existovali toulaví psi i kočky, ale bylo by jich mnohem méně. A kdybyste tuto pilulku brali jenom vy a nikdo jiný, ročně by se narodilo a zemřelo o 200 méně toulavých zvířat. Co říkáte, brali byste ji?

Řekněme, že tahle pilulka není jen zázrak, který zabrání utrpení psů a koček na celém světě. Je to také vitamin, který naše tělo potřebuje, řekněme vitamin V. V tomto scénáři je vitamin V něčím, čeho mají lidé bez ohledu na svoje stravování nedostatek, takže se doporučuje, aby jej všichni lidé starší 50 let brali jako doplněk stravy.

Pilulka s vitaminem V s sebou nenese žádná zdravotní rizika, nemůžete se jím předávkovat a 3-5měsíční zásoba 100 pilulek stojí zhruba 100 korun. Takže znova – jestliže tato pilulka nejen že vašemu tělu dodá nezbytný vitamin, ale také pomůže zamezit utrpení milionů zvířat – brali byste ji?

 

Nový pohled na B12 a veganství

Žádná zázračná pilulka, která by dokázala zastavit tragický osud toulavých, nechtěných a opuštěných zvířat, sice neexistuje – v tomto případě by bylo řešením přestat rozmnožovat domácí mazlíčky a nekupovat zvířata od chovatelů – ale ve vitaminu B12 skutečně máme něco jako zázračnou pilulku proti nesnesitelnému utrpení a zbytečnému zabíjení miliard zvířat: každý rok se narodí 60 miliard krav, prasat, kuřat, krůt, ovcí a koz s jediným účelem – aby jejich život skončil na jatkách.


Ročně je v Česku zabito přes 2 a půl milionu prasat ve zlomku své přirozené délky dožití (1)

A přesto je potřeba veganů doplňovat jídelníček vitaminem B12 vnímána jako Achillova pata veganství, místo abychom v ní viděli výhodu, že je tak snadné doplnit jeden jediný vitamin, a přestat se tak podílet na utrpení a zabíjení po celém světě.

Vitamin B12 je jediným vitaminem, který potřebujeme a nedokážeme jej získat z rostlin nebo slunečního světla. Je nezbytný pro normální fungování mozku a nervové soustavy a pro tvorbu krvinek. Hraje také klíčovou roli při syntéze DNA a v metabolismu našich buněk. Někteří lidé tvrdí, že protože vitamin B12 není obsažen v rostlinách, je veganství nepřirozené. Tahle výtka má ale několik vad na kráse.

 

Vitamin B12 není vyráběn ani rostlinami ani zvířaty

Je sice pravda, že rostliny vitamin B12 nevyrábějí, ale nedokážou to ani zvířata. Vitamin B12 je produkován bakteriemi, které žijí v půdě a ve střevech zvířat včetně člověka. V případě střevní produkce u člověka i řady ostatních zvířat však vitamin vzniká až ve spodní části střev (v našem případě v tlustém střevě), což je moc daleko na to, aby mohl být vstřebán, a tak je vyloučen se stolicí.


Diagram byl vytvořen Dr. Jennifer Rooke, M.D., M.P.H.

V roce 1959 byla publikována studie komunity veganů žijících v Íránu. Přestože nebrali vitamin B12, neměli ho nedostatek, což vědce nejprve zmátlo, ale brzy odhalili, že tito lidé pěstují zeleninu v „noční půdě“ – tedy v půdě, která byla hojně hnojena lidskými výkaly.

Jiná studie objevila, že lidé trpící nedostatkem vitaminu B12 byli schopni tento problém vyřešit konzumací svých vlastních výkalů, tak jako to ze stejných důvodů dělají zvířata (2). Některá zvířata, například králíci, vačice a morčata, mají dva typy výkalů: tvrdé denní výkaly, které nechávají být, a měkčí výkaly bohaté na vitamin B12, určené pro konzumaci v noci.

Obecně se předpokládá, že v méně industrializovaných zemích umožňuje lidem dostatečný příjem vitaminu B12 kontaminace rostlinné potravy hlínou či výkaly, takže lidé, kteří nejedí potraviny živočišného původu nebo jich jedí minimum, netrpí jeho akutním nedostatkem.

Naopak v průmyslově velmi rozvinutých zemích má moderní hygiena společně s vážným nedostatkem minerálů a dalších živin v půdě, způsobeným pesticidy a pěstováním monokultur, za následek absenci bakterií vyrábějících vitamin B12.

 

Většina hospodářských zvířat není přirozeným zdrojem vitaminu B12

Krávy, ovce a ostatní přežvýkavci mají v první komoře svých čtyřkomorových žaludků značné množství bakterií produkujících vitamin B12. V přirozeném prostředí tak z tohoto zdroje získávají dostatek B12 za předpokladu, že tam, kde se pasou, je v půdě dostatek kobaltu.

Nepřežvýkaví býložravci, jako jsou sloni, získávají vitamin B12 z půdy a výkalů požitých spolu s trávou a dalšími rostlinami. Kuřata, slepice a ostatní ptáci získávají B12 z půdy a také z požitého hmyzu. Vitamin B12 je pak u všech těchto zvířat uložen v játrech a ve svalech a část je vyloučena do mléka a vajec. V divočině tak masožravci a všežravci získávají vitamin B12 konzumací ostatních zvířat.

Hospodářská zvířata dnes ale nedostávají přirozenou potravu; převážná většina hospodářských zvířat stráví svůj život v halách a budovách, kde dostávají krmivo obohacené vitaminem B12 nebo kobaltem (3, 4). Pro syntézu vitaminu B12 v trávicí soustavě přežvýkavců je kobalt nezbytným prvkem. Doplňování kobaltu v krmivu všech přežvýkavců je v současnosti doporučováno po celé USA (i u nás (5, 6) - pozn. red.).

Ve skutečnosti je dnes většina syntetického vitaminu B12 (55-90 %, záleží na zdroji) konzumována hospodářskými zvířaty (7, 8). Tento doplněk stravy dostávají i zvířata v biochovech a ta, kterým je dovoleno se pást. To znamená, že v průmyslových zemích není většina masa, vajec a mléčných výrobků „přirozeným“ zdrojem vitaminu B12 o nic více než obohacené potraviny a doplňky stravy, které konzumují vegani. V obou případech vitamin B12 pochází ze syntetického zdroje.

 

Co je přirozenější? Konzumace mateřského mléka jiného zvířete, nebo vitaminu B12?

Otázka, jestli je užívání vitaminu B12 ve formě doplňku přirozené, nebo ne, je poměrně zavádějící. Je braní aspirinu na bolest hlavy přirozené? Je přirozená medicína? A co ostatní vitaminové doplňky jako vitamin D? Více než miliarda lidí po celém světě trpí nedostatkem vitaminu D - mnoho z nich omezuje pobyt na slunci kvůli strachu z rakoviny kůže, ale především kvůli modernímu způsobu života trávíme většinu času uvnitř. A pak jsou tu lidé, kteří žijí v oblastech s velmi omezeným slunečním svitem. Neměli by snad tito lidé brát vitamin D?


Telata, která se narodí dojnicím, jsou matkám odebrána během několika hodin po narození. Býčci skončí jako telecí nebo levné hovězí.

Ti, kteří trvají na tom, že je veganství nepřirozené, protože vyžaduje doplňování vitaminu B12, by se měli zamyslet nad tím, jestli je přirozené uměle odchovávat a geneticky manipulovat miliardy zvířat, abychom je mohli držet v zajetí a zabíjet. A může být něco nepřirozenějšího než násilné oplodňování samic jiného živočišného druhu, abychom jim mohli sebrat novorozeňata a pít jejich mateřské mléko?

Měli bychom se ptát, ne jestli jsou tyto praktiky přirozené, ale jestli jsou etické. Když posuneme otázku od přirozeného k etickému, krásně nám to ujasní, co bychom měli dělat. Je etické rozmnožovat vnímavá zvířata, jen abychom je mohli zabít pro maso a využívat jejich sekrety, když nic z toho jíst nemusíme? Je etické násilně oplodňovat samice a zničit jejich mateřství a mláďata, jen abychom mohli jíst zmrzlinu vyrobenou z jejich mateřského mléka? Samozřejmě, že ne.

 

Vitaminový doplněk B12 je doporučován pro všechny osoby starší 50 let

Pokud nám doplňování stravy vitaminem B12 umožní snadno se vyhnout ubližování a zabíjení miliard zvířat, proč se nestát veganem a brát tento doplněk? Obzvlášť když už se doporučuje, aby vitamin B12 doplňoval každý člověk starší 50 let.

Toto doporučení a valná většina případů nedostatku B12 vůbec nesouvisí se způsobem stravování; jsou důsledkem žaludeční atrofie, která vede ke snížené schopnosti vstřebávat vitamin B12 z jídla (9). Přibližně jeden ze 100 lidí pod 60 let trpí vážným nedostatkem vitaminu B12 v důsledku žaludeční atrofie (10).

 

Syntetický vitamin B12 se vstřebává lépe než B12 z živočišných produktů

Dokonce i americké ministerstvo zemědělství, které je jinak největším zastáncem chovu hospodářských zvířat v Americe, doporučuje syntetický vitamin B12 na základě toho, že je lépe vstřebatelný než B12 ze živočišných produktů. Toto uvádí jejich webová stránka nutrition.gov:

Lidé nad 50 let by měli vitamin B12 konzumovat v krystalické formě, tedy buď v obohacených potravinách (například obohacené cereálie) nebo jako doplněk stravy.

Starší lidé často trpí sníženou schopností vstřebávat vitamin B12 z potravy. Krystalická forma vitaminu B12, tedy ta forma, která je obsažena v doplňcích stravy a obohacených potravinách, je vstřebávána mnohem snadněji.

 

Veganské potraviny obohacené vitaminem B12

Kromě multivitaminů a doplňků B12 existuje řada výrobků, které jsou vitaminem B12 obohaceny, například cereálie, rostlinná mléka, müsli tyčinky a některé náhražky masa. Stačí si jen přečíst výživové hodnoty výrobku a snadno zjistíte, jestli a kolik vitaminu B12 výrobek obsahuje. 

V Česku je ve srovnání s USA nabídka obohacených výrobků zatím dost omezená, ale pro zajímavost uvádíme některé z nich (pozn. red.):

  • Alpro - soya dessert: 100 g = 15 % DDD (doporučené denní dávky) B12.
  • Provamel - sojové mléko extra: 100 ml = 15 % DDD B12.
  • Goody - corn flakes: 100 g = 90 % DDD B12.
  • Jupík - Aqua sport: 100 ml = 15 % DDD B12.
  • Zajíc - sojový nápoj PLUS+: 25 g (1 hrnek nápoje) = 33 % DDD B12.
  • Alpro - kokosové mléko: 100 ml = 15 % DDD B12.

Nejjednodušší a nejspolehlivější metodou zajištění denní dávky vitaminu B12 je braní doplňku stravy. Tyto doplňky jsou levné a běžně dostupné. Jenom si dejte pozor, aby neobsahovaly želatinu (želatina je vždy živočišného původu). V Česku si můžete pořídit např. Vitamin B12 od Nature's Bounty nebo multivitamin Veg1 od Vegan Society (pozn. red.)

Kolik vitaminu B12 potřebuji?

I když vitaminu B12 potřebujeme jen velmi malé množství, jeho chronický nedostatek představuje vážný problém a může vést k chudokrevnosti a nezvratnému poškození nervů. Doporučená dávka je 2,4 mikrogramy za den. Těhotné ženy potřebují 2,6 mikrogramu a kojící 2,8. Užívání vysokých dávek vitaminu B12 nemá škodlivé účinky.

Uznávaní odborníci z řady předních zdravotních a politických organizací po celém světě se shodují na tom, že dobře plánovaná veganská strava je bezpečnou, zdravou a udržitelnou volbou pro lidi všech věkových kategorií, a že rostlinná strava namísto živočišné může značně zlepšit zdraví, včetně snížení rizika obezity, cukrovky, vysokého krevního tlaku, zvýšeného cholesterolu, infarktu, mrtvice a některých druhů rakoviny (11).

Dovětek Soucitne.cz (red):

Další podrobnosti o vitaminu B12 najdete v článku Vitamin B12 - Často kladené otázky a v článku České veganské společnosti Co by měl každý vegan vědět o vitaminu B12. Pokud vás zajímá, jaké jsou rostlinné zdroje dalších důležitých látek, přečtěte si náš článek Živiny a jejich zdroje.

______________________________

Odkazy:

(1) Český statistický úřad (2014). Porážky hospodářských zvířat leden 2014 http://www.czso.cz/csu/2014edicniplan.nsf/publ/270127-14-m01_2014

(2) Victor Herbert (1988). “Vitamin B-12: plant sources, requirements, and assay.” American Journal of Clinical Nutrition 48 (3 Suppl): 852–8.

(3) Stewart, Lawton (2013). Mineral Supplements for Beef Cattle http://www.caes.uga.edu/publications/pubDetail.cfm?pk_id=7650

(4) Poultry News, Vitamin B12 Deficiency http://www.poultrynews.com/New/Diseases/Merks/207022.htm

(5) Prof. Ing. Jiří Zelenka, CSc. (2013), Krmná aditiva: 2.2 Mikroelementy http://web2.mendelu.cz/af_291_projekty2/vseo/stranka.php?kod=1729

(6) Náš chov (2013), Výživa hospodářských zvířat a bezpečná produkce http://naschov.cz/vyziva-hospodarskych-zvirat-a-bezpecna-produkce-2

(7) Bruno Kaesler (2005), “Vitamins: 9. Vitamin B12 (Cyanocobalamins)”, Ullmann’s Encyclopedia of Industrial Chemistry, Weinheim: Wiley-VCH

(8) Dr. Jennifer Rooke, Do Meat-Eaters Need Vitamin B12 Supplements?

(9) Physicians’ Committee for Responsible Medicine, Don’t Forget Your Vitamin B12

(10) Victor Herbert (1988). “Vitamin B-12: plant sources, requirements, and assay.” American Journal of Clinical Nutrition 48 (3 Suppl): 852–8.

(11) Soucitne.cz (2014) Těchto 10 významných odborných institucí schvaluje veganství http://soucitne.cz/techto-10-vyznamnych-odbornych-instituci-schvaluje-veganstvi

 

O Ashley Capps

Ashley Capps je básnířka, spisovatelka a editorka a také veganská aktivistka. Zde je její první sbírka básní: Mistaking the Sea for Green Fields. Více informací o Ashleyině práci najdete na její stránce http://ashley-capps.tumblr.com/. A tady je její blog Alpha Bêtes.

 

Zdroj: Free from Harm 

Líbil se vám článek? Sdílejte!

Vytisknout  

Podpořte Soucitně

 

Související články

Jak cítí zvířata a hmyz? Vědci znají odpovědi
Vítězství sóji nad steakem? Nejnovější průzkum mění pohled na rostlinnou stravu
Studie potvrdila, že i zpracované veganské potraviny jsou pro planetu lepší než živočišné
No Internet Connection